ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


A hit a tudományos munka katalizátora
2001. január 16., kedd, 17:23|Utolsó módosítás: 2003. április 15., kedd, 18:12

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az [origo] Társalgójának vendége volt Hidvégi Máté biokémikus és vegyész, az Avemar nevű daganatellenes táplálék-kiegészítő szer feltalálója. A legtöbb kérdés a daganatok általános jellemzőivel, illetve konkrét esetekkel kapcsolatban hangzott el, de sokan feszegették a hit és a tudomány viszonyát is.

A társalgó vendégei számos kérdést tettek fel az Avemarral kapcsolatban.

szaszne1: A búzacsira milyen daganatos betegeknek használ? Kemoterápiával együtt alkalmazható-e, hol lehet beszerezni, mekkora a gyógyító hatása és min alapszik?

Hidvégi Máté: Azt hiszem, az Avemarról kérdez. Ez a készítmény ugyanis jelentős mértékben különbözik a búzacsírától, amely egyébként egy nagyon egészséges malmi készítmény. Az Avemarról azt lehet mondani, hogy minden daganatos betegnek használ, mert minden daganatos beteg immunfunkciói sérültek. Alkalmazható együtt mindegyik onkológiai kezeléssel.

pikkler: Hol lehet kérni a kezelést az Avemarral?

H.M.: Az Avemart kiegészítő, támogató készítményként lehet szedni. Semmiképpen nem valamilyen klasszikus klinikai kezelés alternatívájaként. A készítmény szabadon megvásárolható a gyógyszertárakban.

Guest38790: Jó napot Tanár Úr! Még egyszer köszönöm az 5-öst bioregulációból! A kérdésem az lenne, hogy a kutatásait Magyarországon végezte-e, mivel köztudottan az ilyen kutatások igen sokba kerülnek.

H.M.: A nagy részét itthon csináltam, s tényleg nem volt egyszerű megszerezni rájuk a pénzt.

Torda: Az Avemar milyen árszintet képvisel, vagyis mennyire "minden" réteg által beszerezhető?

H.M.: Sajnos elég drága...

zico: Mennyibe kerül egy beteg kezelése az Avemarral?

H.M.: Egy havi dózis kb. 10 000 forint, amennyire én tudom.

Torda: És mi van azokkal az emberekkel, akik képtelenek ezt az árat megfizetni?

H.M.: Azoknak a részére, akik nem tudják megvásárolni az Avemart, de a betegségük miatt orvosilag indokolt, hogy a készítményt szedjék, a Magyar Rákellenes Liga ingyenesen biztosítja a készítményt.

zico: Miért nem támogatja a TB az Avemart?

H.M.: Mert az a kategória, amelyben jelenleg engedélyezve van, nem támogatható. De dolgozunk azon, hogy a készítmény hamarosan a támogatható kategóriák valamelyikébe kerüljön.

Guest38790: Az Avemar rákmegelőző szer, vagy a már kialakult rákos sejteket pusztítja el?

H.M.: Az áttétek kialakulását gátolja, és a daganatos betegség előrehaladásának mértékét csökkenti.

katiboszi: Anyukámnak egész hasüreget kitöltő nőgyógyászati eredetű daganata volt, és Avemart szedett. Egy évig rendben volt a ca 125 ös érteké, most újból emelkedik - neki mit ajánlana?

H.M.: A kezelést mindenképpen a kezelőorvossal kell megbeszélni, de az Avemart naponta egyszer 9 gramm dózisban szedje tovább.

A hívő kutató sok kérdést kapott a hit és a tudományos módszer kapcsolatáról is.

mekkamikka: Hogy tudja összeegyeztetni az orvoslás racionalitását, és a hit misztikumát?

H.M.: Az orvoslás és tágabb értelembe véve is a gyógyszerkutatás az emberekért van, tehát teljes mértékben egyezik Isten akaratával...

jedi: Hogyan egyezteti össze a tudományos szemléletet a hittel?

H.M.: A hit a tudományos munka katalizátora.

pikkler: Olyan hívő, aki szertartásokra jár?

H.M.: Igen. Római katolikus vagyok és minden vasárnap megyek misére. Sőt, az adventi időszakban minden nap mentem a reggeli hatos misére Diós István atyához a Ferenciek téri templomba.

mekkamikka: Hányszor érzi úgy, amikor valamilyen eredményre jut, hogy a hite segítette hozzá?

