Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Az RMDSZ félti az Orbán-Nastase paktumot
2002. május 8., szerda, 12:57|Utolsó módosítás: 2002. május 8., szerda, 13:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A határon túli magyar szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélést Medgyessy Péter leendő miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter-jelölt. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy érvényben marad a kedvezménytörvény, és tovább akarják fejleszteni a mai támogatási rendszert. Viszont az Orbán-Nastase paktum bizonyos elemeit felülvizsgálnák.


Medgyessy Péter leendő miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter-jelölt folytatott megbeszélést a három legnagyobb határon túli magyar szervezet vezetőjével. A tárgyalásokon részt vett Markó Béla, a Romániai Magyarok Szövetsége (RMDSZ), Kasza József, a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) és Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) képviseletében.

Medgyessy elmondta, bár közjogilag 10 millió magyar kormányzására kap felhatalmazást, felelősséget 15 millió magyarért vállal. Fontosnak tartják a folyamatos párbeszédet a határon túli magyarsággal, ugyanakkor a környező országok kormányaival is. Ezért a tárcák szintjére is kiterjesztenék a kapcsolattartást, illetve a későbbiek során bővítik a kört a többi határon túli magyar szervezettel folytatott párbeszédre is. Hozzátette: az új kormány megalakulása után hamarosan összehívják a Magyar Állandó Értekezletet is. 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy érvényben marad a kedvezménytörvény, de tovább akarják fejleszteni a mai támogatási rendszert. Például továbbképzési lehetőséget kívánnak biztosítani elsősorban a fiatalok számára, illetve megadják az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat. Támogatnák a magyar irodalom elterjedését is. Szeretnék, hogy a határontúliak hozzájussanak magyar sajtótermékekhez, valamint a saját sajtótermékeiket erősíthessék.

Valamennyi fél egyet értett abban, hogy átlátható, egységes és tiszta támogatási rendszerre van szükség, és a döntéseknek a helyi szervezeteknél kell megtörténniük. Egyetértés volt abban is, hogy a miniszterelnökhöz tartozzon közvetlenül a határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal.

A határon túli magyar szervezetek vezetői eredményesnek nyilvánították a mai megbeszélést, és valamennyien kiemelték a kapcsolattartás fontosságát. Markó Béla elmondta: kérték, hogy minden őket érintő kérdésben kérjék ki a véleményüket, és erre ígéretet is kaptak. Markó természetesnek tartja, hogy a jelenlegi támogatások megmaradnak, továbbá új programokra is szükség van. Bugár Béla azt emelte ki, hogy Medgyessyék azt mondták: Magyarország támogatja Szlovákia euro-atlani integrációs törekvéseit.

Kovács László külügyminiszter-jelölt úgy fogalmazott, hogy az MSZP és a leendő kormány számára a határon túli magyarok támogatása nemzeti ügy, és nem pártpolitikai. A fő célok között említette, hogy a szülőföldjükön boldoguljanak a határainkon túl élő emberek, és hogy az európai normák szerint érvényesíthessék jogaikat, minden szükséges támogatást megkapva ehhez. Természetesen ezt a szomszédos országokkal együttműködve kívánják tenni.

Kérdésre válaszolva Medgyessy közölte, hogy az Orbán-Nastase paktum bizonyos elemeinek a felülvizsgálatára van szükség, míg Markó Béla szerint ennek a megállapodásnak feltétlenül meg kell maradnia. "Amennyiben a magyar kormány úgy látja, hogy módosításra van szükség, akkor sem szabad annak érintenie a megállapodás létét és célját" - mondta Markó.

Kovács szerint súlyos hiba volt, hogy a leköszönő kormány a státustörvény megalkotása előtt nem egyeztetett a szomszédos országokkal és az Európai Unióval. Maga a törvény működése iránt elkötelezettek - jelentette ki Kovács. Más országokba (pl. Szlovákiával) tárgyalni akarnak a törvény végrehajtásáról, úgy, hogy mind az érintett országok kormányával, mind a határon túli magyar szervezetekkel egyeztetnek ez ügyben.

Kovács megemlítette: az Orbán-Nastase paktumban benne van az, hogy június 22-én (az aláírástól számított 6 hónap múlva) felül kell vizsgálni a kedvezménytörvényt. Szerintük ezzel kész tények elé állították a következő kormányt. Miután Szlovákiában szeptemberben választások lesznek, ezzel a kormánnyal június végéig meg kellene állapodniuk, és ez nem biztos, hogy sikerül a szűk határidő miatt.

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">