Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Orbánék egy ENSZ-vizsgálat elhalasztását kérték
2002. május 7., kedd, 8:36|Utolsó módosítás: 2002. május 7., kedd, 10:01

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A kormány levélben kívánt nyomást gyakorolni az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Munkaügyi Hivatalra, hogy a szervezet egy 2001 óta tartó eljárás lezárását halassza a választások utáni időpontra, nehogy azzal befolyásolja az eredményt. Az ENSZ-szervezet által készített dokumentum leszögezi: nem veheti figyelembe a magyar kormány belpolitikai okokra hivatkozó, az eljárás elhalasztására felszólító kérelmét.


A Vasutasok Szakszervezete még tavaly kérelemmel fordult az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Hivatalához (International Labour Organization - ILO), melyben a sztrájkjog megsértésével, szakszervezet-ellenes diszkriminációval, a kollektív érdekegyeztetéshez való jog megsértésével és a szakszervezet belső ügyeibe való beavatkozással vádolta a munkaadót, azaz a magyar kormányt. Az ILO megindult eljárása során a felek kölcsönösen hozzájutottak azokhoz a dokumentumokhoz, amelyeket a másik fél juttatott el a nemzetközi munkaügyi szervezethez. Ily módon értesült a szakszervezet arról, hogy a most leköszönő kormányzat politikai okokra hivatkozva befolyásolni akarta a nemzetközi szervezet várható döntését.

Az ILO a választások második fordulója előtt juttatta el a 327. számú (GB. 28392 hivatkozási jelzéssel ellátott) dokumentumot a panaszos szakszervezethez. A jelentés kiegészítő anyagokat kér további vizsgálat céljára.

Ezzel együtt több ajánlást is megfogalmaz a kormányzat részére, amelyekben a munkaügyi terület pontosabb, áttekinthetőbb szabályozására hívja fel a figyelmet az állami vállalatnál.

A dokumentum 632-es pontja bizonyítja, hogy a kormányzat egy január 9-én kelt levélben politikai okokra hivatkozva befolyásolni akarta a nemzetközi szervezet eljárását. Az ILO Egyesülési Szabadság Bizottsága - természetesen - elutasította a kormányzat kérelmét.

A nyilvánosságra nem hozott levélben az Orbán-kormány meg nem nevezett képviselője arra kérte a nemzetközi szervezetet, hogy az eljárást halasszák el 2002 júniusáig. A jelentés szerint a Kormány fel kívánja hívni a Bizottság (ILO - a szerk.) figyelmét arra, hogy 2002. április 7-én általános választások lesznek Magyarországon () a kormány hangsúlyozza, hogy a panaszos szakszervezet olyan szakszervezeti konföderációhoz tartozik, melynek vezetői jelöltek, illetve a legnagyobb politikai pártok egyikének tagjai A kormány úgy véli, fennáll az ILO által teendő kijelentések félreértésének veszélye, ez pedig, mivel összefonódás van a szakszervezetek és egy-egy adott párt között, befolyással lehet a belpolitikára Emiatt a kormány azt kéri, hogy az eset vizsgálatát a Bizottság halassza el 2002 júniusáig - zárul a jelentés említett pontja.

A Vasutasok Szakszervezete visszautasítja a kormányzati véleményalkotó célzását, amelyben pártpolitikai összefonódással gyanúsítja az érdekvédelmi szervezetet. Márkus Imre elnök lapunknak adott nyilatkozatában kijelentette: felhívja a kormány figyelmét a szakszervezeti mozgalom történelmére, amelyből több helyütt is kiderül: az érdekvédelem az éppen aktuális hatalom, az állam - mint munkáltató - kontrolljaként jött létre, erre hivatott. Ezért a kormányzati intézkedéseket támadó szakszervezeti magatartás nem politikai ellenzékiséget, pártpolitikai összefonódást, hanem érdekvédelmi ellenzékiséget jelez. A szakszervezet elnöke hozzátette, példátlanul antidemokratikus és etikátlan lépésnek tartja, hogy a kormányzat hatalmának féltése miatt befolyást kíván gyakorolni egy független, az ENSZ szervezetébe tartozó nemzetközi szervezetre.

(Népszava)Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">