Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Kovács: minden kormánydöntést felülvizsgálunk
2002. május 5., vasárnap, 11:58|Utolsó módosítás: 2002. május 5., vasárnap, 16:26

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Minden a választások első illetve második fordulója utáni kormánydöntést megvizsgál az MSZP, és elvárja az igazságszolgáltatástól, hogy felelősségre vonja azokat akik törvénytelenül jártak el. Kovács László pártelnök szerint nem fenyegetésről van szó, hanem a jogállamiság kereteinek érvényesítéséről. A Fidesz Országos választmányának elnöke közleményben utasította vissza Kovács kijelentéseit.


Kovács László, az MSZP elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte: minden kormánydöntést felülvizsgál a Medgyessy-kormány, amely a választások első illetve második fordulója után született, egyben elvárják, hogy az igazságszolgltatás vonja felelősségre mindazokat, akik nem törvényesen jártak el. Ez nem fenyegetés, hanem a jogállamiság kereteinek érvényesítése - mondta a pártelnök.

A fideszes Várhegyi Attila szerint az ilyen megnyilvánulások veszélyeztetik az emberek nyugalmát, amit a Fidesz - Magyar Polgári Párt kötelességének tart megvédeni. "Nem tudni, hogy Kovács László milyen törvénytelenségekről beszél. Lehet, hogy négy évvel ezelőtt ilyenek történtek, de a polgári kormány sem az elmúlt négy évben, sem pedig a választások óta ilyet nem tett, most is csak azt teszi, ami a feladata: végzi a dolgát" - közölte a Fidesz Országos Választmányának elnöke.

Várhegyi szerint Magyarország nyugodt, békés polgári demokrácia, ahol a választásokon parlamenti többséget elérő pártok nem kaptak felhatalmazást arra, hogy fenyegetőzzenek. A fideszes politikus emlékeztet: a Fidesz-MDF megnyerte a választásokat, de a parlamentben az MSZP-nek és az SZDSZ-nek van többsége. "A Fidesz ehhez gratulált, ugyanakkor az MSZP elnökétől is elvárható a választási eredmények tiszteletben tartása" - írja Várhegyi Attila az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kovács László sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy május 6-án, hétfőn alakul meg hivatalosan az MSZP frakciója. Az első ülésen megválasztják a képviselőcsoport tisztségviselőit, és megkezdik az első 100 napra tervezett intézkedések törvényi hátterének kidolgozását.

Az MSZP elnöke az OVB szombati döntéséről - melyben a testület kihirdette a választások hivatalos eredményét - azt mondta, hogy a társadalom nyugalma és stabilitása, illetve az ország nemzetközi megítélése szempontjából is fontos döntés született.

Kovács László szerint soha még ennyien nem szavaztak a győztes oldalra. Elmondta: az a jelenlegi választásokon MSZP 2 millió 631 ezer szavazatot kapott, míg a kormányváltó pártok összesen mintegy félmillióval több szavazatot kaptak, mint a kormányzó erők. Kovács szerint 1998-ban 1 millió 153 ezren szavaztak az akkor győztes Fideszre, 1994-ben 1 millió 781 ezren az MSZP-re, és 1990-ben az MDF-re 1 millió 214 ezer ember voksolt. A pártelnök szerint a jelenlegi választásokon meggyőző különbséggel nyertek a kormányváltó erők.

A pártelnök kijelentette: az elkövetkező hónapok bebizonyítják: alaptalanok voltak a Fidesz választási riogatásai, egyben arra kérte a most ellenzékbe vonulókat, hogy konstruktív ellenzék legyenek. Ehhez az új kormány biztosítja a demokratikus jogállam minden lehetőségét, mondta, majd kijelentette: a kormányerőknek nem lesz fegyvere az ellenzék minden kezdeményezésének a leszavazása. 

A politikus felszólította a választásokon vesztes pártokat: hagyják abba az új kormány legitimitásának meggyengítésére irányuló tevékenységüket, és a választók akaratának semmibe vételét. Szerinte nem szerencsés, ha a leköszönő kormányerők úgy akarják megtartani illetve visszaszerezni hatalmukat, hogy közben az ország stabilitását veszélyeztetik.

A szocialista politikus megismételte, hogy május végére várhatóan feláll az új kormány, és hozzákezdenek az első száz nap intézkedéseinek a végrehajtásához. Ennek első elemei közé tartozik majd a rendkívüli családi pótlék, és a nyugdíjasoknak ígért nyugdíjkiegészítés kifizetése.

Korábban:

Hivatalossá vált a választási végeredmény

Intézmény helyett bizottság vizsgálja a korrupciót

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">