Amikor Rogán Antal találkozott a luxussal

rogán antal vagyonnyilatkozat hitel választás 2014
Rogán Antal egy gazdasági konferencián a Hilton szállodában 2012 októberében
Vágólapra másolva!
A vagyonbevallása miatt magyarázkodó Rogán Antal szerint az ő élete nyitott könyv, de most már talán bánja a sok szereplést. Épp a róla szóló bulvárcikkek tömege utal arra, hogy költséges vagy legalábbis annak tűnő az életstílusa.
Vágólapra másolva!

Elegáns ruhák. Menő éttermek. Külföldi utazások. Bár Rogán Antal elsősorban az ingatlanjai miatt kényszerült magyarázkodásra az utóbbi napokban, ez a költségesnek tűnő életstílus is nehezíti a helyzetét. Politikai ellenfelei ugyanis már nemcsak azt firtatják, hogy vajon pontosan mekkora is az ingatlana, hanem azt is, hogy miből tartja el magát. Ellenfelei szerint nehezen érthető, miből futja neki az ingatlanja fenntartására és az életmódjára pusztán a politikusi fizetéséből. Rogán Antal ugyanis sok politikustársával ellentétben nem dolgozott a magánszférában.

Rogán bizonyos szempontból csak magát hibáztathatja. Évek óta előszeretettel szerepel a bulvárlapokban, és így épp ő maga ejtett el sok olyan információt, amely utalt az életvitelére. Az persze nem ismert, hogy ez mennyibe került, ahogy azt sem, hogy mennyit fizetett saját zsebből, és milyen költségeket fedeztek mások (például a felesége). Az életstílusáról azonban így is sokkal többet tudni pusztán a saját megszólalásai alapján, mint sok más képviselőéről.

Ahol Rogán él

Rogán vagyonnyilatkozatának jelenlegi állapota szerint egy 185 négyzetméteres lakása van a Pasa Parkban, a lakáshoz egyébként az alapító okirat szerint tartozik egy 95 négyzetméteres tetőkert is (a Rogán ingatlanjai körüli ellentmondásokról több cikket is írtunk: itt olvashat arról, hogyan írta át a vagyonbevallását, itt pedig arról, hogyan maradt ki egy vidéki házrész a nyilatkozatából). A Pasa Park a Hankóczy utcában van, negyed óra járásra a Széll Kálmán tértől.

Pasa Park, itt található Rogán Antal otthona Fotó: Fábián Tamás - Origo

A környék nem tűnik nagyon fényűzőnek, bár Rogánék lakóparkja annyiban azért különleges, hogy az egész terület mozgásérzékelővel ellátott, 24 órás biztonsági szolgálat felügyelete alatt áll: elöl-hátul biztonsági emberek párosával.

Rogánék már évek óta ott élnek, de az Origo tudósítójának több környékbeli is azt mondta, hogy soha nem látta őket. "Rogán nem vásárolt még itt” – mondta a Pasa Parkhoz legközelebb lévő kisbolt eladója.

Rogán és a luxustáska

Egy barátja szerint az egyetem alatt Rogán "rettenetes pulóvereket" hordott, ennek a korszaknak azonban már vége. Egy a Mozgó világban megjelent 2011-es interjúban Rogán azt mondta, se a negyvenhatos, se a negyvennyolcas ing nem jó rá, így csináltatni szokott magának. Az elsők között elkészült ingeken még a monogramja is rajta volt, bár ez szerinte csak a varró buzgalmának volt köszönhető.

Rogán azonban az egyedi készítésű ingeken kívül is szereti az elegáns holmikat. Készült már róla kép Dolce & Gabbana farmerban, és van egy elegáns karórája is, amelyről ugyanakkor nem árulta el, hogy milyen típusú, pedig az Index ebben a videóban rákérdezett. Helyette csak annyit mondott, hogy nem hajlandó törődni Bajnai Gordon negatív kampányával.

Louis Vuitton táskája annál nagyobb figyelmet kapott. A táskát Rogán a saját bevallása szerint még 2009-ben vette, az árára azonban később már nem emlékezett. A divatmárka internetes boltjában 1840 dollárba, nagyjából 420 ezer forintba kerül egy ilyen táska, de másolatokat, használt darabokat az interneten jóval olcsóbban is lehet venni.

Rogán és a híres táska Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Rogán gyakran járt ezzel a táskával, így több kép is készült róla, ezekből pedig őt kifigurázó karikatúrák is készültek. Emiatt Rogán 2013-ban úgy döntött, hogy elárverezi a táskát. A 80 ezer forintért meghirdetett táska végül 1,1 millió forintért kelt el a Vaterán, a pénzt Rogán egy nehéz helyzetben lévő belvárosi asszonynak adta.

Rogán és az álomesküvő

Rogán Antal a 2007-es (második) esküvőjét sem aprózta el, a Belváros című újság például „Álomesküvő, álompárral” címmel tudósított róla. A szertartás a Bazilikában volt, a Story beszámolója szerint 1500 vendég jelenlétében (bár egy későbbi Playboy-interjúban már csak 600 vendég szerepel), a Rogán család például különbusszal utazott fel vidékről. A szertartás után a fiatal házasok egy vörös Mini Morrisba ültek be a Bazilika előtt, a lagzi pedig a Magyar Tudományos Akadémia épületében volt. „A Belváros polgármestere nem teheti meg, hogy például a Szervita téren esküszik, el kell menni a Bazilikába” – mondta egy, a Playboy magazinnak adott interjújában.

Az esküvő után a fiatal házasok Kaliforniába mentek nászútra, de ennél nagyobb figyelmet kapott az, amikor 2012-ben a Blikkben jelent meg, hogy a Rogán család a franciaországi Provence-ban nyaral. A nyaraláson készült egy kép, amin Rogánék a drága szobáiról híres Four Seasons hotel kertjében láthatók, Rogánné azonban később tagadta, hogy a szállodában szálltak volna meg, szerinte csak ebédelni látogattak el oda.

Rogán nem garasoskodik, ha a feleségéről van szó. A Bors szerint egyszer egy több százezer forintos képet is beszerzett neki, pedig még nyomoznia is kellett, hogy ráleljen. Egy Iványi-Grünwald Béla által az 1930-as években festett olajképről van szó, amit 380 ezer forintért árultak egy belvárosi aukciósházban, de mire Rogán odajutott, már elkelt. Hetek teltek el, mire Rogán a galéria közvetítésével eljutott az új tulajdonosokhoz, egy Pest megyei pedagógus házaspárhoz. Velük egyezségre tudott jutni, pénzt nem kértek a festményért cserébe, de Rogánnak kellett vennie nekik egy másik Iványi-Grünwald-alkotást. A képet a vagyonnyilatkozatában is feltüntette, és szerepel mellette egy Bak Imre-festmény is, amelyet 2013-ban vett.

Rogán és a polgári étkezés

Az elmúlt években megjelent újságcikkek alapján Rogán nemcsak az elegáns öltözetet és lakókörnyezetet, hanem a felkapott éttermeket is kedveli. A kedvencének pedig a japán konyha tűnik. Belvárosi polgármesterként ott volt például a Nobu étterem megnyitóján, ahova a feleségével később is visszamentek. A Nobu Facebook-oldalán megjelent videó szerint a hely tulajdonosával, Andy Vajnával egyszer marhát is főztek az étteremben. A Nobu könnyű ebéd menüje ötezer forintba kerül.

Látták már Rogánt a Tokió nevű étteremben is, a 39. születésnapjára pedig a felesége szervezett neki egy meglepetéspartit Budapest egyik legdrágább japán éttermébe, a Kyotóba, ahova meghívta régi egyetemi barátait, néhány fideszes politikust, több önkormányzati kollégáját és néhány hírességnek számító embert is. Ott volt többek között Andy Vajna filmproducer és két ismertebb tévés, a TV2-s Hajdú Péter és az RTL-es Lilu is. A Kyotóban a főételek árai 3700 forinttól kezdődnek.

„Szeretem, ha időt tudunk szakajtani magunknak egy polgári reggelire” – mondta Rogán az étkezési szokásairól a Playboynak. „Erre hétköznap nincs idő, de ahhoz ragaszkodom, hogy minden második hétvégén megfogom a családomat, eljövünk valamelyik belvárosi szállodába, és reggelizünk egy jót” – folytatta. Nem mondta, hogy melyik hotelbe szoktak menni, de a Marriott brunch menüje - egy 2012-es beszámoló szerint – több mint 8 ezer forintba kerül.

Rogán Antal karrierjéről, személyiségéről kétrészes portrénkban olvashat, itt és itt.