Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés








Az Orbán-kormány még 315 milliárd sorsát döntené el
2002. május 7., kedd, 17:01|Utolsó módosítás: 2002. május 7., kedd, 18:17

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A távozó kormány még utolsó intézkedésként 55 milliárdot költene a gyed és a családi pótlék emelésére, 130 milliárdot a családi adókedvezmények növelésére és 130 milliárdot a 13. havi nyugdíjra: összesen tehát 315 milliárd forint sorsát határozná meg. Ezeket a javaslatokat átadják az új kormánynak, hogy valósítsák meg, mivel nekik erre már nem lesz módjuk. A kormány négy év után, a választási vereséget követően belátta családpolitikájának és szociálpolitikájának csődjét; ez magyarázhatja, hogy a jelenlegi kormány a távozása előtti utolsó napokban az MSZP programját akarja megvalósítani - reagált a szocialista szakminiszterjelölt.

Szociális és családügyi csomagot fogadott el keddi ülésén a kormány, ezt azonban nem terjesztik a parlament elé, hanem az átadás-átvétel keretében nyújták át az új kormánynak - jelentette be Harrach Péter miniszter.

A családi pótlék duplájára emelése (8400 forintra) és a gyed 9000 forintra emelése 55 milliárd forintba kerül. A gyermekek után járó adókedvezmény növelésére 130 milliárd pluszforrást kell előteremteni. A távozó kormány egy gyerek esetén havi 3 ezer forintról 15 ezerre, két gyerek esetén 4-4 ezerről 24-24 ezer forintra, három gyerek esetén pedig az eddigi 10 ezer forint helyett 27 ezer forintra emelné a kedvezményt gyerekenként havonta. Mindez Harrach szerint 830 ezer adózót érint.

A kormány döntött a 13. havi nyugdíjról is (erről már tavaly ősszel benyújtott egy egyéni indítványt egy MSZP-s képviselő), ami 130 millárd forint kiadást jelent. A három tétel összesen 315 milliárd forintot tesz ki.

Ezek nem kis terhek - ismerte el a miniszter, de hozzátette: a költségvetés arra van, hogy az szerepeljen benne, amit fontosnak tartunk. Ezeket a döntéseket azért hozták meg, hogy kijelöljék az új kormány számára a jó irányt - fűzte hozzá Harrach.

A kormány négy év után, a választási vereséget követően belátta családpolitikájának és szociálpolitikájának csődjét; ez magyarázhatja, hogy a jelenlegi kormány távozása előtti utolsó napokban az MSZP programját akarja megvalósítani - reagált Csehák Judit a kabinet keddi döntésére. Az MSZP egészségügyi és szociális miniszterjelöltje közleményben jelzi, a választók többsége úgy döntött, hogy a szocialista párt programjának megvalósítását Medgyessy Péterre és kormányára bízza. A miniszterjelölt leszögezi: élve ezzel a felhatalmazással, a következő kormány már az első 100 napban hozzákezd vállalásai teljesítéséhez, az erre vonatkozó javaslatokat már az alakuló ülésre benyújtja a szocialista frakció. "Az ellenzéki Fidesz-frakciónak, így Harrach Péternek is módja lesz megszavazni a szocialista javaslatokat a parlamentben" - áll Csehák Judit közleményében.

[origo]



Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem



Magyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek






UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">