H.M.: Mindig így érzem, mert minden tevékenységemet, különösen a tudományos kutatásomat, hívőként végzem. Azt gondolom, nagy szerencse hívőként természettudományi kutatásokkal foglalkozni.

mekkamikka: Hisz-e abban, hogy "segíts magadon, Isten is megsegít", vagyis elfogadja-e azt, hogy azért sikerül valami, mert Isten adta a tudományt?

H.M.: Én inkább úgy mondanám ezt, ahogyan a jezsuiták köszönni szoktak. Ha azt mondjuk egy jezsuitának, hogy hozott Isten, ő úgy válaszol, hogy magam is igyekeztem.

jedi: A tudományos tapasztalatai miatt vált hívővé?

H.M.: Nem. Szüleim neveltek vallásosan.

pikkler: Hogyan lett a Szent Sir Lovagrend tagja?

H.M.: Úgy, hogy ajánlottak, mert ismerték a Szent Földdel kapcsolatos munkáimat. Miután letöltöttem egy év novíciátust, Paskai László bíboros egy igazi karddal lovaggá ütött.

A legtöbb kérdés a daganatok általános jellemzőivel, illetve konkrét esetekkel kapcsolatban hangzott el.

olosejt: Honnan képes egy mindenben reménykedő beteg eldönteni, hogy egy természetes kezelési módszer a rák ellen tényleg hatásos, vagy csak becsapás?

H.M.: Ha alternatívaként állítják be a kezelést, a hagyományos klinikai onkológiai kezelésekkel szemben, akkor az valószínűleg becsapás.

pikkler: Kik a "különösen veszélyeztetettek" a rákra? Milyen foglalkozásokat űző emberek?

H.M.: A tüdőrák szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb embercsoport, aki dohányzik és égetett szeszes italt fogyaszt. Az égetett szesz és a dohányzás együtt az egyik legerősebb rizikófaktor. Oldószeres, festékes és hasonló munkahelyen dolgozók, akik ilyen anyagok gőzeit belélegzik, azbeszttel dolgozók is nagy veszélynek vannak kitéve. Nagyon veszélyeztetettek az onkológiai osztályokon dolgozó nővérek is, akik citosztatikumokkal foglalkoznak.

pikkler: Ön szerint lesz olyan, hogy a rák ugyanolyan gyógyítható betegség lesz, mint az influenza? Mikor?

H.M.: Igen. Hogy mikor? kb. 30-50 év múlva...vagy előbb.

Cellphone: Tisztelt Uram! Mostanában nagy port ver az mobiltelefon használatával illetve esetleg abból eredő károsodás az USA-ban. A mobiltelefon társaságok óriási pénzekkel támogatják a kutatásokat, így ők aligha fogjak veszélyesnek nyilvánítani a huszadik század "csodáját". Erről mi a véleménye?

H.M.: Szerintem nem veszélytelen a mobiltelefon.

c.g.: Tisztelt Hidvégi Úr! Egy szakmai kérdést szeretnék feltenni Önnek. Édesanyám pajzsmirigyében egy 2x1,5 cm-es fallal körülvett ciszta található. Ebből tűvel mintát szeretne venni orvosa, hogy megállapítsa, jó- vagy rosszindulatú-e. A beavatkozással kapcsolatban fenntartásaink vannak. Lehetséges-e más vizsgálat, ami eredményhez vezet, illetve javasolja Ön az ilyenfajta mintavételt? Előre is köszönöm válaszát: c.g.

H.M.: Tisztelt c.g.! Én nem vagyok orvos, hanem vegyész, tehát erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni. Ha az ön helyében lennék, azt csinálnám, amit a kezelőorvos javasol. Az onkológiában a szövettani minta vizsgálata jelenti a legbiztosabb diagnózist.

pikkler: Mi a véleménye a sugárkezelésről?

