ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


A férgek éve
2003. január 16., csütörtök, 17:31

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

2002-ben a korábbi éveknél nagyobb számban jelentek meg a számítógépes férgek, melyek gyorsan terjednek és nagy kárt okoznak. Az [origo] Társalgójának vendége volt Gombás László, a Symantec Magyarország  vírusszakértője.


A vírusok múltja és jelene 1/2. oldal >>

Fotó: Varga Ferenc [origo]Hogyan értékelné a tavalyi évet a számítógépes vírusok és férgek tevékenysége szempontjából? (A_Grincs)

Gombás László: A tavalyi év a számítógépes férgek éve volt, a Codered-típusú támadások azóta is dominálnak, nagyon gyorsan terjednek és nagy kárt okoznak. Erre reagálva a Symantec az "Összetett fenyegetések" címszó alatt több írást is megjelentetett, illetve a szoftverek fejlesztési iránya is módosult annak érdekében, hogy hatékonyabban védekezhessünk az ilyen jellegű károkozókkal szemben.

Ön szerint miért van az, hogy míg régen a vírusok bonyolult, rejtőzködő programok voltak, addig mostanság egy primitív Visual Basicben írt e-mail féreg is hatalmas pusztítást tud végezni, noha a vírusirtó programok is egyre fejlettebbek? (cool)

Gombás László: Az operációs rendszerek mérete és bonyolultsága a három floppys MS-DOS-ról a több CD-méretű Windows-ig változott, olyan mennyiségű fájllal ellátva, amely önmagában is megnehezíti azt, hogy egy oda nem illő fájl vagy program egyszerűen fölfedezhető legyen. Maga ez a fájlrengeteg elrejti a felhasználók szeme elől az ilyen egyszerű víruskódot, emiatt nincs szükség arra, hogy az lopakodó módra legyen megírva. Ráadásul a vírusok indítására  számtalan más lehetőség is kínálkozik, például az .INI fájlok, vagy a rendszerleíró adatbázis.

Melyik vírus volt Ön szerint a tavalyi év legrosszabbika? (A_Grincs)

Gombás László: A Klez.H és a BugBear. Mindkettő a féreg típusú vírusok közé tartozik, és nagyon gyorsan a számítógépek százezrei váltak vírusfertőzötté.
Divatossá vált továbbá olyan víruskódok fejlesztése és terjesztése, amely a "nevesebb" antivírus szoftvergyártók termékeit próbálják meg működésképtelenné tenni, például beletörölnek az alkalmazásba, megpróbálják kikapcsolni a víruspajzs funkciót, vagy a mellette alkalmazott tűzfalat.

Létezik olyan vírus, amely gond nélkül le tudja kapcsolni a Symantec vírusirtó vagy tűzfal termékeit? (firewall)

Gombás László: A jelenlegi változatok és a fejlesztés pontosan ezt a kérdést célozta, a Live Update csomagok digitálisan aláírtak, konfiguráció-jelszóval védettek annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen. Természetesen az operációs rendszer szintjén minden alkalmazásba bele lehet törölni és működésképtelenné lehet azt tenni.

Ön szerint milyen irányba fognak "fejlődni" az e-mail férgek? (A_Grincs)

Gombás László: Az internet egyre elterjedtebb, amelynek egyik oka az elektronikus levelezés használata, ezért folyamatosan a vírusírók célpontja lesz ez a terület. A levelezőprogramok és az operációs rendszerek integrációja, valamint a beépített automatizmusok táptalajt kínálnak a kártékony kódot íróknak. Felméréseink alapján a vírusok 83%-a e-mailen keresztül jut be a vállalatokhoz. Megelőzésként a levelek vírus szempontból történő szűrése ajánlott  (például. a nem szokványos kiterjesztések, fájltípusok, vagy levél tárgya alapján).

Vannak olyan vírusok,  amelyek a hardvert is tudják bántani? (hIPhOPsOL)

Gombás László: Így van, a CIH vírus ennek egy példája, de nem jellemző az ilyen típusú vírusok megjelenése vagy fejlesztése. A CIH egyébként kiégette az alaplapok flash BIOS-át, melyet követően nem indultak újra a számítógépek. A vírushoz a Symantec természetesen elkészített egy eltávolító programot, amely ingyenesen letölthető az internetről.

Fotó: Varga Ferenc [origo]Elárulná, hogy milyen konkrét fejlesztések kaptak helyet a Norton Antivirus 2003-ban? Tapasztalatim szerint csak "optikai tuningot" végeztek a programon, lényeges újítást nem. (A_Grincs)

Gombás László:  A szoftver újdonságai: az azonnali üzenetküldők (Windows Messanger, AIM, Yahoo) támogatása, a kimenő e-mailek szűrése, egy új proxytechnológia révén maga az alkalmazás is gyorsabbá vált , illetőleg a frissítéseket tartalmazó Live Update csomagok mérete kisebb lett.

A ma megvásárolható antivírus programok 100%-os védettséget biztosítanak? (faroman)

Gombás László: 100%-os biztonság nincs, hiszen a bűnözőkhöz hasonlóan a vírusírók is mindig megpróbálnak egy lépéssel az antivírusgyártók előtt járni. Amit mi tehetünk az az, hogy az új kódokra, vírusokra a legrövidebb időn belül választ adunk.

Ön szerint is védettséget nyújt a Linux a vírusokkal szemben? (TunderCiccca)

Gombás László: Nem, Linuxra is írtak már vírust, és sajnos ezek száma is növekszik. Minél elterjedtebbé válik egy alkalmazás, annál inkább ki van téve annak, hogy valaki megpróbálja feltörni őket.

Ön szerint a magyar felhasználók jobban, vagy kevésbé vannak felkészülve a vírusok ellen nyugatabbra élő társaikhoz képest? (A_Grincs)

Gombás László:  A hozzánk érkező megkeresések kapcsán látszik az, hogy még van javítanivaló ezen a területen a hazai felhasználók esetében. A www.symantec.com/securitycheck oldalon ingyenesen bárki ellenőrizheti, hogy milyen állapotban van biztonsági szempontból a számítógépe, és ugyanitt összehasonlítahtja saját biztonsági szintjét a nagy átlaggal is.


1/2 következő oldal >>

1. A vírusok múltja és jelene

2. Problémák és megoldásokKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor