Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről
2002. május 13., hétfő, 15:34|Utolsó módosítás: 2002. május 13., hétfő, 16:39

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az SZDSZ legkorábban kedden dönt arról, kik vezessék a koalíciós tárgyalásokon született megállapodás értelmében az SZDSZ-nek ígért tárcákat. Annyi azonban eldőlt, hogy Kuncze Gábor pártelnök nem lesz miniszter, így Csillag István, a Pénzügykutató Rt. vezetője lehet a gazdasági miniszter.

Az SZDSZ hétfőn az összevont frakció- és ügyvivői testületi ülésén csupán a bizottsági helyekről döntött. A párt Wekler Ferencet javasolja a parlament egyik alelnökének. Szent-Iványi István az integrációs, Pető Iván pedig a kulturális bizottság elnöke lenne.

A szabad demokraták két parlamenti jegyző személyére tehetnek javaslatot: e posztokra Világosi Gábort és Béki Gabriellát jelölik. Pető Ivánt pedig megválasztották az SZDSZ parlamenti frakciójának helyettes vezetőjévé. A képviselőcsoport vezetőségébe - Petőn és Kuncze Gábor frakcióvezetőn kívül - Fodor Gábort, Szalay Gábort és Eörsi Mátyást választották.

Bár szóba került a tárcák kérdése is, a megbeszélésen nem jutottak előrébb. Mint azt az egyik szabad demokrata képviselő az [origo]-nak elmondta: nincsenek nagy viták, csak több esélyes jelölt is van, de nem volt még annyi idejük, hogy nyugodtan végiggondolják, kit is válasszanak.

A szabad demokraták kedden ismét összeülnek, és akkor reményeik szerint már meghozzák a döntést, így az Országgyűlés alakuló ülésére már teljes lehet a miniszterek listája. Az MSZP ugyanis már a múlt héten véglegesítette a listát a saját minisztériumai esetében.

Az SZDSZ-nél egyelőre csupán az oktatási miniszter, Magyar Bálint személye biztos, valamint az, hogy Kuncze Gábor pártelnök-frakcióvezető nem vállal kormányzati szerepet. Így a gazdasági tárca egyetlen esélyese pillanatnyilag Csillag István, a Pénzügykutató Rt. vezetője. Az informatikai tárcára esélyes Kovács Kálmán, a környezetvédelmi miniszteri posztra pedig Kóródi Mária vagy Kis Zoltán. Az Igazságügyi Minisztériumban az államtitkári posztot is az SZDSZ töltheti be, itt felmerült Fodor Gábor és Hack Péter neve is.

Korábban:

Erős kormányzati helyek az SZDSZ-nek

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">