Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
"Érinthetőek" lesznek a főtisztviselők
2002. május 3., péntek, 7:07

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Július közepéig maradna együtt az MSZP tervei szerint az új parlament, mely az egy hónapos rendkívüli ülésszak alatt tucatnyi jogszabály-módosítást fogadna el. Az indítványok között a költségvetési törvényt több helyen módosító csomag mellett szerepelnek kétharmados jogszabályok is, és "átszabnák" a főtisztviselőkre vonatkozó rendelkezéseket is - értesült a Világgazdaság.


Az egyaránt kétharmados - azaz ellenzéki támogatást igénylő - médiatörvény és a házszabály módosítása is szerepel az MSZP nyári "jogalkotási tervében", ám ezek bármelyikének meghiúsulása nem érinti érdemben a száznapos intézkedéscsomagban ígértek végrehajtását. A tervezett törvénymódosítások alapvetően ezen vállalásokhoz igazodnak, így szükség lesz a költségvetési törvény több ponton való módosítására, a közalkalmazotti bértábla, a munka törvénykönyve, a családok támogatásáról szóló jogszabály, a nyugdíj-, a nemzeti földalapról szóló törvény megváltoztatására.

Szeretnék "átszabni" a kormányzati főtisztviselőkre vonatkozóan nemrég hatályba lépett rendelkezéseket is. Mint egy leendő kormánytag lapunknak fogalmazott: "tisztességesebbé kell tenni a rendszert, nem engedhető meg, hogy a magyar gyakorlattól ennyire eltérő, szinte érinthetetlenséget biztosító védettséget élvezzenek egyes tisztviselők".

A javaslatok nagyobb része nem kormány-előterjesztésként, hanem képviselői önálló indítványként kerül majd az Országgyűlés elé. Ennek oka az, hogy a parlament már május 15-től teljes hatáskörrel működik, míg a kormány csak legalább egy-másfél héttel később kezdheti meg munkáját.

A két kétharmados ügyben a szocialisták egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártokkal. A médiatörvény módosítására a száznapos program szempontjából azért van szükség, mert e jogszabály rendelkezik az eltörölni ígért tv-előfizetési díjról, de ezenfelül a már hosszabb ideje húzódó, a jogharmonizáció miatt szükséges módosításokat is beterjesztenék. Amennyiben az ellenzék nem támogatja a tv-díj megszüntetését, úgy a szocialisták arra készülnek, hogy annak mértékét a költségvetési törvényben egy forintra csökkentik, ilyen mértékű adótartozást pedig az APEH nem hajt be. A jogharmonizációs célú módosításról már a Fidesz javaslata idején sem volt szakmai vita, annak meghiúsulása kizárólag a csonka kuratóriumok miatti politikai helyzetre volt visszavezethető - így az MSZP várakozásai szerint most minden oldal támogatja majd a javaslatot.

Ugyancsak kétharmados többséget igényel a házszabály módosítása, erre az MSZP-nek kész javaslata van, egyebek között az Alkotmánybíróság korábbi döntései alapján annullált passzusok pótlására, ám megint csak igaz az: ha nincs is konszenzus, a száznapos csomagban vállalt hetenkénti ülésezés visszaállítása enélkül is megvalósul.

Az MSZP-s ígéretcsomag mellett azonnal megvalósul az egyik SZDSZ-es vállalás is: a felek csütörtökön megállapodtak abban, hogy a közszférában 97 500 forintra emelik a diplomások minimálbérét.

A parlament a tervek szerint a fentiek miatt július közepéig ülésezik, ez a június 15-ig tartó rendes időszakon túl rendkívüli ülés összehívását feltételezi. A Világgazdaság értesülései szerint az MSZP-s képviselőket már tájékoztatták arról, hogy szabadságukat július 15. és augusztus 15. közé tervezzék. Azt még nem tudni, hogy az új parlament ülésezési rendjében hányszor szerepelnek majd a döntéshozatalok, az tény ugyanis, a szocialisták vizsgálják annak lehetőségét: megoldható-e, hogy ne legyen minden plenáris héten szavazás.

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">