Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Május 27-e körül megalakulhat a Medgyessy-kormány
2002. május 6., hétfő, 10:43|Utolsó módosítás: 2002. május 6., hétfő, 17:50

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Mádl Ferenc személyesen is közölte Medgyessy Péterrel, hogy őt kéri fel miniszterelnöknek az új Országgyűlés alakuló ülésén, május 15-én. Az államfő előtte külön-külön tárgyalt a parlamenti pártok elnökeivel. Medgyessy Péter a találkozó után azt mondta, hogy csütörtökön véglegesítik az SZDSZ-szel az új kormány névsorát és struktúráját.


Az Országgyűlés alakuló ülésén, május 15-én kormányalakítási megbízást ad Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péternek, az MSZP kormányfő-jelöltjének. Az államfő azt mondta, hogy miután az MSZP alakíthatta meg a legnagyobb frakciót és az SZDSZ-szel együtt megszerezte a többséget, ebből következik, hogy az MSZP jelöltjét kell felkérnie a kormányalakításra.

Mádl Ferenc, miután tárgyalt a parlamenti pártok elnökeivel, személyesen fogadta Medgyessy Pétert, és megkérezte tőle, hogy vállalja-e a megbízatást. Miután az MSZP kormányfő-jelöltje erre igennel válaszolt, az államő közölte, hogy május 15-én, az Országgyűlés alakuló ülésén kéri fel a kormány megalakítására.

A találkozó után Medgyessy Péter azt mondta, hogy az alakuló ülésre betrejesztik az új kormány struktúráját, de a miniszterek neveit még nem. A névsor azonban még hamarabb nyilvánosságra kerül, mert - a leendő kormányfő szerint - a csütörtöki koalíciós tárgyaláson felvetik és még aznap le is zárják a személyi kérdéseket. Medgyessy Péter szerint még május vége előtt megalakulhat az új kormány, május 27-ét például reális időpontnak tartja.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Délelőtt az államfő a pártelnökök sorában elsőként az MSZP vezetőjét fogadta. Kovács László a találkozóról azt mondta, hogy az államfőt tájékoztatta a koalíciós szándékról és biztosította arról, hogy megvan a parlamenti többség a Medgyessy-kormány megalakításához.

Mádl Ferenc kérésére az MSZP elnöke tájékoztatást adott a tervezett új kormányzati struktúráról, de jelezte, hogy még folynak az egyeztetések. Kovács azt mondta, hogy az alakuló ülésre beterjesztik az Országgyűlés elé az új struktúráról szóló javaslatot. A pártelnök szerint május végén, június elején megalakulhat az új kormány.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott egyeztetés után elmondta: pártja egyet ért azzal, hogy Medgyessy Pétert kéri fel Mádl Ferenc a kormányalakításra, hiszen neki van erre esélye.

Pokorni és Mádl
Pokorni hozzátette, hogy a Fidesz ellenzéki szerepre készül, és bíznak abban, hogy a szocialisták kijelentései - miszerint értékelik az elmúlt négy év eredményeit, és meg akarják őrizni azokat - meg is valósulnak. Ez esetben Pokorni szerint a Fidesznek könnyű dolga lesz, hiszen csak azt kell figyelniük, hogy az általuk megkezdett úton hogyan halad tovább az MSZP és az SZDSZ. Pokorni úgy fogalmazott: számára a politika eszköz, a cél pedig az, hogy megőrizzék azokat az értékeket, amelyeket polgári Magyarország néven vittek eddig. Közölte, hogy minden olyan javaslatot támogatni fognak, ami az általuk vallott értékekhez hozzájárul, az ettől eltérő irányt viszont igyekeznek megakadályozni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az államfővel folytatott megbeszélése után mindössze annyit mondott: tudomásul veszi, hogy Mádl Ferenc az alakuló ülésen Medgyessy Péternek ad kormányalakítási megbízást.

A rendszerváltás után kialakult szokásjognak megfelelően a köztársasági elnök konzultál a parlamenti pártok vezetőivel, mielőtt eldöntené, hogy kinek ad kormányalakítási megbízást. Mádl Ferenc hétfőn délelőtt 11 órára hívta meg elsőként a választásokon győztes MSZP elnökét, Kovács Lászlót, őt követte 12-kor Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke. 13-kor Dávid Ibolya, az MDF és végül 14 órakor Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke következett.

Korábban:

Nem egyszerű a bizottsági helyek elosztása

Hivatalossá vált a választási végeredmény

Hivatalosan is értesítették Mádl Ferencet a koalícióról

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">