Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Kuncze nem lesz miniszter
2002. május 9., csütörtök, 10:39|Utolsó módosítás: 2002. május 9., csütörtök, 14:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az MSZP és az SZDSZ koalíciós tárgyalásain ma lesz először szó érdemben a miniszterek személyéről. Várhatóan megegyeznek a kormányzati struktúráról is, így eldőlhet, hogy melyik minisztériumok szűnnek meg és milyenek jönnek létre. Az már biztos, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nem lesz miniszter, mivel őt választották frakcióvezetőnek.

Az MSZP és az SZDSZ csütörtöki koalíciós tárgyalásán vitapont lehet a kormánystruktúra kialakítása. A szocialisták megszüntetnék a Fidesz-MDF-FKGP által létrehozott PHARE-pénzek elosztásáért felelős, illetve a hagyományos polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteri tisztséget, visszaállítanák ugyanakkor a Munkaügyi Minisztériumot. Az SZDSZ tervei között is szerepel a minisztériumok számának csökkentése, ám ezt másképp képzelik el, mint leendő koalíciós társuk: megszüntetnék az ISM-et és összevonnák az oktatási és kulturális minisztériumot.

Az SZDSZ várhatóan négy tárca irányítását kapja meg. Kétséges, hogy megkapják-e az oktatási tárcát, amelyre Magyar Bálintot jelölné a párt. Az MSZP jelöltje a posztra Hiller István. Várhatóan az SZDSZ-é lehet a gazdasági, az informatikai és a környezetvédelmi tárca. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nem lesz miniszter, mivel frakcióvezetőnek választották csütörtökön. Frakcióvezető pedig nem lehet a kormány tagja.

Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt a választások első fordulója előtt már megnevezte néhány miniszterjelöltjét. Ez alapján László Csaba a Pénzügyminisztérium, Csehák Judit a Szociális- és Egészségügyi Minisztérium, Bárándy Péter az Igazságügyi Minisztérium, Németh Imre a Földművelésügyi Minisztérium, Juhász Ferenc pedig a Honvédelmi Minisztérium vezetését láthatja majd el. A Horn-kormányhoz hasonlóan Kovács László kaphatja a külügyi tárcát. Az MSZP egyelőre hivatalosan ugyan nem erősítette meg, de a Belügyminisztérium élére várhatóan Lamperth Mónikát jelölik, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője pedig Kiss Elemér egykori államtitkár lehet.

Medgyessy Péter korábban utalt arra, hogy bár döntenek a posztokról, azokat egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni. Hasonlóképpen történt ez a korábbi miniszterjelöltek esetében is: bár Medgyessy azt ígérte, hogy még februárban nyilvánosságra hozza valamennyi jelöltjét, végül elállt ettől.

Korábban:

Holnap dönthetnek a Medgyessy-kormányról

Névsoregyeztetés a koalícióban

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">