ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Beleszédültem - Bereményi Géza, a Hídember rendezője
2001. október 10., szerda, 15:36|Utolsó módosítás: 2003. április 15., kedd, 13:34

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A sok vitát kiváltó Széchenyi-film, a Hídember rendezője, Bereményi Géza volt április 5-én az [origo] Társalgójának vendége. Bár a chat inkább kérdőre vonás volt, mint beszélgetés: olvasóink kemény kérdéseket szegeztek az író-rendezőnek a film költségvetéséről, a pletykákról és Eperjes Károlyról, többek között. Bereményi - néhol mentegetőző - válaszaiból kitűnt: teljes mellszélességgel felvállalja a filmet, és nem bánta meg, hogy belevágott.

Hogy lehet annyira fontos Önnek, hogy megcsinálhassa Széchenyi-filmjét, hogy ezért hajlandó volt kétes hírű alakokkal (Várhegyi, Orbán etc.) összeállni? (csibegeza)

Bereményi Géza: Amikor elkezdtem írni forgatókönyvíró társammal a filmet, még nem tudtam, mi lesz, azt hittem, Széchenyi Istvánról fogok egy filmet írni, amiből valószínűleg nem lesz semmi. Előzőleg a honfoglalásról írtam egy forgatókönyvet, ami miatt tüntettek ellenem a filmgyár előtt. Akkor megfogadtam, soha többet ilyen témához nem nyúlok. De egy producer (Hábermann Jenő) és egy barátom (Can Togay) rávettek, hogy mint forgatókönyvíró szálljak be a Széchenyibe. Hülye voltam. Elvállaltam. Beleszédültem. Azóta is ezt akarom csinálni. Azt, hogy állami téma lett belőle, ez az átkozott Hábermann intézte el azzal, hogy megpályáztatta a filmet a minisztériumban. De akkor már késő volt. Mert meg akarom csinálni ezt a filmet Széchenyiről. És úgy látszik, ezt csak állami büdzséből lehet. Végem van.

A nyertes pályázatért cserébe vajon mennyire fog beleszólni a kormány a forgatókönyvbe? Beleszóltak-e már? Nem rossz, hogy az Ön tehetségét használja ki a kormányzat legitimációjának alátámasztására? (vinetu)

Bereményi Géza: A kormány eddig nem szólt bele a forgatókönyvbe. Talán nem értenek hozzá. Más a szakmájuk.

Mennyire érdekli a politika? Vannak politikus barátai? (briddge)

Bereményi Géza: A politikát mindig utáltam, sosem akartam politikus lenni. Ennek a filmnek a költségvetése azonban olyan nagy (mellesleg mondom, ez egy közepes nyugat-európai film költségvetésével egyenlő, kosztümös filmet ebből a pénzből csak Kelet-Európában lehet forgatni), hogy óhatatlanul belekeveredtem. Nagyon sajnálom.

Mit gondol arról, hogy idén még nem indult el más produkció? Hogy teheti meg, hogy külön ügyként kezeli saját filmjét az összmagyar filmterméstől? (cocus)

Bereményi Géza: Ez a film máris, kezdetétől fogva elkülönített volt, nincs más filmek rovására. A helyzet ugyanaz volna a Széchenyi-film nélkül is.

Nem érez lelkiismeret-furdalást a Mafilm vezérigazgatójának menesztésével kapcsolatban? (Guest60354)

Bereményi Géza: Nem. Semmi közöm hozzá.

Nem érzi morális problémának, hogy egy teljesen ellehetetlenített filmes szakmai életben egy ekkora költségvetésű filmet forgathat? (cocus)

Bereményi Géza: Ezt a filmet nem a filmes szakma költségvetéséből forgatom majd, hanem a millenniumi keretből, mely, ha nem lenne ez a film, esetleg kastélyokat újítana fel, vagy ünnepségeket rendezne ebből a pénzből. A filmszakma anyagi válsága teljesen külön kérdés ettől. Az akkor is bekövetkezett volna, ha ez a film nem volna.

Ön mennyit kap a Hídemberért? (cc)

Bereményi Géza: Két anyagi szerződést kötöttem erre a filmre. Egyet Hábermann Jenő producerrel a forgatókönyv megírására. Ez 10 millió. A másik szerződés a rendezői szerződésem, ez 25 millió. Az összesen 35 millió forint. Három éve dolgozom ezen a filmen, megfeszített tempóban. A filmet 2002 áprilisában fogom befejezni. Ez együtt tehát 4 év. Tegnap számítottam ki, hogy az havonta 730 ezer forintot jelent bruttó.

Igaz, hogy Eperjes Károly 70 millió forint gázsit fog kapni Széchenyiként? (Misley)

Bereményi Géza: Nem igaz. Eperjes Károly még nem terjesztette elő anyagi igényeit, mivel Sipos Kornél még nem akart szerződést kötni vele. Sipos Kornél azt hazudja, hogy neki Eperjes benyújtotta ezt a pimasz igényt. Eperjes Károly napidíjat fog kapni a színészi munkájáért, és én magam, bár ez nem a rendező dolga, fogok gondoskodni arról, hogy annyi pénzt kapjon, amennyi nem terheli meg a filmet, mivel az a fontos, ami a vásznon fog látszani, és nem az, ami a zsebbe megy, és ezt Eperjes is tudja és tudni fogja.

Ha több mint 100 milliót kap Eperjes Károly, ön lemond a rendezői posztról? (bridgeman)

Bereményi Géza: Ennek csak töredékét fogja kapni, ezt garantálom.

Igaz-e, hogy a film költségvetése tartalmazza a főszereplő házi gyóntatópapjának költségeit is? (Guest08698)

Bereményi Géza: Nem igaz.

Milyen etika alapján sértegeti munkatársait? "Hazug Sipos, átkozott Hábermann"(Guest08698)

Bereményi Géza: A munkahelyi etika alapján.

Az Ön ignoranciája - mire fordítanák akkor a pénzt stb... - nem mentség semmire. Azt hiszem ez a fajta cinizmus döntötte romba mind a színházi, mind a filmes szakmát. (cocus)

Bereményi Géza: Én nem azt hiszem...

Szép és jó Széchenyiről filmet csinálni, csak sajnos a kutyát nem fogja érdekelni. Inkább kórházi ágyak lennének ebből a pénzből... (popsikutya)

Bereményi Géza: Széchenyiről filmet csinálni szép és jó, remélem, még a külföldieket is érdekelni fogja. A kórházi ágyakra pedig más költségvetésből költik vagy nem költik a pénzt.

Mikor kezdődik a forgatás? És mitől lesz olyan különleges ez a film (leszámítva azt, hogy sok pénzbe kerül)? (briddge)

Bereményi Géza: A forgatás május végén kezdődik el, tehát néhány hét múlva.
84 napig tart, leszámítva a hétvégéket, vagyis szeptemberben fejeződik be valamikor. 2002 márciusában kell készen lennie. Attól lesz különleges, hogy egy egyedülálló emberről szól, és történelmi film, ami, azt hiszem, évtizedek óta nem készült Magyarországon. Továbbá érdekes lesz, és 2 óra 15 perc lesz a hossza. Hirtelenjében ennyit tudok mondani.

Tényleg így kezdődik a forgatókönyv: Két ápoló beszélget: - Ez az őrült gróf? - Igen, a legnagyobb magyarnak mondják. (Ezt Peer Krisztián állította itt a Társalgóban.) (csibegeza)

Bereményi Géza: Igen, a forgatókönyv így kezdődik, Peer Krisztiánnak tökéletesen igaza van.

Igaz, hogy a filmben nem lesz szó öngyilkosságról? (bridgeman)

Bereményi Géza: De igen, szó lesz róla.

Miért Eperjest választotta Széchenyinek? (teto)

Bereményi Géza: 1. Az ő korosztályába tartozó színészek közül kellett választanom, mivel fiatalt és öreget is el kell majd játszania. 2. Dinamikus, változékony embert kell felidéznie annak a színésznek, mivel a gróf a forgatókönyv szerint minden jelenetben más és mégis ugyanaz. 3. Rejtelmes embert kell annak a színésznek eljátszania. 4. Összeszámoltam, kb. 32 különböző tulajdonságot kell egy emberből megjelenítenie majd annak a színésznek, és ebből Eperjes 24-et el tud játszani.

Nem fél attól, hogy Eperjes arca a történtek után semmit nem fog hitelesíteni a vásznon? (cocus)

Bereményi Géza: Már több filmben dolgoztam vele. Azt nem tudom, hogy az utóbbi évei mennyire rontottak a színészetén. Nem úgy látom. De azt is tudom, hogy ki kell cserélődnie, minden manír nélkül kell megjelennie a vásznon, és nem csak neki lesz próbája ez, hanem nekem is.

Eperjes tulajdonképpen már nem kezelhető Magyarországon színésznek. Színészi kondíciói is összeomlóban vannak, miután ideológiai harcot folytat, és erre szűkült le a személyisége. (cocus)

Bereményi Géza: Remélem, nem. Amikor dolgoztam vele eddig, megkönnyítette a munkámat, ez a kihívás pedig akkora, hogy a provokációja (mármint a kihívásnak) átszellemítheti őt. Makacsul újra és újra ezt gondolom.

Cseh Tamás is látható lesz a filmben? (favorit)

Bereményi Géza: Még nem döntöttem, mert tartok a visszautasításától. Több filmemben kínáltam már szereppel, volt, amit nem fogadott el, mert előnytelennek érezte. Most válogatok, vajon melyiket ajánljam fel, mert ebben a filmben vagy nagyon nagy, vagy nagyon kicsi szerepek vannak, középút nincsen, ez a specialitása a témának, mivel négy évtizedet ölel fel a sztori.

Mivel Ön egy vidéki színház művészeti vezetője, tervezi-e, hogy ebből a színházból is szerepeltet a filmjében művészeket? (csipi)

Bereményi Géza: Igen, egytől egyig Noszvajon, ahol a döblingi jelenetek lesznek.

Koltay Gábor szerint a Sacra Corona készítésekor a Gladiátor és a Rettenthetetlen példája lebegett előtte. A Hídember előtt is áll külföldi minta? (bridgeman)

Bereményi Géza: Minden film előtt példák lebegnek. Én az Aranypolgárt, a Nixont mondanám hirtelenjében...

Látta a Honfoglalás című filmet? Mi a véleménye róla? (bridgeman)

Bereményi Géza: A Honfoglalást nem láttam, és nem is akarom látni.

Ön szerint elbeszélhető filmen egy ember élete? (teto)

Bereményi Géza: Igen, méghozzá epikus módon. Ez életrajzi film, ami az idő múlását teszi láthatóvá egy ember felett. Négy évtized egy ember életéből az éretlenségtől az érettségig és az aggastyánkorig. Ez az izgalmas benne, és ezért igazi filmtéma. Én nagyon szeretem az életrajzi filmeket. A saját életemet is szeretem évtizedről évtizedre újragondolni, hát még egy olyan nagyszabású sorsot, mint ez a gróf, aki tudott fordítani a saját végzetén, új emberré vált négyszer életében.

Ha négyszer változtatott a végzetén Széchenyi, akkor lehet, hogy négy színésznek kellene játszania. (teto)

Bereményi Géza: Ez felmerült. Én eleinte kettőre gondoltam, egy fiatalra és egy másikra, amelyik középkorú, és megöregszik. De aztán felmerült a színészi bravúr kérdése. Hát nem az az igazi one man show, ha valaki három életkort játszik el? Ettől nem szabad megfosztani egy filmet.

Nem hiszek a Széchenyi-történettel kapcsolatos meggyőződésében. Hacsak nem az öngyilkosságig ívelő meghasonlásról és konfabulációról fog szólni a film. Azt hiszem, hogy Önnel kapcsolatban is elég aktuális ez a probléma. De ez kevesebb pénzből és kevésbé álszent módon is kivitelezhető. (cocus)

Bereményi Géza: Nem, a film egy dinamikus és nagyszabású életről fog szólni, amely tele van erővel, és még a halála is hasznos.

Melyek voltak ön szerint Széchenyi személyiségének árnyoldalai? Melyek voltak a legrosszabb döntései? (teto)

Bereményi Géza: Volt néhány képesség, ami hiányzott belőle. Pl. nem tudott olyan jól bánni a tömegekkel, mint Kossuth, holott tömegindulatokat szabadított fel. Ő inkább a hasznos építőmunka embere volt, a romboláshoz nem értett, és az ellentétek szításához. Hídember volt. Továbbá amikor a lelkiismeretesség útját választotta, akkora odaadással járt azon, hogy mindenért önmagát vádolta. A nagy művei is ebből születtek, de az összeroppanása is ebből eredt.

Elfogadható állapotnak látja, hogy a következő filmszemlén az Ön filmje és a Bánk bán film fogja fémjelezni a magyar filmet? Mi az a cinizmus, amivel minden kérdés alól felmenti magát? Mintha kiszolgáltatottja lenne a rendszernek, csak azért, hogy elkészíthesse a filmjét. (cocus)

Bereményi Géza: Nem vagyok cinikus. Nem vagyok kiszolgáltatott. Amint a film minőségét látom veszélyeztetve, jogom van felmondani.

A választások előtt egy hónappal lesz a film bemutatója, a Nemzeti Színház megnyitásával egy időben. Mint alkotó, ezzel hogy tud azonosulni? (cocus)

Bereményi Géza: Köszönöm, hogy felhívta erre a figyelmemet.

Nem fél a díszbemutatótól? Hogy az Ön filmje lesz a "politikus nóta, aktuális téma"?(mg777)

Bereményi Géza: De igen, félek. Viszont nem annyira, hogy visszalépjek, most fától fáig, tennivalótól tennivalóig megyek az erdőbe. Napról napra élek. Munkatársaim vannak, akiknek a tevékenységében bízom, segítenek nekem, a másik kapaszkodóm az, hogy jónak tartom a forgatókönyvet. Egyébként a filmet eddig kétszer állították le közvetlenül a forgatás megkezdése előtt. Mindkétszer megkönnyebbültem. Aztán néhány nap múlva eszembe jutott néhány jelenet a filmből, és átkozódtam, hogy azok nem valósulhatnak meg.

Mostanában csak a filmjével foglalkozik, csak arról beszél, de közben egy színházban veszi fel a fizetését. Tisztességes ez? Tud mostanában törődni az ottani dolgaival is? (csipi)

Bereményi Géza: Igen. Tudok törődni az ottani dolgaimmal, mivel a filmet eddig kétszer állították le, és az több hónapos kényszerpihenőt jelentett. Éreztem a semmittevés idején, hogy egy örvény visz lefelé. Kínomban elkezdtem egy színdarabot írni. Sikerült befejeznem. A zalaegerszegi színháznak ez a színdarab lesz a jövő évadban a nyitódarabja. A címe: Shakespeare királynője. Azért is írtam ezt a darabot, hogy ellenőrizzem, képességeimnél vagyok-e, avagy megzavarodtam. Ahogyan Széchenyi csinálta Döblingben a halála előtt: 24 órát sakkozott váltott partnerekkel, akik sorra kidőltek - hogy ellenőrizze önmagát, helyesen dönt-e. A darab befejezve, a próbák egy hónap múlva kezdődnek, de sajnos nem én fogom rendezni. Nem lesz rá időm...

Miért ment bele hozzá nem értő irigyek utcájába? (grtlr)

Bereményi Géza: Mert belekerültem. De ennek vége lesz, ha elkezdődik a forgatás. Akkor a hozzáértő irigyek utcájába fogok belekerülni. Aki kimegy a térre, az ne csodálkozzon, ha bokán rúgják. Én kimentem a térre, két évvel ezelőtt. Most van a balhé. Így akartam. Itt van az ágytál, amire vágytál.

Drága Tamás öcsém Los Angelesben! Géza vagyok, remélem netezel most (bár félek, nem, mert akkor beleszóltál volna), csókolom Donnát és a Venice Beachet!

[origo]

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor