Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben
2002. május 14., kedd, 18:23|Utolsó módosítás: 2002. május 14., kedd, 21:01

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Gresham-palota ügyében befolyással üzérkedés bűntette alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. Az [origo] még a rendőrségi nyomozás kezdetekor neves jogászokat kérdezett meg az ügyről. Sem Kolláth György, sem Szőgyényi József szerint nem történt bűncselekmény.

A Fővárosi Főügyészség, az ORFK előterjesztésére, április elején másodjára hosszabbította meg két hónappal a Gresham-palota értékesítésével kapcsolatban korábban elrendelt nyomozás határidejét. A nyomozás határideje június 11-én járt volna le. Ezt megelőzően februárban hosszabbították meg a 2001. december 11-én indított nyomozás határidejét.

Tavaly november 15-én a Magyar Demokrata című hetilapra hivatkozva a Magyar Nemzet című napilap közzétette, hogy 1998 őszén, V. kerületi szocialista önkormányzati képviselők befolyásolásáért cserébe, összesen 100 ezer dollárt ajánlott fel Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt családi vállalkozásának a Roosevelt téri luxusszállodát építő Gresco Rt. A Gresham-ügyben 2001. november 21-én érkezett beadvány a Legfőbb Ügyészségre.

A Medgyessy-ügy háromnegyede pártpolitika, negyede pedig jogi ügy - vélte az ügyről novenberben Kolláth György jogász, aki szerint egy ilyen elhibázott megbízási szerződést, mint amilyet Medgyessy Péter kötött, egy jó jogi szakemberrel rendelkező vállalkozó nem köthet. A nyomozás elrendelését az ügyben korrektnek lehetne nevezni, ha a politika árnyéka nem vetülne rá - fogalmazott a jogász. A közélet szereplői ilyen jellegű és súlyú cselekményeket nap mint nap elkövetnek, azonban eddig mindössze két esetben indult rendőrségi nyomozás befolyással üzérkedés címen - mondta Kolláth György.

Nem történt jogellenes cselekmény, így nem lehet bűncselekményről beszélni a Gresham-ügyben - vélte Szőgyényi József ügyvéd, aki szerint a nyomozást ezért valószínűleg majd meg is szüntetik. Ha befolyással üzérkedésről lett volna szó, akkor nem született volna írásos szerződés a felek között - érvel az ügyvéd, aki hozzátette: egy külföldi befektető érdekében lobbizott Medgyessy cége, és egy rosszul szövegezett szerződés miatt nyomoznak ellene. A szövegben - amit Medgyessy aláírt - ugyanis az szerepelt, hogy meggyőzi a szocialista képviselőket, ehelyett azt kellett volna írni, hogy gazdasági mutatókkal bizonyítja a beruházás helyességét a képviselőknek - mondta Szőgyényi József, aki szerint itt a jogász hibázott.

A Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészségre tette át az ügyet, és onnan került az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához.

Korábban:

A Demokrata bizonyítékot ígér a Medgyessy-ügyben

A szerződés szövege a Medgyessy-ügy kulcsa

Az V. kerületi képviselők visszautasítják a Medgyessyt ért vádakat

Elrendelték a nyomozást Medgyessy ellen

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">