ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Jéki László: Néha irracionális az atomenergia-ellenesség...
2002. november 29., péntek, 12:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Jéki László a Társalgóban folytatja hősi küzdelmét az atomenergia  népszerüsítéséért és a sugárzással szembeni szorongások eloszlatásáért.

 

 

 


1/3. oldal >>

Jéki László: Üdvözlök mindenkit, várom a radioaktivitással, sugárzásokkal, atomenergiával kapcsolatos kérdéseket!

Mi a véleménye a csernobili katasztrófáról? Milyen hatása van napjainkban? (csibegeza)

Jéki László: Csernobilban történt az atomipar legnagyobb balesete, a közvélemény 16 év után is sajnos súlyosabbnak tartja a következményeket a valóságosnál. A balesetet emberi felelőtlenség és rossz döntések sorozata idézte elő, és sajnos a reaktor konstrukciója ezt lehetővé is tette. A mai atomerőművekben hasonló balesetek bekövetkezése fizikai okokból természettörvények miatt kizárt. Magyarország egyébként szerencsés helyzetben volt, mert hozzánk viszonylag kevés radioaktivitást sodort a szél. Összességében kb. 2-3 havi természetes háttérsugárzásnak megfelelő plusz sugárterhelést kellett elszenvednünk.

Meddig lesz radioaktív sugárzás Csernobilnál? (tomboj)

Jéki László: A reaktor maradványai között igen hosszú felezési idejű izotópok is vannak, az eredeti hasadóanyag (urán) is ott van, az urán felezési ideje pedig milliárd években mérhető. Természetesen a sugárzások többsége 10-100 év felezési idejű izotópokból származik, tehát néhányszáz év múlva ezek elbomlanak. A reaktor roncsait beburkoló szarkofágot kell kijavítani, vagy köréje egy újat építeni, és akkor a szarkofág alatti sugárzó anyagok nem szabadulhatnak ki. A környezetbe kiszabadult anyagok is sokáig sugározni fognak még, ezért komolyan kell venni a reaktor körüli zárt zónát, ott nem szabad lakni.

A csernobili katasztrófa újra pusztító méreteket ölthet? (VitoCorleone1)

Jéki László: Ha a szarkofágot rendbe hozzák, és megerősítik, akkor kizárt, hogy újra bajt okozzon. Meg kell akadályozni, hogy víz jusson be a szarkofágba.

A világ energiaellátásának kb. hány százalékát fedezi az atomenergia? (B3ck)

Jéki László: 17%-át villamos energiában.

Körülbelül hány olyan atomerőmű van a világon, ami bajt tudna okozni? (tomboj)

Jéki László: a csernobili típusból kb. 10 működik a volt Szovjetunió utódállamaiban, valamennyit korszerűsítették, és néhány éven belül, ahogy a pótlásuk megoldódik, le is állítják őket. Ma ezekben az erőművekben is teljesen kizárt, hogy megismétlődhessen a csernobili baleset.

Az elhasznált anyagokat hova szállítják, és hogyan semmisítik meg, hogy ne legyen sugárzó? (tomboj)

Jéki László: A sugárzó hulladék további sorsa attól függ, hogy mennyire intenzíven sugároz. Nyilván könnyebb a kis és közepes aktivitású hulladékok eltemetését megoldani, mint az atomerőművek nagy aktivitású kiégett fűtőelemeit. Ma nem tudunk jobb megoldást, csak az eltemetést, ehhez olyan geológiai környezetet kell találni, ahol nagyon hosszú időre biztonságos lehet a tárolás.

A kutatások ma azt ígérik, hogy néhány évtizeden belül ipari méretekben is át tudjuk alakítani a sugárzásokat, a hosszú felezési idejű atommagokat újabb besugárzással rövidebb felezésű idejűvé alakíthatjuk át, és ez után nem 1000 évekre, hanem csak néhányszáz évre kell biztonságos megoldást találni. Az újabb besugárzást nagyon intenzív neutronnyalábokkal lehet elvégezni, ezt szolgáltathatja atomreaktor vagy részecskegyorsító. A kérdéssel sok országban intenzíven foglalkoznak.

Maga szerint a paksi atomerőmű mennyire veszélyes - az öregedéshez, és a robbanásveszélyhez képest? (tomboj)

Jéki László: Robbanásveszély nincs, ha Csernobilra gondol, az ottani folyamatok a paksi erőműben sohasem következhetnek be, ez a reaktor teljesen más típus, teljesen más felépítésű, robbanásveszély teljesen kizárt. Az öregedés kisebb gondot okoz, mint évtizedekkel ezelőtt gondolták, ezért az eredetileg 25-30 évre tervezett erőművek élettartamát nagyon gondos elemzés és vizsgálatok után újabb 10-25 évre meghosszabbítják.

Meddig üzemelhet az atomerőművünk legkésőbbig, és van-e tervbe véve új építése? (tomboj)

Jéki László: A paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbításáról évek múlva kell majd csak dönteni. Jelenleg nincs szó új atomerőmű építéséről, Paks bővítésére lehetőség lenne, és én ezt melegen támogatnám.

Mi a véleménye az Energiaklub be(le)szólásáról a Mindentudás-honlapon? (madarcsirke)

Jéki László: Az energiaklub hozzászólása nem lepett meg, régóta ismerem a véleményüket, és sajnálattal tapasztalom, hogy érveink nem hatnak rájuk. Az atomenergia-ellenességük időnként már irracionálisnak tűnik.


1/3 következő oldal >>

1. Jéki László: Néha irracionális az atomenergia-ellenesség...

2. Kérek egy jobb szót

3. Sugárözönben élünkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor