Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Négy párt három verziója egy ügyről
2002. május 8., szerda, 17:15|Utolsó módosítás: 2002. május 8., szerda, 19:46

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Még abban sem tudtak megegyezni a pártok képviselői a szerdai egyeztetésen, hogy ki mit javasolt a bizottsági helyek elosztásával kapcsolatban. A fideszes Szájer József, a szabad demokrata Eörsi Mátyás és az MSZP-s Katona Béla egyaránt más számokkal állt a nyilvánosság elé.

Szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ültek a négy parlamenti párt, az MSZP, a Fidesz, az MDF és az SZDSZ képviselői. A szerdai egyeztetés azonban nem sok előrelépést hozott. Nem sikerült ugyanis megegyezni a bizottsági helyek elosztásáról.

Még az egyeztetésen történteket is eltérően ismertették a pártok képviselői. A zárt tárgyalást követően ugyanis Szájer József (Fidesz) azt mondta, hogy az MSZP ragaszkodott ahhoz, hogy a fontosabb bizottságban három, az összes többi testületben kétfős többsége legyen. A Fidesz viszont egyfős kormánypárti többséget tart elfogadhatónak.

Katona Béla (MSZP) ezzel szemben azt állította: a szocialisták keddi ajánlatukhoz képes is engedményeket tettek, már csak kétfős többséghez ragaszkodnak minden testületben. Tegnap a fontosabb bizottságokban háromfős kormánypárti többséget akartak.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) is másképp tájékoztatta a sajtót a zárt ülésen elhangzottakról. Szerinte már csak néhány fontosabb bizottságban akarnak kétfős többséget, a kisebb testületekben megelégednek az egyfős többséggel.

A bizottsági helyek létszámának csökkentésével kapcsolatban is ellentmondásosan nyilatkoztak a politikusok. Kedden még egyetértettek abban a pártok képviselői, hogy csökkenteni fogják a bizottsági helyek számát. A Fidesz akkor 66, az MSZP 33 hellyel osztott volna ki kevesebbet, mint 1998-ban. Szerdán azonban Szájer József azt mondta, hogy az MSZP lényegében ugyanannyi bizottsági helyet hozna létre most is, mint 1998-ban. A Fidesz viszont 40-50 fővel csökkentené a helyek számát.

Katona Béla ismertette a bizottsági elnöki és alelnöki helyek elosztására vonatkozó MSZP-s javaslatot. E szerint 13 testületnek lenne kormánypárti elnöke, 10-nek pedig ellenzéki. Emellett 32 bizottsági alelnöki posztot kapnának a kormánypártok, 29-et az ellenzék. Az Országgyűlés alelnöki posztjairól továbbra sem döntöttek.

Korábban.

A Fidesz átülne a bal oldalra

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">