Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Többségben a pártpolitikusok Medgyessy kormányában 
2002. május 2., csütörtök, 15:32|Utolsó módosítás: 2002. május 2., csütörtök, 16:54

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A korábbi szocialista kormány miniszterei közül hárman lesznek tagjai a Medgyessy-kormánynak. A már ismert kormánytagok közül mindössze két olyan van, aki nem tekinthető pártpolitikusnak, holott Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje korábban azt ígérte, hogy kabinetjének fele szakértőkből áll majd. Egyelőre teljes a titkolódzás a tárcák közötti feladatmegosztással kapcsolatban. Valószínű azonban, hogy csökken a MeH, és nő a Pénzügyminisztérium szerepe.

A Horn-kormány miniszterei közül csak hárman lesznek tagjai a Medgyessy-kabinetnek. A leendő kormányfő, Medgyessy Péter Horn Gyula pénzügyminisztere volt, mellette Kovács László és Kiss Péter is tagja lehet az új szocialista-liberális kabinetnek. Mindketten ugyanazt a tárcát vezethetik, amelyiket korábban: Kovács lesz az új külügyminiszter, Kiss a munkaügyi tárcát irányíthatja. Kiss Elemér korábban államtitkárként irányította a Miniszterelnöki Hivatalt, most ugyanezt már miniszterként folyathatja. Lapértesülések szerint Tóth András, Horn Gyula kabinetfőnöke pedig a titkosszolgálatokat irányítja majd, de nem lesz miniszter, csak politikai államtitkár a MeH-ben. Az 1989-es, Németh Miklós vezette kormányból Medgyessyn kívül Csehák Judit kerülhet be az új kabinetbe, egészségügyi miniszterként.

Kevés olyan politikus kerülhet be az új kormányba, akik nem vesznek részt régebb óta az MSZP irányításában. Ilyen lehet Németh Imre, aki ugyan 1998-óta MSZP-s képviselő ugyan, de az Agrárszövetség alelnöke is volt. Bárándy Péter, az igazságügyi tárca várományosa eddig ügyvédként dolgozott. Nyolc éve sikertelenül próbált bejutni a Köztársaság Párt színeiben a parlamentbe. Bárándy 1992-óta a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára. Ügyvédként elsősorban büntetőügyekkel foglalkozott, legutóbb például Szabadi Béla, az FVM volt államtitkárának a védelmét vállalata el. A választások előtt azt tartotta a legfontosabb feladatának, hogy megteremtse az igazgságszolgáltatás függetlenségét. Szerinte ugyanis a politika rátelepedett az igazságszolgáltatásra, elsősorban az ügyészségekre. László Csaba pénzügyminszter-jelölt sem volt pártpolitikus: bár helyettes államtitkárként dolgozott Medgyessy minisztersége alatt a pénzügyi tárcánál, később Járai Zsigmond, a Fidesz-kabinet pénzügyminisztere közigazgatási államtitkárrá léptette elő. Hiller István oktatási miniszter-jelölt eddig történészként, egyetemi oktatóként dolgozott, nem volt képviselő, de tagja az MSZP vezetésének.

Több olyan jelölt van, aki ugyan nem volt még miniszter, de az MSZP szűkebb irányító csapatának tagja. Ilyen például Lamperth Mónika, aki esélyes a belügyminiszteri posztra, és 1990-óta a párt országos elnökségének tagja, 1998-2001 között frakcióvezető-helyettes. Juhász Ferenc, a lehetséges új honvédelmi miniszter1998 óta a párt alelnöke.

Az államtitkári pozíciók legtöbbjéről - legalábbis hivatalosan - még nem döntöttek. Lapértesülések szerint azonban külügyi államtitkár lehet Szent-Iványi István, az SZDSZ eddigi frakcióvezetője. Az [origo] meg nem erősített értesülései szerint a munkaügyi tárca államtitkára lehet Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke is.

Az eddigi sajtóinformációk alapján valószínűnek tűnik az is, hogy a Horn-kormány gyakorlatát követve most sem lesz mindegyik minisztérium tisztán MSZP-s vagy SZDSZ-es: a szabad demokraták államtitkári pozíciót kaphatnak a szocialista miniszter vezette MeH-ben és a Külügyminisztériumban is. 1994-98 között a művelődési tárcát SZDSZ-es miniszter és szocialista államtitkár irányította a minisztériumot, a külügyeket MSZP-s miniszter és szabad demokrata államtitkár intézte. A Fidesz-kormány alatt azokban a minisztériumokban, ahol nem fideszes volt a miniszter, a koalíciós partner tehetett javaslatot a politikai államtitkári posztra is.

Fontos változás lehet még a kormányzati struktúrában, hogy csökkenhet a Miniszterelnöki Hivatal súlya. Bár Kiss Elemér, a MeH-et vezető leendő miniszter egyelőre nem kívánt nyilatkozni az [origo]-nak terveiről, az általunk megkérdezett szakértő szerint valószínűleg megszűnik a kettős referatúra rendszere, vagyis nem lesz a MeH-en belül minden tárcának külön felügyelete. Emellett jelentősen nőhet a pénzügyi tárca súlya. Lapértesülések szerint visszakapná a korábban a Gazdasági Minisztériumnak és a Miniszterelnöki Hivatalnak átadott feladatok egy részét.

Több miniszteri poszt sorsa hivatalosan még nem eldöntött: így nem nyilatkoztak még az ifjúsági- és sportminiszter személyéről, az oktatási és kulturális miniszterről, a környezetvédelmi, a közlekedési, az informatikai és a gazdasági tárca vezetőiről sem. Az említett tárcák egy részét az SZDSZ kaphatja meg. Nem hivatalosan azonban már több jelölt neve is elhangzott. E szerint Mandúr László lehet az informatikai, Jánosi György vagy Glatz Ferenc a művelődési miniszter. Medgyessynek azonban valószínűleg már régóta vannak jelöltjei a fenti tárcák élére is. Január elején azt mondta, hogy legkésőbb január végén nyilvánosságra hozza kormánya névsorát. Akkori nyilatkozata szerint még kormánya felerészben pártpolitikusokból, felerészt szakemberekből állt volna. Később azonban úgy döntött, csak részben fedi fel miniszterjelöltjei kilétét, és csak egyesével. Attól tartott ugyanis, hogy az adóhatóság zaklatná jelöltjeit.

Ajánlat:

Kész a kormánystruktúra MSZP-s terve

Január végén nyilvános az árnyékkormány összetétele

Lamperth Mónika

Juhász Ferenc

László Csaba

Bárándy Péter

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">