Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Holnap dönthetnek a Medgyessy-kormányról
2002. május 8., szerda, 14:40|Utolsó módosítás: 2002. május 8., szerda, 19:21

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Holnap eldőlhet a Medgyessy-kormány összetétele az MSZP és az SZDSZ újabb koalíciós egyeztető tárgyalásán. Kiderülhet, hogy a szocialisták által felajánlott öt minisztérium közül melyik három tárcát fogadja el az SZDSZ. Abban már egyetértenek a pártok vezetői, hogy meg kell szüntetni a tárcákat, de a konkrétumokról egyelőre nem tudtak megállapodni.


Az MSZP május 12-i, az SZDSZ pedig május 26-i küldöttgyűlésén szavaz a koalíciós tárgyalások eredményeiről. Kovács László szocialista pártelnök szerint a küldöttek csak szempontokról szavaznak majd, de elképzelhetőnek nevezte, hogy a holnapi tárgyalások után már konkrét nevek is ismertté válhatnak. Sem az MSZP, sem az SZDSZ politikusai nem nyilatkoztak a tárgyalás konkrétumairól és személyi kérdésekről.

Medgyessy Péter a választások első fordulója előtt már megnevezte néhány miniszterjelöltjét. Ez alapján László Csaba a Pénzügyminisztérium, Csehák Judit a Szociális- és Egészségügyi Minisztérium, Bárándy Péter az Igazságügyi Minisztérium, Németh Imre a Földművelésügyi Minisztérium, Juhász Ferenc pedig a Honvédelmi Minisztérium vezetését láthatja majd el. A Horn-kormányhoz hasonlóan Kovács László kaphatja a külügyi tárcát. Az MSZP egyelőre hivatalosan ugyan nem erősítette meg, de a Belügyminisztérium élére várhatóan Lamperth Mónikát jelölik, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője pedig Kiss Elemér egykori államtitkár lehet.

Az MSZP a Környezet- és Vízvédelmi, a Közlekedési, az újonnan felállítandó Hírközlési és Informatikai, a Gazdasági, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium vezetését ajánlja fel az SZDSZ-nek, melyek közül hármat választhatnak a szabad demokraták. Mivel az SZDSZ az ISM-et meg akarja szüntetni, vezetését valószínűleg nem fogadják el. Korábban felmerült, hogy a szabad demokraták megkapják az oktatási tárcát - ebben az esetben Magyar Bálint volt miniszter került volna az élére -, ám most úgy tűnik, a szocialisták ezt mégis meg akarják tartani. Most Hiller István a legesélyesebb erre a posztra. A kulturális tárca élén az Akadémia tegnap leköszönt elnökét Glatz Ferencet, vagy a párt választmányi elnökét Jánosi Györgyöt látnák szívesen a szocialisták, bár Görgey Gábor író neve is felmerült a miniszterjelöltek között. Ugyanakkor az SZDSZ elképzelései szerint nem is lenne külön oktatási és kulturális minisztérium, a két tárcát ugyanis összevonnák. Az MSZP tervei között szerepel a Munkaügyi Minisztérium ismételt felállítása, amit várhatóan Kiss Péter, a Horn-kormány munkaügyi minisztere vezet majd. Az RTL Klub információi szerint az SZDSZ Kóródi Máriát javasolja környezetvédelmi, Magyar Bálintot oktatási, és valószínűleg Kuncze Gábort gazdasági miniszternek. A párt elnöke egyelőre nem döntött arról, hogy vállalná-e a gazdasági tárca vezetését.

További vitapont lehet a két párt holnapi tárgyalásain a leendő kormánystruktúra kialakítása. A szocialisták megszüntetnék a PHARE-pénzek elosztásáért felelős és a polgári titkosszolgálatokat felügyeletét ellátó tárca nélküli miniszteri tisztséget. A titkosszolgálatokat - meg nem erősített hírek szerint - a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként Tóth András Horn Gyula egykori kabinetfőnöke irányítaná. Ezzel 18-ról 16-ra csökkenne a miniszteri posztok száma. Ugyan az SZDSZ tervei között is szerepel a minisztériumok számának csökkentése, ám ezt másképp képzelik el, mint leendő koalíciós társuk. Megszüntetnék az ISM-et, összevonnák az oktatási és kulturális minisztériumot, megszűnne az Országimázs Központ, a Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Földalap.

Korábban:

Kész a kormánystruktúra MSZP-s terve

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">