ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Nem vagyunk Don Quijoték
2003. október 1., szerda, 16:32|Utolsó módosítás: 2003. október 1., szerda, 17:35

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A hazai internetrendőrség feladata elsődlegesen az információgyűjtés - mondta a csoport vezetője az [origo] Társalgójában. Peszleg Tibor őrnagy szerint a netrendőrség nem folytat szélmalomharcot.


1/4. oldal >>

Forrás: [origo]Peszleg Tibor: Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a szoba látogatóit!

Hogy lesz valakiből internetrendőr? (drumlin)
- Rendőrként dolgozik és szereti az internetet, számítástechnikát, érdekli ez a terület, így megpróbál ebbe az irányba orientálódni, ezen a területen dolgozni.

Internetrendőr? Ez pontosan mit jelent? :-) (yeznek)
- Az ORFK-nak annál az egységénél dolgozom, akik bűnügyi szempontból foglalkoznak az internettel, figyelik a tiltott, illegális adattartalmakat, megpróbálják segíteni az eljáró nyomozószerveket a nyomozásaikban, speciális szakismereteik, tapasztalataik segítségével.

Olvastam, hogy figyelitek a chateket is. Hogyan különböztetitek meg egy 10 éves kisgyerek vagizását a valós, kezelendő dolgoktól? (b`ela)
- Szakmai rutin és tapasztalat alapján. Természetesen így is előfordul, hogy olyan dolgoknak megyünk utána, amiről később kiderül: "vagizás".

Nem gondolod, hogy nevetségesen felszínes a melótok? Mindenki tölt Kazaa-ról és az emberek 95%-ának illegális szoftverek vannak a gépén. Akkor mégis mi a melótok? (escobart)
- Munkánk jelentős része a monitoring tevékenység, mely során keressük, kutatjuk azokat az adattartalmakat, honlapokat, melyek bűncselekményt valósítanak meg vagy arra utalnak. Munkánk csak egy kis része a szellemi alkotások jogvédelme, mellette igen nagy teret kap a tiltott pornográf képekkel való visszaélés és egyéb más bűncselekmények. Gondoljunk csak a rengeteg illegális okmányárusításra. Most a diákigazolvány a sláger, de árultak a neten már kábítószert és egyéb tiltott dolgokat is. Ezenkívül a hálózat biztonságát érintő bűncselekményekkel is foglalkozunk, honlapfeltörések, hálózati betörések stb.

Elmondaná nekünk, hogy mégis hogyan végzi munkáját az internetrendőrség? (kissargakacsa)
- Mint mondtam, fő munkaterületünk a monitoring: ülünk a gép előtt, s megfelelő rendszer alapján keressük a tiltott adattartalmakat, magyarán szörfölünk.

Pontosan mi tartozik az internetcsoport hatáskörébe? Miből áll a napi rutinjuk? (drumlin)
- Nyomozati hatáskörrel nem rendelkezünk, tehát az észlelt bűncselekményeket dokumentáljuk, és megküldjük a hatáskörrel rendelkező nyomozószervnek, majd a továbbiakban segítjük a nyomozást, de azt nem mi végezzük.

Meg szeretném kérdezni, hogy ha a törvények tiltják a licencszerződes nélküli operációs rendszerek használatát (pl: másolt Windows), akkor az állam miért nem támogatja az ingyenes rendszereket, melyekkel még a magyar ipart is erősítenék (pl: UHU Linux). Például minden számítógéphez egy ingyen példány... (Egy UHU-tesztelő es használó) (lazly)
- Tudomásom szerint az állam valamilyen szinten támogatja a nyílt rendszerek fejlesztését, de úgy érzem, ez nem igazán rendőri kérdés, sokkal inkább gazdasági.

Beszélne egy-két konkrét esetükről a közelmúltból? (drumlin)
- 2002 januárjában alakultunk, februárban már segítségünkkel, illetve jelzésünk alapján egy homopedofil honlap készítőjét vonták eljárás alá, de ezt követően több pedofil honlap, warezoldal felszámolásában is közreműködtünk.


1/4 következő oldal >>

1. Nem vagyunk Don Quijoték

2. Hasonlóan a valós élethez

3. Négyfős csapattal

4. "Véges a kapacitásunk"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor