ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Orosz: Haditudósítónak lenni egyfajta "elmebaj"
2003. április 14., hétfő, 20:01|Utolsó módosítás: 2003. április 17., csütörtök, 18:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Orosz felesége csendben retteg << 3/3. oldal

Mennyire nagy pusztítást végzett ez a 3 hetes akció? És mekkorát a 12 éves embargó? (sawtooth)

- A 12 éves embargó valóban nem múlt el nyomtalanul. Azonban az "olajért élelmiszer" programból a legnagyobb hasznot maga a rezsim és Szaddám húzta. Amennyire próbáltam kiszámolni, az olajbevételekből évente mintegy 50-60 milliárd dollárnak nyoma veszett, legalábbis nem fogott vissza a gazdaságba és az ellátórendszerekbe. A háromhetes háború az ország működőképességét és természeti kincseit meg adottságait kikerülte, azok sértetlenek.

 

A harcok olyanok voltak, mint Jugoszláviában? (Dgboy)

- Nem, egészen más jellegűek voltak. Különösképpen a légi offenzívák Bagdad ellen. Minden háború más és más. Az iraki meg különösen más volt. Például a felvonultatott precíziós haditechnika miatt is.

 

Forrás: ORIGOÖn szerint hány sebesült és hány halott volt Bagdadban? (SkullGuy)

- Egyelőre nem lehet tudni a pontos számokat, mert csak az irakiak közöltek még adatokat. Szerintük 350 halott és körülbelül 4000 sebesült volt. Nem tudom, mennyire igazak a számok.

 

Mi a véleménye arról, hogy az amerikaiak újságírókat öltek meg Bagdadban? (IronME_nincs)

- Tragédiának tartom, abban azonban biztos vagyok és tudom, hogy nem szándékosan tették. A katonának azonban az a parancs, ha lőnek rá, akkor vissza kell lőnie. Az újságírók szállodájába a Fedajín Szaddám kommandósai vették be magukat, és az orvlövészek a Palesztin Szálló erkélyeiről lőtték a szövetségeseket.

 

Ön hogy látta az amerikai veszteségeket? Úgy tűnik, Bush ígérete nem válik be, hogy mindenkit hazavisznek. (Ruff_Ridah)

- Nem emlékszem, hogy Bush ilyet ígért volna. Arra azonban igen, hogy azt mondta: háború van. Ebből pedig mindenkinek értenie kell, hogy a háború áldozatokkal jár.

 

A "szövetséges" katonák tisztában vannak a világ megosztott véleményével? Milyen a kommunikációjuk a külvilággal? (TVMaciii)

- Igen, tisztában vannak. Szerintem az a tény, hogy a hadműveleteknek gyakorlatilag részesévé lett a média az úgynevezett "beágyazott" újságírókkal, amennyire lehet, az "átláthatóságot" biztosítja. Ezt egyébként rendkívül fontos médiatörténeti pillanatnak tartom - hogy a média beágyazódott a hadműveletekbe. A CENTCOM (az amerikai központi parancsnokság - a szerk.) kommunikációját eleinte rendkívül ügyetlennek láttam, de belejöttek ők is, amikor észrevették, a Rumsfeld-féle "hightech" háborúval nem lehet megdönteni Szaddámot. Aztán valódi "háborút" vívtak - szárazföldi csapatok, jelentős légi támogatással történő hadmozdulatok stb. -, akkortól kezdve jó volt a kommunikációjuk. Az persze szánalmas volt, amikor az amerikai zászlót kirakták a Szaddám-szobor arcára, a rajparancsnok egy perc múlva gyorsan le is vetette. De megértem az amerikai katonákat is, akiknek ez nyilván a "győzelem" szimbóluma.

 

Ön szerint az jó, ha a média ennyire kivonulhatott a harctérre, és ha jókor kapcsoltam be a tévémet, akár élőben nézhettem, ahogy lebombáznak egy házat? (tommykid)

- Én jónak tartom, hogy a média ott lehet a helyszínen. Azért különösen jó, mert éppen ez segít ahhoz hozzá, hogy a háború és a bombázás egyre elfogadhatatlanabb legyen, és arra sarkallja a politikusokat, hogy politikai megoldást találjanak a konfliktusokra.

 

Hogyan jutott haza végül Irakból? (Arwen_Undomiel)

- Egy arab barátom csempészett ki az országból. Már minden papírom lejárt, és gyakorlatilag egy hónapja teljes illegalitásban éltem-bujdostam Bagdadban a hatóságok és a titkosszolgálat elől. A kocsi csomagtartójában lapítva vitt ki a szállásomról és Bagdadból, a jordán határon pedig jószerivel "átüvöltött" az iraki határőrökön.

 

Visszamegy Bagdadba? Ha igen, mikor? (MUhahaha)

- Igen, mindenképpen szeretnék visszamenni. Valószínűleg a jövő hét elején, de a helyzet napról napra változik, megint meg kell találnom a legkevésbé veszélyes pillanatot, amikor vissza tudok menni.

 

A családja mit szól a hivatásához? (Dorothea)

Feleségem van, aki Londonban él, a BBC-nek dolgozik. Csendben retteg ilyenkor, nem mer szólni, mert tudja, úgyis mindegy, mit mond. :)

 

Tervez könyvírást az eddigi élményeiről? (tommykid)

- Igen, már írom a könyvet.

 

Mi a véleménye a Big Brother-ház lakóiról? (Szanci)

- Nagyon kedves emberek, jól éreztem magam bent náluk. Azt azonban érzékeltem, hogy a több hete tartó bezártság nem tett jót nekik. Végül is ennyi mindenképpen közös volt bennünk. Egy ideje én is szinte teljes bezártságban, illegalitásban éltem Bagdadban. Remélem, nem lettem emiatt retardált. :)

[origo]


<< előző oldal 3/3

1. Orosz: néha az ember pokolian egyedül érzi magát

2. A tudósító szerint a tévék hűen adják vissza az eseményeket

3. Orosz felesége csendben rettegKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor