ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Vágó István ezotériáról, cigiről, politikáról
2003. június 6., péntek, 19:10|Utolsó módosítás: 2003. június 10., kedd, 11:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az X-aknák házigazdája szerint az áltudományok ellen szervezett műsor csökkentheti a népszerűségét, és ettől az RTL klubos főnökei jobban félnek, mint ő. Vágó István azonban azt állítja, ennél most jobban izgatja, hogy az ATV-n június 7-én indult programot vezethesse, mert vannak, akik azt hiszik, ufonauták gyermekét hordják a szívük alatt. A kvízprofesszorként emlegetett tévés a valóságshow-k extremitásaival kapcsolatos véleményéről, az MTV-s Vízöntőről és a politikába keveredő kollégáiról is nyilatkozott, valamint elmondta, hogy gátlásosnak tartja Árpa Attilát, a Havas Henrik értelmi színvonalát firtató kérdésen pedig csak mosolygott.


A népszerűség kockáztatása és a megtévedt anyák 1/4. oldal >>

Forrás: [origo]Kedves Vágó Úr, mi a problémája az ezoterikusokkal? (Logno)

- Hú, ez hosszú lenne. Röviden csak annyit, hogy spekulációs válaszokat adnak fontos kérdésekre, és eszükbe se jut bizonyítani az állításukat.

 

Azért, mert valamit nem ismerünk, még nem biztos, hogy nem is létezik. Erre számos példát adott a történelem. (gazso)

Vártam ezt az érvet. 1. Azért van bennem az ellenszenv, mert a spekulációkat nem bírom elfogadni tényeknek. 2. Amit ír, tehát hogy amit nem ismerünk, még nem biztos, hogy nem is létezik, persze igaz. Ez a tudomány fejlődésének az alapja. De kérem, higgye el, hogy amit nem bizonyítanak, az még nem biztos, hogy igaz.

 

Nem gondolja, hogy az X-aknák miatt csökkenni fog a népszerűsége? (ferkopa)

- De igen, és ettől az RTL-béli főnökeim talán jobban tartanak, mint én. De úgy érzem, nekem megéri, mert ha most nem élhettem volna az alkalommal, soha nem bocsátottam volna meg magamnak. Valahogy úgy gondolom, hogy nekem ez a dolgom.

 

A műsor témájához azért alapvetően tisztázni kellene, mi is az ezotéria. Várható, hogy ezt a jelenséget filozófiai, pszichológiai vagy más oldalról is megvizsgálják, tehát valóban tényszerűen és mélységeiben átlátva tálalják a nézők elé? (GoldDrag)

- Egyetértek. A baj csak az, hogy akik mélyen elmerültek az ezotériában, azok kevéssé fogékonyak a filozófia és a pszichológia irányában. Ők akkor is el fogják mondani, hogy egy ufonauta gyermekét hordják a szívük alatt, ha filozófiailag bebizonyítjuk ennek a lehetetlenségét.

 

Kérem, mondja el pontosan, mit ért ezoterikusokon? (gizuska_)

- Az ezotériáról tegnap (június 5. csütörtök) este hallhattunk a Vízöntő című közszolgálati (!) műsorban. Valószínűleg azt értik ők a fogalmon, hogy megmagyarázhatatlan jelenségek halmaza. Én hozzátenném: nincs megmagyarázhatatlan jelenség, csak olyan, amelyre még nem találtuk meg a választ. Ez hajtja a tudományt előre.

 

A Vízöntő miatt szerintem nem kell nagyon mérgelődni, mert nagyon gagyi. Egyébként, aki abban a műsorban sommásan hülyeségnek nevezi a materialista világnézetet, csak önmagát minősíti. (ferkopa)

- Ezen kaptam fel én is a vizet legjobban. Mérgelődni meg azért kell, mert a MI adónkból készítik.

 

Azt lehet tudni, hogy mennyi ezotériával foglalkozó emberrel találkozott? Milyen figuráknak adta meg az esélyt a bizonyításra? Vannak nagyon alapvető módszerek, amit hívő-hitetlen is érez és lát, mégis az önhöz hasonló emberek nem fogadják el a létezését. Ezt szűklátókörűségnek tartom. (Zentarg)

- Sok ilyen emberrel találkoztam. Mindenkinek megadom az esélyt a bizonyításra, a baj csak az, hogy ők nem látják ennek a szükségességét. Kérem, Zentarg, mondjon egy példát arra, hogy alapvető módszernek (?) nem fogadnám el a létezését, és ezért szűk látókörű volnék!

 

Mi van azokkal az emberekkel, akik bizonyítják is az állításaikat? (Zentarg)

- Azoknak elhiszem. Erre várok.

 

És aki tényleg tud gyógyítani vagy jósolni különféle el nem ismert módszerekkel, ám nem tudja bizonyítani, mert a bizonyításhoz (egyelőre) még nincsenek eszközök az egész világon, az akkor sarlatán vagy ne is gyógyítson - még ha orvosi leletek is mutatják az igazát? Mivel bizonyítson szegény? És nem a valódi sarlatánokra gondolok, mint Gyurcsok.(Timeboy)

- Nagyon örülök ennek a kérdésnek. Ugyanis alapvető félreértés van, amit el kell oszlatni. Nem azt kell bizonyítani, hogy hogyan történt, hanem azt, hogy MEGTÖRTÉNT. Vagyis a gyógyulást magát kell dokumentálni. És ez nem megy nekik, szegényeknek, vagy nem is akarják.

 

Mikor kezdett el foglalkozni ilyen témájú dolgokkal? Még a "Van benne valami" előtt? (Dj_Stamina)

- Milyen témájúakkal? Ha az X-aknák-ról és az ezotéria kritikájáról van szó, akkor már legalább egy évtizede foglalkoztat és bosszant a téma.

 

Mennyi ideig tart egy műsorra a felkészülése? (pajpaj)

- Ez most melyik műsorra vonatkozik? Ha a Legyen ön is milliomosra, akkor arra nem lehet felkészülni, az X-aknák-ra viszont alaposan, napokig. Végig szeretném nézni minden esetben a témával kapcsolatos site-okat, riportokat, valamint a velük ellentétes tudományos közléseket is.

 

Nem érzi úgy, hogy nagy felelősséggel jár a tudomány nevében fellépni? Meg tud ennek felelni? (Zanzana)

- De igen, úgy érzem. Ezért vannak (lesznek) mellettem tudósok, és velük már elég erősnek érzem magam.

 

Milyen reakcióra számít a műsor után az ezoterikusok részéről? Gondolja, hogy a "támadással" eléri a komolyabb hozzáállást? (Black_Rose)
- Azt szeretném, ha átvennék a tudomány világából a bizonyítás szükségességének az igényét. Ismétlem: nem a hatásmechanizmusokat kell megfejteni, hanem a hatást magát kell bizonyítani.


1/4 következő oldal >>

1. A népszerűség kockáztatása és a megtévedt anyák

2. A Milliomosról és valóságshow-k extremitásairól

3. "Hogy mi sikerült, a legjobban én tudom megítélni"

4. "Fábryt sajnálom"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor