ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Jimmy vadászatra készült - mondta Szőgyényi József a Társalgóban
2001. január 4., csütörtök, 18:33|Utolsó módosítás: 2003. április 15., kedd, 15:12

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Január negyedikén az [origo] vendége volt Szőgyényi József, a két nappal ezelőtt elhunyt Zámbó Jimmy ügyvédje és barátja. Szőgyényi igyekezett válaszolni a záporozó kérdésekre, ugyanakkor elmondta, hogy minden kérdés tisztázását csak a vizsgálat lezárása után lehet remélni.

Mennyire közeli barátja Zámbó Jimmynek? (Indy)

Szőgyényi József: A barátság nem azt jelenti, hogy az ember mindennap a barátja nyakán van. Ha gondja volt, felhívott, jelentősebb problémáit megbeszélte velem. Nem napi sűrűséggel találkoztunk, de egy héten 3-4 alkalommal telefonon beszéltünk egymással.

Talán a szakértelem hiánya miatt kérdezem, de mit véd Ön ebben az esetben? (loucyber)

Szőgyényi József: Nem védek, hanem jogi képviselőként járok el. Egyrészt, hogy az a vizsgálat, amit a rendőrség lefolytat, szakszerű-e, másrészt a sajtónak állok rendelkezésére. Végső soron pedig a családnak nyújtok jogi segítséget.

Ön azt mondta, hogy Jimmy vadászni indult. Ezt az állítását fenntartja? (Krumplipeti)

Szőgyényi József: Telefonon beszéltünk, és azt mondta, hogy vadászatra készül. De azt, hogy melyik nap, azt nem mondta pontosan. Engem is meghívott, de sajnos nem tudtam elfogadni a meghívást. Egyébként elég gyakran járt vadászni.

Meggyőződése a véletlen baleset? (Tedy-bel)

Szőgyényi József: Határozott álláspontom, hogy igen. Jimmynek hosszú távú tervei voltak, szerette az életet. Vallásos ember volt, és az erőszakos halál a természetétől meglehetősen távol állt.

Ön azt mondta, hogy 4 ember volt Jimmy házában, amikor lelőtte magát. Ez így van? (Krumplipeti)

Szőgyényi József: Én soha nem mondtam ilyet. Én sem tudom pontosan, hogy hányan és kik voltak ott. A nyomozóhatóság feladata, hogy ezt pontosan megállapítsa.

Igaz, hogy a felesége ölte meg dulakodás közben? (ali)

Szőgyényi József: Ez még viccnek is rossz lenne.

Ön tudja-e, mi történt pontosan Jimmyvel? A család elmondta-e Önnek? (Indy)

Szőgyényi József: Nem is kérdeztem. Egy olyan lelki válság után, amin a család átesett, Zámbó Jimmy barátjának nem az volt a feladata jogászként, hogy az eseményeket feltárja, de erre nem is lett volna időm, hiszen a mobiltelefonom állandóan csöngött.

Kik voltak ott Jimmynél a pótszilveszteri bulin? (Indy)

Szőgyényi József: Nem tudom megmondani, mert én már csak akkor mentem oda, amikor Jimmy halála után a család a kórházból visszaérkezett.

Ha a jelenlevők közül valamelyik szemtanú elmondaná a történteket, akkor nem keringene annyi pletyka, és nem jelenne meg az [origo] címlapján olyan feltételezés, hogy lehet, hogy meggyilkolták Jimmyt. (Guest28118)

Szőgyényi József: Egyelőre a rendőrség dolga, hogy pontosan tisztázza, mi történt. Ha a vizsgálat befejeződik, a sajtó pontosan tájékoztatva lesz a történtekről, akkor minden kendőzés nélkül meg lehet majd tudni, hogy mi történt és hogyan. Talán legyen szabad annyit megjegyeznem, hogy a vizsgálat rendkívül összetett.

Miért összetett a vizsgálat? Mit kell vizsgálni, ha egyértelmű, hogy baleset? (Krumplipeti)

Szőgyényi József: Minden körülményt. A helyszíni szemle adatait, a fegyver adatait, elhelyezkedését, a lőcsatornát, a jelenlevők vallomásait. Egy ilyen vizsgálati munka mozaikokból tevődik össze, és csak valamennyi mozaik helyreillesztése után lehet a kérdésekre konkrét választ adni.

Mitől összetett? Ha egy rendőr elkezd lövöldözni "kakasra" meg "zavaró körülményre", akkor nyomozás nélkül felfüggesztik, kirúgják. De egy sztár bármit megtehet. Lefizeti a rendőrt, és nem is hajtott 180-nal, nem is volt ott. Most Jimmy ráfázott. Ha nem halt volna meg, akkor nem is lövöldözött volna "kakasra", a rendőrasszony eltussolta volna? (eritea)

Szőgyényi József: Azt hiszem, hogy a kedves kérdező téved. Ha egy rendőr elkezd lövöldözni, akkor abból minimum fegyelmi vizsgalat indul, és pontosan kivizsgáljak, hogy mi történt. Ha a lövöldözésével veszélyeztetett is valakit, akkor büntetőeljárást is indítanak ellene. Nincs tudomásom arról, hogy ebben az ügyben bárki, barmit el akarna tussolni. Ha ez így volna, akkor nem folytatnának az ügyben vizsgálatot, de mint tapasztalja, az ügyben vizsgálat folyik, és annak az eredménye adja meg majd azokat a válaszokat, amire Ön kíváncsi.

A rendőrség szerint egyértelmű, hogy Jimmy lőtt a gázpisztollyal. Ön ezt megerősíti? (Krumplipeti)

Szőgyényi József: Én is csak hallomásból tudom, de úgy tudom, hogy Jimmy kettőt lőtt a gázpisztollyal. Hogy miért, arról nincs tudomásom.

Eddig nagyon sok ember halt meg, de - akármilyen híres volt - nem vonult ki a kerületi kapitány a helyszínre és nem küldték el a sajtóreferenst. Ráadásul miért kellett olyan hirtelen az öngyilkosság tényét megcáfolni? Valószínű, hogy a család vagyonát mentik. Ha semmiről nem tud, akkor miért volt Ön az ügyvédje? (eritea)

Szőgyényi József: Elsődlegesen barátja voltam. Az eseménynél nem voltam jelen, és a tényekről csak a vizsgálat után szerezhetek hitelt érdemlően tudomást. Hogy a kerületi kapitányság miért ment a helyszínre? Nyilvánvalóan, mert rendőrök, őket értesítették, és kötelességük volt odamenni. Hogy a sajtóreferens miért nem tudott bemenni, azt tőle kell megkérdezni, ugyanis én kizártnak tartom, hogy ha én odamentem volna, akkor engem a rendőrök ne engedtek volna be. Azt azért figyelmébe ajánlom, hogy ha egy esemény helyszínén a rendőrség helyszíni szemlét folytat, ott a szemlebizottság tagjain kívül külső, idegen személy jelen sem lehet. Még akkor sem, ha az illető sajtóreferens.

Miért ez a furcsa titkolózás a "külső zavaró körülmény" körül? (Guest52999)

Szőgyényi József: Én sem tudom, hogy mi volt ez a körülmény, erre a vizsgálat lezárása után lehet válaszolni.

Ma volt Jimmy boncolása. Ott volt? (Krumplipeti)

Szőgyényi József: Nem voltam ott, sajnos erre nem jutott időm, de innen, ha a kérdezőknek megfelelő válaszokat adtam, odamegyek, mert a boncolás jelenleg is tart. A jogszabályok egyébként nem tennék lehetővé, hogy ott legyek, erre a rendőrség azért adott nekem lehetőséget, hogy a közvéleménynek objektív és megnyugtató választ tudjak adni.

Enyhén volt ittas Jimmy? Nyilvánosságra lehet-e hozni a véralkoholszintjét? (Bobbie)

Szőgyényi József: Ezt a boncolás fogja megmondani. A boncolóorvosnak kötelessége, hogy vérmintát vegyen, és azt minden vonatkozásban megvizsgáljak. Az kimutatja majd, hogy volt-e alkoholfogyasztás, és ha igen, mennyi.

Ennyi erővel idehívhatták volna a cipészét, a fogorvosát, ezért nem kellett volna egy ügyvédet hívni. (eritea)

Szőgyényi József: Rendkívül sajnálom, hogy ez a véleménye. De gondolom, hogy ha Ön Zámbó cipészére lett volna kiváncsi, tőle csak annyit tudhatott volna meg, hogy hányas lába volt Jimmynek, és milyen cipőt hordott.

Persze, hogy ki van zárva a baleset, mert ha bebizonyosodik, a már megkötött szerződések után a családnak kell fizetnie a kártérítést. (eritea)

Szőgyényi József: A kettő közt nincs különbség. Akar baleset, akár öngyilkosság következtében hal meg valaki, a megkötött szerződés akkor is érvénytelenné válik, kárterítést pedig csak szerződésszeges esetén kell fizetni. Aki pedig meghalt, nem a szerződést szegte meg.

A töltényhüvelyek hogyan kerülhettek az udvarra? (Yini)

Szőgyényi József: Sajnos, erre a kérdésre sem tudok másként válaszolni, mint ahogy azt korábban is tettem: a helyszíni szemle során fegyverszakértőt is igénybevettek, aki próbalövések leadásával győződik meg arról, hogy a fegyver hüvelykivetője milyen irányba, erővel veti ki a fegyvert. Így a fegyver megtálalási helye, a tölténycsatorna és a hely pontos helyrajza megadja a választ erre a kérdésre.

Mikor használhat valaki bármilyen önvédelmi fegyvert? (Persze ha azt jogosan birtokolja) (Acika)

Szőgyényi József: Benne van a fegyver megnevezésében, hogy önvédelmi. Ez lényegében azt jelenti, hogy szigorúan körülhatárolt feltételek mellett használható. Csak akkor, ha az élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében szükséges, és akkor, ha a fegyverhasználattal nem lépi túl a jogos vedelem határait. Ha tehát valaki egy pálcával támad rá, akkor nem lőheti agyon, mert nem áll arányban a támadás és a védekezés eszköze.

Régen Jimmy a budapesti éjszakában dolgozott, és "roppant jól" keresett, amit régebben ő is többször említett. Egy roppant jól kereső múltat el lehet dobni? Szerintem nem. Nem függ esetleg a halála ezzel össze? (Guest48863)

Szőgyényi József: Erre nem tudok válaszolni, hiszen én tudom, hogy Jimmy nem csak az éjszakában, hanem Amerikában is dolgozott. Soha nem kérdeztem tőle, hogy mennyit keres, mire költi a pénzét. Tudom, hogy családszerető, vallásos volt, szerette az életet, öngyilkosságát elképzelhetetlennek tartom.

Jimmy halála után Ön képvisel-e valakit az ott, azon az estén jelen levők közül? (free)

Szőgyényi József: Az egész család számára nyújtok jogi segítséget, ami egyrészt abból áll, hogy most válaszolok az Önök kérdéseire, arra törekedek, hogy a sajtót is a ténylegesen feltárt körülményekről tájékoztassam, ezt követően pedig segítséget nyújtok a hagyatéki eljárásban és a Jimmy által megkötött szerződésekkel összefüggő kérdésekben.

Volt Jimmynek életbiztosítása? (belzebub)

Szőgyényi József: Nem volt.

Van-e tudomása arról, hogy Zámbó Jimmy könnyű drogokat használt volna? (Madmax2)

Szőgyényi József: Nincs. Nem tapasztaltam, nem láttam, és nem is hallottam erről.

Gyakran veszekedett Zámbó Jimmy a feleségével? Igaz, hogy verte is? Ön szerint elképzelhető, hogy összevesztek és a feleség véletlenül lelőtte? (chipmunk)

Szőgyényi József: Én általában kerülöm a konfliktushelyzetet, meglehetősen sokszor jártam Zámbóék lakásán, és sosem láttam, hogy a legkisebb mertekben is tettlegességre került sor közöttük, de a kettőnk közti barátság egyébként is arra kötelezte Jimmyt, hogy ha a feleségével nézeteltérése van, azt ne az én jelenlétemben rendezze. Arra a kérdésre, hogy a feleségének barmi közrehatása lehetett-e a balesetben, azt tudom válaszolni, hogy egyrészt a boncolás, másrészt a külsérelmi nyomok pontos választ adnak. Aki ugyanis egy maroklőfegyvert elsüt, a szán hátracsapódásakor a lőporgázok egy része beleég a kézfejbe, tehát pontosan meg lehet állapítani, hogy kinek a kezében volt a fegyver a lövés pillanatában.

Vannak jó pszichológusok, miért nem fordult hozzá, ha problémái voltak? (eritea)

Szőgyényi József: Nem tudok róla, hogy problémai lettek volna. Élvezte, hogy népszerű, és az én megítélésem szerint a népszerűség nem olyan "átok", hogy azt valaki ne tudná feldolgozni.

Mióta ügyvédje Zámbó Imrének? (Madmax2)

Szőgyényi József: Erre nehéz válaszolni. Először is köt az ügyvédi titoktartás, másrészt az időpontokkal meglehetősen hadilábon állok. Szám- és névmemóriám nem dicsérhető.

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor