Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Medgyessyt még nem védik testőrök
2002. május 18., szombat, 9:23

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Köztársasági Őrezredtől nem kapott választ a Magyar Hírlap arra a kérdésére, hogy a kijelölt miniszterelnököt elkísérték-e első külföldi útjára. Medgyessy Pétert az államfő szerdán bízta meg a kormányalakítással, ezt követően csütörtökön Londonba utazott, hogy eleget tegyen Tony Blair meghívásának.


Gál J. Zoltán, a Medgyessy Pétert útjára elkísérő helyettes kabinetfőnök a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy az őrezredtől nem volt velük senki. Gál leszögezte: egyelőre csak előzetes megbeszéléseket folytattak a Köztársasági Őrezred vezetőivel, de a testület a hivatalos védelmet csupán a miniszterelnöki eskü után látja el. Erre minden bizonnyal május 27-étől kerül sor, ekkorra tervezik ugyanis az új kabinet megalakítását.

Hírek szerint már most főhet a hivatásos biztosítók feje, mert úgy hírlik: Medgyessy Péter sem szívesen költözik el otthonából a kormányfői rezidenciára. A költözésig várható átmeneti időszakban Medgyessy lakásának környékére nagyobb erőket kell összpontosítani.

Biztonsági okokból eddig arról sem adtak tájékoztatást, hogy az Országgyűlés elnökének szerdán megválasztott Szili Katalin védelmét már biztosítják-e. Csupán az biztos, hogy a parlamentben Szili Katalin beköltözött elődje, Áder János dolgozószobájába.

Szili Katalin már beköltözött az Országgyűlés elnökének járó parlamenti dolgozószobába, mert eddig nem tervezték, hogy különösebben átalakítatnák azt. Áder János leköszönt házelnök a Lendvay utcában kapott irodát, miután ő lett a Fidesz ügyvezető alelnöke. Arról viszont nincs hír, mikor hagyja el családjával a volt házelnök a Béla király úti rezidenciát.

A 2000. évi 39-es törvény a kiköltözés idejéről nem rendelkezik, így csak vélelmezhető, hogy bizonyos szokásjog alapján távoznak a leköszönő közméltóságok a rezidenciából. Ezt követheti még az átalakítás, tatarozás, s csak ezután költözhet be a szocialista párt új országgyűlési elnöke. Medgyessy Péter csütörtökön már mint kijelölt kormányfő utazott Londonba, de a Köztársasági Őrezredtől nem közölte, elkísérték-e erre az útjára.

Medgyessyt nem kísérték londoni útjára el az őrezred tagjai - közölte a Magyar Hírlappal Gál J. Zoltán. A miniszterelnök-jelölttel utazó helyettes kabinetfőnök elmondta: egyelőre csak előzetes megbeszéléseket folytattak a Köztársasági Őrezred vezetőivel, de a hivatalos védelmet csak a miniszterelnöki eskü után veszi át a testület. Gál kijelentette: eddig nem védték testőrök Medgyessyt. A Magyar Hírlap úgy tudja, a miniszterelnök-jelölt mögött feltűnő, személyi biztonságáért felelős, testes fiatalembereket rendezvényszervezőként szerződtette az MSZP, így nem minősülnek testőröknek.

A lap szerette volna megtudni, mikortól őrzik az új közjogi méltóságokat az őrezred emberei, mikortól védik a lakásán Szili Katalint a testőrök, s jelent-e pluszköltséget, hogy még nem költöztek be a rezidenciára. De arra sem kapott választ, beleszólhatnak-e testőreik kiválasztásába a védett személyek, hiszen négy éven keresztül szoros munkakapcsolatban lesznek, s nem mindegy, ki követi őket árnyékként a nap minden percében. Mint Gémesi István dandártábornok válaszából kiderült, az is államtitok, kérheti-e a személyi védelemre kirendel testőr lecserélését a közjogi méltóság. Az sem tartozik a nyilvánosságra a dandártábornok szerint, mikor jár le az előző ciklus államférfiainak védelme, a mandátum megszűnésétől vagy a rezidenciából való kiköltözéstől. A törvény ugyanis csak a köztársasági elnök és a miniszterelnök utóbiztosításáról ír, amely egy évig tart, ám az Országgyűlés elnökét nem említi meg. Az őrezred parancsnoka arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot: "a védett állami vezetőket megbízatásuk időpontjától és hivatali idejükre illeti a meghatározott védelem".

(Magyar Hirlap)Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">