Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Erős kormányzati helyek az SZDSZ-nek
2002. május 10., péntek, 13:38|Utolsó módosítás: 2002. május 10., péntek, 13:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Erős kormánypozíciókat szerzett az SZDSZ a tegnapi koalíciós megegyezés értelmében. A szabad demokraták kapták a közlekedésüggyel megerősített gazdasági tárcát. További engedményt tett a szocialista párt azzal, hogy az Oktatási Minisztériumot is átengedte az SZDSZ-nek.


Az MSZP vezető politikusai már a választások előtt kijelentették: kulcsfontosságú területnek tekintik a pénzügypolitikát, ellenőrzésében pedig a Pénzügyminisztériumnak szánnak vezető szerepet. A két párt tegnapi koalíciós megegyezése alapján az SZDSZ mégis egy megerősített gazdasági tárcát kapott, miután a pártok képviselői arról határoztak, hogy a közlekedésügy irányítását is a Gazdasági Minisztérium láthatja el.

Kovács László szocialista pártelnök ennek ellenére nem látja veszélyben az MSZP eredeti elképzeléseit. Mint mondta: az operatív irányítás a pénzügyi tárca hatáskörébe tartozik majd, míg a közép- és hosszú távú gazdasági tervezést, illetve a gazdasági szabályozást a Gazdasági Minisztérium hatáskörébe vonják.

Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője a gazdasági és a közlekedési tárca összevonását azzal indokolta, hogy a pártok erős, a reálszféra egészét átfogó minisztériumot kívántak létrehozni. Ugyanakkor megjegyezte: a gazdasági kabinet elnöke a pénzügyminiszter, így bár két erős pénzügyi tárca jött létre egymás mellett, a vezető szerep a Pénzügyminisztériumé.

Az MSZP korábban az oktatási és a kulturális tárca betöltését is stratégiai fontosságúnak nevezte. Az oktatási minisztert a megállapodás értelmében végül - hosszú vita után - mégis az SZDSZ jelölheti.

Kovács elmondta: mivel az SZDSZ ragaszkodott az oktatási tárcához, az MSZP végül engedett, de kérte az államtitkári posztot a tárcánál. Cserébe a szocialisták államtitkári posztot ajánlottak az SZDSZ-nek az Igazságügyi Minisztériumnál. Az MSZP elnöke közölte: bár mindkét párt ellenezte a vegyes minisztériumok létrehozását, az első perctől világos volt, hogy ezen a kérdésen nem bukhat meg a megegyezés.

Nem képezték a megbeszélés tárgyát az őszi önkormányzati választások. Külön tárgyalásokon dől majd el, hogy támogatja-e az MSZP az SZDSZ főpolgármester-jelöltjét.

Korábban:

Négy tárcát vezethet az SZDSZ

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">