ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Foglalkozása autóvadász - Sánta László a Vendégszobában
2004. november 24., szerda, 13:33|Utolsó módosítás: 2004. november 24., szerda, 15:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Swiftesek veszélyben << 2/3. oldal >>

-Melyek a leginkább lopott gépkocsitípusok? (NosiGrizelo)
- Volkswagen, Opel, Renault, Suzuki, Audi a toplistások, és azután szinte minden típus kedvelt a tolvajok körében. Egyszerűbb volna felsorolni azokat az autótípusokat, amelyeket nem lopják, pl. Tavria, Aleko, Zaporozsec. Jelenleg a Suzuki Swift tulajdonosaira jár rá a lúd, hiszen leálltak a típus gyártásával, de visznek minden autót, amire megrendelés van.

- Ha lecserélem egy kocsi rendszámát, leárnyékolom a gprs-t, egy távoli ország hamis forgalmiját megcsinálom hozzá, akkor ugyanúgy hatástalan a rendszer, mint bármelyik másik... (citro)
- Amit mondasz, mind így igaz, de nekünk is vannak trükkjeink, és egyre gyakorlottabb a vadászcsapat. Én erre azt mondom, hogy addig jár a korsó a kútra, míg a vízhordó lánnyal valami baj nem történik...

- Mi volt a legkellemesebb sztori a megtalált autóval+gazdival kapcsolatban? (tooky)
- Minden autó megtalálása egy tündéri élmény. Volt olyan trabantos, akinek tavaly ellopták az autóját, amit tíz nap múlva megtaláltam. Idén hívott a sértett húsvétkor, képzeljem el, megint ellopták az autóját. Szerencséje volt, mert a Generali autóvadász kupa alkalmával ismét megkerült a Trabi. Volt olyan jármű is, amelyet egy kisfiú szüleitől loptak el Mikulás előtt és a télapóval közösen vittük vissza az autót, mert ez volt a kérése a télapóhoz. Ezt követően nagyon sok telefon jött, mert egy kereskedelmi tévé leadta az átadást. Sok pórul járt autós hívott fel, hogy Sánta úr, most a karácsony jön, és mi hasonló kéréssel fordulunk a Jézuskához. Innentől már karácsonykor is dolgozom, igaz csak "mértékkel" egy autó megtalálásáig, ami karácsonyi ajándék a boldog tulajdonosnak.

- Mi volt a legdrágább autó, amit megtalált? (tooky)
- 20 millió forint fölötti Mercedes.

- Milyen gyakran frissül a lopott járművek listája? (tooky)
- Nincs szükség frissítésre, gprs-es adatátvitellel kommunikál a rendszerem a BM-szerverrel, de a Zsarumagazinból bejövő megkeresések folyamatosan kerülnek a saját rendszerembe.

- Mi a helyzet a motorokkal, robogókkal? Azokat is lopják? Miként védhetjük meg kétkerekű járműveinket? (NosiGrizelo)
- Sajnos a motorokat, robogókat előszeretettel viszik, részben mert komoly értéket képviselnek, könnyű prédák a parkolókban és kevés azonosítókkal rendelkeznek. A védelem lehet mechanikus, de nem árt az, hogyha profi módon jelölve van a jármű. Ez lehet uv-hatású jelölés, de van egy új rendszer, amely Alphadot névre hallgat. Ez egy angol szabadalom, egy fiolába 1000 mikropont van, amelyekkel "megszórják" a járművet, így lopás után is azonosíthatóak a különböző alkatrészek.

- Ha kap egy konkrét megrendelést (mondjuk Golf V. Budapesten) mi az első dolga? (lust4life)
- Van egy gépjármű-bűnözői térképem, amelyben regisztrálva van, hogy honnan mikor milyen értékű, típusú gépjárművet loptak el, naponta letöltöm a járműveink mozgását, vannak "tuti helyek", ahol egyből érdemes keresni, de végül is a mi tevékenységünknek nem egy konkrét autó megtalálása a lényege, hanem, hogy minél több lopás illetve bűncselekmény miatt körözött autót találjunk meg.

- És hol vannak azok a tuti helyek? Bontók, garázsok? (lust4life)
- Ha tudsz ilyen helyet, akkor az engem is érdekel. Amit meg én tudok, azt meg nem szívesen árulom el, az a vadászok szolgálati titkát képezi.

- Külföldről történt már megkeresés? A keresőrendszer valamilyen magyar szabadalom? (tooky)
- Igen, magyar szellemi termék a rendszám-azonosító rendszer, amire büszkék is lehetünk. A 90-es évek közepén Falcon néven vált közismerté, 2000-től már a Saturnus Informatikai Kft. Matrix Police rendszer megalkotása volt nagy mérföldkő, a Sigmoid Kft. 2002-től egy hangfelismeréses rendszám-azonosító rendszerrel rukkolt elő. A német rendőrség nagy elismeréssel adózott mind a két rendszer megalkotójának.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Veszélyes szakma

2. Swiftesek veszélyben

3. A határátkelőkön is vannak rendszámfigyelőkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor