Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Csintalan vezeti Földi helyett a Defendet
2002. május 10., péntek, 13:13|Utolsó módosítás: 2002. május 10., péntek, 15:24

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A többségi állami tulajdonban lévő Defend éléről leváltották Földi Lászó volt hírszerzőt. Csintalan Sándor volt szocialista politikus megvette Földi tulajdonrészét, és ő lett a Defend új ügyvezetője.

Horváth József, a Magyar Fejlesztési Bank szóvivője elmondta: a Defend Security Kft. csütörtöki taggyűlésén a tulajdonosok az eddigi ügyvezető, Földi László volt hírszerző helyett Csintalan Sándor volt szocialista politikust választották meg a cég vezetőjévé.

A Defend többségi tulajdonosa az MFB, a cég 60 százalékos tulajdonosa. A Magyar Posta 22 százalék részesedéssel bír a vállalkozásban. A legkisebb tulajdonos eddig Földi László cége volt. 18 százalékát azonban átadta egy Csintalan Sándor érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásnak. A Defendnél mindig a legkisebb tulajdonos tehet javaslatot az egyik ügyvezető személyére. Így lett Csintalan a vállalkozás új ügyvezető igazgatója.

A Defend Kft. az utóbbi években éles politikai viták témája lett. A baloldal azzal támadta a Fidesz-kormányt, hogy jogtalan állami támogatásban részesíti az őrző-védő vállalkozást. Földi László az 1998 nyarán kirobbant megfigyelési botrány egyik főszereplője volt: ő volt az a nemzetbiztonsági tiszt, aki tanúsította, hogy a Horn-kormány idején a titkosszolgálatok részt vettek fideszes politikusok megfigyelésében. A vádakat a szocialisták határozottan tagadták. Földi még 1998-ban vásárolt részesedést a Defendből, ami vezetése alatt komoly állami megbízásokhoz jutott. Többek között a Magyar Posta, a BÁV Rt., az autópályákat építő Vegyépszer és a Ferihegyi repülőtér bízta meg értékes munkákkal a Defendet. Állami vállalatok összesen egymilliárd forintnyi tőkeemeléssel segítették a kft. fejlődését, így vált résztulajdonossá a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank is. Az MSZP élesen támadta ezekért az üzletekért a kormányt, többször is feljelentették a Defendet, és a legfőbb ügyészhez fordultak a szerintük zavaros tulajdonviszonyok és megbízások felderítése érdekében.

Az MSZP szerint a tulajdonosváltással tovább folytatódik az esetleges törvénysértések leplezése, olvasható Juhász Ferenc szocialista alelnök közleményében. Az MSZP szerint Csintalan, aki 1994-1998 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, zavaros körülmények között jutott a céghez. Csintalan viszonya az MSZP-vel az utóbbi években megromlott, idén már nem is jelölték képviselőnek.

Csintalan Sándort régi barátság fűzi Földi Lászlóhoz. Ezzel együtt a megfigyelési botrányban ellentétes oldalra kerültek: az MSZP elleni egyik bizonyíték egy olyan hangfelvétel volt, amelyen állítólag egy kormányőr és egy magánnyomozó beszélgetnek a megfigyelésekről, és Csintalan nevét is említették. Csintalan tagadta, hogy tudott volna bármilyen megfigyelésről. A volt képviselőt összekapcsolták az olajügyekkel is, Sándor István (Papa) volt rendőr beszélt róla vallomásában. A Tasnádi-perben is felmerült a neve, de Csintalan határozottan tagadta az összes vádat. Csintalan 1994-96-ban az MSZP alelnöke volt, 1998-ban őt jelölték polgármesternek Óbudán. 2000 óta azonban teljesen háttérbe szorult, bizottsági tagságairól is lemondott. Legutóbbi ismert üzleti vállalkozása egy kocsma megnyitása volt a felújított Lehel csarnokban.

Csintalan Sándort és Földi Lászlót eddig nem tudtuk megkérdezni az ügyről.

Korábban:

További adatokat várnak a Posta-Defend feljelentés ügyben

Csintalan Sándor portréja

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">