ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Benda Viki: Néha a legjobb szülőnek is elszakad...
2005. november 26., szombat, 10:18|Utolsó módosítás: 2005. december 1., csütörtök, 19:23

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

November 23-án, Benda Viki, a Babázó gyerekpszichológusa volt az [origo]Vendégszobájának a vendége. Vikinek 3 gyermeke van, a legkisebbel jelenleg otthon van gyed-en, a nagyobbak 11 és 13 évesek, így több korosztály problémáiban is érintett.


Hiperaktivitás, maszturbálás, meleg kamasz 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Benda Viki a Vendégszobában

- Egyre több gyermeket kezelnek hiperaktivitással. Van a gyógyszeres kezelésen kívül megfelelő gyógymód? [Ide a pacalt]
- A hiperaktivitást nagyon gyorsan rásütik egy-egy gyerekre és sokszor az az érzésem, hogy idejekorán kapja ezt a diagnózist. A hiperaktivitásra iskolás korban, az alsó osztályokban derülhet fény, addig nem beszélhetünk hiperaktivitásról. Ennek megfelelően a kezelése iskolás kor előtt főként a szülőknek a türelmén és a találékonyságán múlik.
Gyógyszeresen sem kell kezelni, az extrém esetektől eltekintve. Javaslom, keress olyan szülőket, akik hasonló cipőben járnak, hogy legyen kivel megbeszélni a problémákat, és érezd hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával. Ha pedig már iskolás korú gyerekről van szó,  léteznek különböző fejlesztő műhelyek vagy terápiás módok amikkel kezelhető a jelenség.

- Egyáltalán, mi a hiperaktivitás? [Adri émi]
- A hiperaktivitás a figyelem és a koncentráció zavara, ez főként teljesítményhelyzetben nyilvánul meg. Ezért is kell ahhoz már iskolába járnia a gyereknek egy-két évig, hogy ez biztonsággal megállapítható legyen.

- 13 éves a lányom, erősen kamaszodik... felesel, stb... mi a helyes szülői magatartás ebben az esetben ? :) [Philip37]
- A kamaszkor egy olyan időszak amikor a szülők részéről nagy megértésre van szükség, mert ilyenkor a fiatalban egy olyan folyamat kezdődik, aemlynek során a szüleiről le akar válni és alaphelyzetben mindent elutasít, amit a szülők mondanak. De egy 13 éves lány még inkább a kiskamasz korban van, úgyhogy ő még egy kicsit visszafogható ezen a téren.
Azt javaslom, hogy próbáljon olyan helyzeteket találna, teremteni, amikor spontán beszélgetni tud a lányával pl. főzés közben , vagy meghívni őt egy cukrászdába, közös programra, és ekkor ott igyekezzen ráhangolódni, csak rá figyelni, és ilyenkor kezdeményezni beszélgetést. Konfliktushelyzetben ugyanis hajlamos a szülő prédikációkba meg kioktatásba bocsátkozni, amit a kamaszok hevesen elutasítanak, és az ekkor elhangzott szó, olyan mint a falra hányt borsó, abból nem értenek meg semmit.

- A gyerekek hány éves korukban kezdenek el maszturbálni? Hány éves kor az ideális kor erre? Megfelelő-e Magyarországon az erről szóló felvilágosítás? [justin]
- Nagyon változó, hogy mikor kezdenek el maszturbálni, egész kis korban, akár 1 évesen is észreveheti a szülő, hogy a gyerek ingerli a nemi szervét, de ez a kezdet elhúzódhat egészen kamaszkorig. Szerintem nem elégséges a felvilágosítás Magyarországon, mert sokan tabu témának kezelik, és sok szülőben szégyenérzést vált ki ha felfedezi, hogy a gyermeke maszturbál, ezért nem is tud vele bizalmasan elbeszélgetni erről.

-  Mi a véleményed a fiatal meleg fiúkról? [<<Normboy>>]
- Semmiképpen nem ítélem el, szerintem nagy szerepe van a médiának abban, hogy milyen képet fest a melegekről. Sokszor az az érzésem, hogy igyekszenek vonzóvá tenni magát a melegséget. Egyre gyakrabban találkozom magukat melegnek valló lányokkal, akiket igazából nem gondolok annak, és szerintem csak azért bocsátkoznak azonos neműekkel való kapcsolatba, mert divatosnak tartják. Szerintem ilyen idős korban a fiatalok nagyban befolyásolhatók, és a kérdezett esetben inkább az idősebb férfiaknak van felelőssége egy-egy ilyen kapcsolatban.

- Kislányom karácsonykor lesz 2,5 éves. Nappal már nem használunk pelust, éjjelre viszont viszakerült, mert kellet. Gond ez, vagy még nyugodtan várhatunk? [muki65]
- Nem, ez teljesen természetes, az éjszakai szobatisztaság akár 4 éves korig, vagy még tovább is ráér, nyugodtan adjatok rá pelenkát, hogyha kéri, majd eljön az az idő amikor száraz marad, és akkor már nem kell. Nyugodtan rábízhatod a kislányodra a kérdést.

- Nem tudod miért olyan sok mostanában a kábszeres? [14Bia14]
- Nehéz kérdés. Biztosan sok minden szerepet játszik benne. Ami hozzám eljut, azokból azt vonom le, hogy hiányzik a gyerekkori szerető családi légkör, sok a válás, a gyerekek csapódnak ide-oda, hiányzik a biztos erkölcsi értékeken alapuló baráti társaság. Igy könnyen elcsábulnak és könnyen rossz irányba terelhetők.
Másik fontos dolog, hogy nem tudnak nemet mondani a fiatalok egy-egy helyzetben, amikor megkínálják őket kábítószerrel, ami fakadhat a szocializációból is, ugyanis a gyereknek nagyon kevés lehetősége van arra, hogy megtanuljon nemet mondani.
Pedig a szülők és a tanárok is megtaníthatják ezt, például azzal, hogy megteremteik a lehetőségét annak, hogy kifejezhesse önálló akaratát, ne kelljen vakon engedelmeskedni a felnőtt tekintélyének. Például, ha vendégségbe megy a család, akkor legyen alkalma visszautasítani azt az ételt, amit nem akar megenni, ne kelljen udvariaskodnia a szülei elvárásának megfelelően. Vagy még általánosabb példát mondok: ne kelljen kölcsönadni a játékait, ha nem akarja.

- Egy 12,5 éves fiú gyermekkel kell-e a szexualitásról, maszturbációról stb. beszélni, ha ő nem kérdez? [Teminé]
- Ha észreveszi a szülő, hogy maszturbál a gyermek, akkor mindenképpen kell vele beszélgetni, akkor is hogyha nem kérdez, mert jobb, hogyha ilyen tartalmú beszélgetéseket szüleivel folytat, mintha osztálytársaival, barátaival tenné. Teremtsenek rá alkalmat, amikor felteheti a kérdéseit, mert biztosan vannak benne kérdések, csak nem meri megkérdezni szüleit. Eéőfordulhat, hogy a barátai már felvilágosították, de akkor is érdemes "kikérdezni", hogy mit tud erről a témáról. A szexualitással kapcsolatos félelmek főként a szülőkből eredeztethetők, a szülőknek kell leküzdeniük magukban, hogy tabuk nélkül tudjanak beszélgetni.


1/3 következő oldal >>

1. Hiperaktivitás, maszturbálás, meleg kamasz

2. Vallás, családi háttér, elkapatás

3. Dührohamok, kiborult szülőkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor