Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
MSZP: felhatalmazás a koalícióra
2002. május 12., vasárnap, 12:07|Utolsó módosítás: 2002. május 12., vasárnap, 15:06

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az MSZP Országos Választmánya, majd ezt követően a kongresszus is megszavazta az SZDSZ-szel kötendő koalíciós megállapodás tervezetét. Ezzel felhatalmazták a pártelnököt és a miniszterelnök-jelöltet a koalíciókötésre.

Medgyessy Péter
Az elfogadott dokumentum szerint - melyet a választmány és az elnökség együtt terjesztett be - a kongresszus támogatja, hogy Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje elfogadja a köztársasági elnök kormányalakításra való felkérését. Erre az alakuló ülésen, május 15-én kerül sor. Emellett felhatalmazást kap a pártelnök, Kovács László és Medgyessy arra, hogy az SZDSZ-szel aláírja a koalíciós megállapodást, miután megegyeznek a közös programról és a kormányzati struktúráról.

A dokumentum nem tér ki tételesen a kormányzati struktúrára.

Kovács: a koalíció az egyetlen lehetőség

Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt az MSZP vasárnapi kongresszusán azt ígérte: a következő kormány tisztességes, szavatartó, üvegzsebű, szolgáltató és szolgáló kabinet lesz, amely biztosítja a stabilitást, valamint egyszerre a folytonosságot és a változást. Hozzátette: fellépnek a korrupció ellen, akár a múltban történt, akár esetleg később, soraikból indul.

A miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy meg kell szüntetni az ország kettészakítottságát. "Azt kérem mindenkitől, hozzon magával egy ötletet, és megígérem, hogy mi kiválasztjuk közülük a jókat" - közölte.

Medgyessy és Kovács

Medgyessy elismerte, hogy sokaknak fájdalmat okoz, hogy az oktatási tárcát nem az MSZP irányítja, de mint mondta, ez a terület közügy, nem egy párt privilégiuma, és több olyan biztosítékot hoztak létre, amely garantálja a vállalások teljesítését. Hozzátette: ez a kormányzásban is kifejezésre jut majd, mivel létrehoznak egy ifjúsági és oktatási kabinetet, amelyet közvetlenül a miniszterelnök vezet. Helyettese Magyar Bálint lesz, és a testületben részt vesz többek között a megváltoztatott elnevezésű ifjúsági, gyermek- és sporttárca vezetője, a munkaügyi miniszter, valamint a cigányügyekkel foglalkozó államtitkár. Medgyessy bejelentette azt is, hogy visszaállítják az Országos Köznevelési Tanács korábbi vétójogát. Az oktatás területéről szólva azt mondta: a jelenlegi rendszer nem maradhat így, de permanens forradalomra sem kell számítani - írta az MTI.

Medgyessy kijelentette: az MSZP nem engedheti meg magának, hogy ellenfelei revánsot vegyenek rajta az önkormányzati választásokon. A politikus az országgyűlési választások tanulságának azt tartja, hogy az MSZP-nek a fiatalok között kell erősítenie pozícióit, és meg kell tudni szólítania a vidéki Magyarországot.

"Számunkra a koalíció nem az egyik választható lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség a mostani kormány leváltására" - mondta Kovács László, az MSZP elnöke. Hozzátette: úgy kell koalíciót kötni, hogy az biztosítsa a kormányprogram végrehajtását, a stabil parlamenti többséget és a kiegyensúlyozott kormányzást.  A száz nap programjáról azt mondta: "szavahihetőségünk függ ettől". A kormányprogram megvalósulásáról szólva azt mondta, garancia arra a koalíciós partnerek programjainak összehangolása, valamint Medgyessy Péter személye, vállalásai. Kovács ismét megerősítette, hogy nem szüntetik meg a Fidesz által bevezetett kedvezményeket.

Koordinációs tanácsot hoz létre az MSZP

Nagy Sándor javaslatot terjesztett elő egy koordinációs tanács létrehozására, amely elősegítené, hogy a vidékről érkező javaslatok a kormányhoz eljutva bekerüljenek a törvényhozás rendszerébe. Az indítványt Kovács László pártelnök és Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt is támogatja. A szocialista politikus szerint erre azért van szükség, mert általa megerősödhet az MSZP vidéki szavazóbázisa. Kitért arra is: meg kell vizsgálni, hogy vidéken miért szenvedett vereséget a párt.

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy először győzött a rendszerváltozás óta a szociáldemokrácia Magyarországon. Úgy vélte: a száznapos program megvalósításával egy napot sem szabad késni, és kitért arra is, hogy a tízfős parlamenti többség elegendő lesz a kormányzáshoz.

Hiller István, az MSZP oktatási kabinetjének vezetője szerint szocialista miniszter vezetésével zökkenőmentesebben valósulhatna meg a párt oktatási programja. Bejelentette: elfogadja az Oktatatási Minisztérium politikai államtitkári posztját, és mint mondta, teljes szívvel fog dolgozni.

A kongresszus tagjai egyperces néma felállással emlékeztek meg a móri bankrablás áldozatairól - írta az MTI.

Korábban:

Az MSZP választmánya ma fogadja el a koalíciókötés elveit

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">