Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Hivatalossá vált a választási végeredmény
2002. május 4., szombat, 18:48|Utolsó módosítás: 2002. május 4., szombat, 19:43

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szombati ülésén egyhangúlag elfogadta a 2002-es országgyűlési képviselő-választások eredményéről szóló közleményt, amely szerint a Fidesz-MDF 188, az MSZP 178, az SZDSZ pedig 20 mandátumot szerzett a 386 parlamenti helyből. Az OVB azután hirdette ki a végeredményt, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította az összes választásokkal kapcsolatos kifogást.

Ficzere Lajos, az OVB elnökének tájékoztatása szerint a 167 oldalas közlemény a hétfői Magyar Közlönyben jelenik meg. A parlamenti mandátumok aránya a következő: a Fidesz-MDF 48,7, az MSZP 46,11, az SZDSZ 5,18 százalékot tudhat magáénak.

A tájékoztatóból kiderült az is, hogy az első fordulóban az érvénytelen szavazatok aránya az egyéni választókerületekben 0,98 százalék, míg a területi választókerületekben 1,12 százalék volt. A második fordulóban az egyéni választókerületekben 0,61 százalék volt az érvénytelen szavazatok száma. A testület döntött arról is, hogy megtárgyalják az OVB elnökének beszámoló tervezetét, amelyet az Országgyűlés alakuló ülésén mond el.

Az OVB azután hirdette ki a végeredményt, hogy a Legfelsőbb Bíróság szombaton elutasította az összes választásokkal kapcsolatos kifogást. Ennek kapcsán Ficzere Lajos megjegyezte: ez azt jelenti, hogy az OVB a jogszerűségi szempontokat következetesen alkalmazta.

A választások hivatalos végeredménye szerint az első fordulóban 70,53, míg a másodikban 73,5 százalékos volt a részvétel, ami azt jelenti, előbbi esetben 5 millió 685 ezer 655-en, április 21-én pedig 4 millió 423 ezer 806 szavazásra jogosult állampolgár járult az urnákhoz.

A testület ülésén Sándorfi György választott tag a szombati Népszabadság Tamás Ervin által jegyzett vezércikkével kapcsolatban a testület állásfoglalását kérte "mintha nem a Fidesz-kabinet cserélte volna le önkényesen és gyorsan az OVB-tagokat" mondata miatt. Szoboszlai György (MSZP) azon véleményének adott hangot, hogy nem lenne szerencsés levélben reflektálni, ugyanis számtalan írás és kritika illette már a testület munkáját és soha nem reagáltak azokra. Bordás Vilmos (Fidesz) úgy vélekedett, hogy a cikkben nem az OVB-ről van szó, hanem a megválasztás körülményeiről, így nem indokolt a testületi állásfoglalás. Az előterjesztést végül Sándorfi György visszavonta.

A testület egyébként utoljára ülésezett jelenlegi felállásában, ugyanis a következő tanácskozástól kezdve már csak a parlament által választott és az új Országgyűlésbe bejutott pártok delegáltjai vesznek részt az üléseken.

(MTI)Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">