Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Felelnie kell a miniszternek a támogatások visszatartásáért
2002. május 6., hétfő, 8:53|Utolsó módosítás: 2002. május 6., hétfő, 8:55

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kártérítési pert indít a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a Pénzügyminisztérium ellen - nyilatkozta Bartók Tivadar, a KDNP elnöke. Ezt azzal indokolta: Varga Mihály pénzügyminiszter - egyúttal a Fidesz alelnöke - utasítására több alkalommal is visszatartották a pártnak a költségvetési törvény alapján járó állami támogatást. Ezzel a tárca megnehezítette a KDNP indulását a választásokon, mondta az elnök.


Emlékezetes, hogy a PM Varga Mihály utasítására tavaly nyár óta visszatartja a pénz folyósítását. A Népszava elsőként számolt be arról, hogy a negyedéves részleteket (11-11 millió forintot) bírósági letétbe helyezték, arra hivatkozva: a pártvezetés körüli bizonytalan jogi helyzet miatt nem tudni, ki jogosult a támogatásra. Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy a támogatás nem a párt vezetőinek, hanem a pártnak jár, emiatt ki kellett fizetni több részletet. Ezután Varga Mihály azzal érvelt, hogy a KDNP vezetősége belépett a Centrum Pártba, így már nem tekinthetőek a költségvetési pénz címzettjének. Ez az érv pedig azért érdekes, mert a KDNP alapszabályát módosították, lehetővé téve a vezetőség Centrumba belépő tagjainak a kettős tagságot. A PM a kifogások miatt a mai napig 15 millió forinttal adós, a kártérítési összege valószínűleg legalább ekkora lesz (a perben vagyoni és nem vagyoni kártérítést is követelnek a kereszténydemokraták).

Ráadásul a KDNP több millió forintos köztartozást is felhalmozott (azaz az államnak tartozik, mert az állam nem fizetett). A Népszava úgy tudja, az APEH végrehajtói - áttételesen - kis híján megakadályozták a KDNP indulását a választásokon.

Bartók Tivadar elmondta azt is: a párt elnöksége a jövő héten dönt arról, hogy büntetőfeljelentést tegyenek-e az ügyben.

Ajánlat:

Az [origo] választási oldala

Korábban:

Megkapja pénzét a KDNP

(Népszava)Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">