H.M.: Van olyan daganatos betegség, amelyet műtéttel és sugárkezeléssel teljesen meggyógyítanak. Érdekességképpen megemlítem, hogy a daganat elleni sugárkezelés klinikai elterjedését Szilárd Leónak köszönhetjük, aki a módszert a saját húgyhólyagrákján kísérletezte ki.

hekkler: A rák megelőzése érdekében tudunk tenni valamit (pl. táplálkozás, mozgás, rendszeres orvosi ellenőrzés)?

H.M.: Természetesen igen. A táplálékunkban nem csak tápanyagok vannak, hanem úgynevezett nonnutritív anyagok is, tehát nem táplálék molekulák. Ezeknek egy része rákot okozhat, egy másik részük hozzásegíthet a rák megelőzéséhez vagy éppen a gyógyításához. Ma már egy külön tudományág a nutraceutikumok kutatása és fejlesztése, ezek olyan élelmiszer-eredetű készítmények, amelyeknek gyógyító vagy betegségmegelőző hatása van.

A mozgás önmagában természetesen nem rákmegelőző hatású, de minden olyan tényező, amely egy különben egészséges táplálkozás mellett a kalóriabevitelt csökkenti, illetve a bevitt energiát fogyasztja, rákmegelőző. Ezt a tényt úgynevezett egészségügyi igénypontként néhány évvel ezelőtt az amerikai gyógyszerhivatal is elfogadta.

Ami az orvosi ellenőrzést illeti, rendszeres időközönként szükséges, különösen azoknál, akik valamilyen oknál fogva veszélyeztetettebbek, mint a többi ember, mert például génkárosító anyagokkal dolgoznak.

Manapság elég sokat lehet olyan kutatásokról is olvasni, hogy a stressz, különösen annak bizonyos fajtái rákot okozhatnak. Ezek a munkák az 1950-es évekre nyúlnak vissza, amikor angliai kutatók megfigyelték azt, hogy azok közül a házaspárok közül, ahol az egyik rákban meghal, a másik nagyobb valószínűséggel hal meg rákban, mint az átlagos populáció esetében. Ezt a jelenséget broken heart (összetört szív) szindrómának nevezték el.

Ma már tudjuk azt, hogy a stressznek a következő fajtái: súlyos csalódás, közeli hozzátartozó vagy barát halála, közönség előtti megszégyenülés, munkahely elvesztése (pl. nyugdíjaztatás is) stb. nagyon jól nyomon követhető immunfunkció-vesztéseket okoznak, ezáltal növelik a rákbetegségek kialakulását.

hekkler: Miért van az, hogy szinte nap mint nap hallani arról, hogy ilyen-olyan rák elleni szert fejlesztettek ki kutatók, de amikor valaki megbetegszik, mégsem mondanak szinte semmit az orvosok azon kívül, hogy menjen sugárkezelésre a beteg?

H.M.: Azért nem csak ennyit mondanak, rengeteg új gyógyszer, citosztatikum, immunbiológiai készítmény van.

hekkler: Mennyire jellemző az én tapasztalatom, hogy amikor valakiről kiderül, hogy rákos, és "az orvosok kezei közé" kerül, utána nem sokkal meghal? Pedig valószínű, hogy a rák már jóval korábban jelen volt a szervezetében.

H.M.: Ilyen általánosítást azért nem lehet mondani. Ma már nagyon sok rákot teljesen meg lehet gyógyítani, pl. gyerekkori leukémia, különböző limfómák, hererák stb. S a teljesen nem meggyógyítható, de kezelhető rákok fajtája is sokkal több, mint 10 évvel ezelőtt...


Társalgó: Köszönjük a kérdéseket, és Hidvégi Máténak, hogy elfogadta meghívásunkat. Ne feledjétek, következő vendégünk az Anima Sound System lesz holnap, 14 órától.

H.M.: Köszönöm a kérdéseket.

Ajánló:

Részletes információk az Avemarról. Az [origo] a feltalálót, a klinikai próbákat vezető orvosok egyikét és egy Kaliforniában dolgozó magyar szakembert kérdezett a kutatások jelenlegi helyzetéről.Az Avemar hivatalos honlapja.

Korábban:

Január 16-án, kedden 14 órától az [origo] társalgójának vendége lesz Hidvégi Máté biokémikus, az Avemar nevű daganatellenes hatású búzacsíra kivonat feltalálója. A hívő kutató - számtalan tudományos címe mellett - a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagja.

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor