ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Emberkísérletek helyett szigorúan ellenőrzött módszerek kellenek - vendégünk volt Dr. Regéczy Nóra őssejtkutató
2007. április 6., péntek, 7:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A jövőben az őssejtekkel való kezelés számos, ma még gyógyíthatatlan betegségen segíthet. A világ őssejtkutatói és orvosai minden erőfeszítéssel azon dolgoznak, hogy az évek óta végzett kísérletekből minél hamarabb biztonságos gyógyító eljárás születhessen. Néhány, kevésbé szigorúan szabályozott országban azonban egyelőre sokkal inkább bizonytalan emberkísérletekről van szó - vendégünk volt Dr. Regéczy Nóra, az Országos Gyógyintézeti Központ köldökzsinórvér őssejtbankjának vezetője.


Forrás: [origo]
Őssejtek a köldökzsinórvérben
Gyakorlati szempontból igen fontosak a köldökzsinórvérben lévő őssejtek. Ezek kinyerését nem kísérik olyan etikai aggályok, amilyenek az embrionális őssejteknél jellemzőek. Ugyanakkor még sokkal "rugalmasabbak" a felnőtt szervezetben lévő őssejteknél, bár embrionális társaik potenciáját már nem érik el. Mindezek miatt a jövő gyógyászatának alapvető bázisát jelenthetik, de az őssejttranszplantáció forrásaként ma is egyre szélesebb körben alkalmazzák őket, főleg különböző vérképző- és immunrendszeri betegségek kezelésében.
Ajánlat
Hol vagyunk mi a teremtéstől?
Vendégünk volt Dr. Sarkadi Balázs akadémikus, aki az őssejtekkel kapcsolatos kutatásokról, klinikai próbákról, illetve az utóbbi időben sajnos megjelent visszaélésekről is beszélt.
Ajánlat
Csodálatos őssejtek - az őssejtek alapvető típusai és forrásai
Embrionális őssejt-tenyészetek előállítása - hagyományos és új módszerek
Őssejtek létrehozása terápiás klónozással
Őssejtek a magzatvízből
Őssejtek klónozása petesejt nélkül?
A felnőtt őssejtek alapvető tulajdonságai
A felnőtt őssejtek meglepő rugalmassága
A felnőtt őssejtek a gyógyításban

Dr. Regéczy Nóra: Üdvözlöm az érdeklődőket, és várom a kérdéseket!
 
Magyarországon milyen szinten van az őssejtkutatás? [Spinesi]
Magyarországon több őssejtkutató centrum működik, a nemzetközi színvonalnak megfelelően. A legnagyobbat, ahol én is dolgozom, eddig Országos Gyógyintézeti Központnak nevezték. Ez a legnagyobb hazai őssejt-transzplantációs centrum, és egyedül itt működik egy helyen őssejtbank és embrionális őssejt-kutatólabor is.

Mire tudják felhasználni az őssejteket? [nikiegér]
Jelenleg a csontvelőből, a vérből és a köldökzsinórvérből származó őssejteket főleg vérképző- és immunrendszeri betegségek kezelésében használják transzplantációra. A kezelhető betegségek köre azonban folyamatosan bővül. Több országban és nálunk is nagyon bíztató eredményekkel alkalmaznak őssejteket szív- és érrendszeri betegségekben: például a debreceni kardiológiai centrumban szívinfarktus kezelését próbálják, valamint látványos eredményeket értek el súlyos végtagi érbetegségben. Egyes autoimmun betegségek, különböző daganatok, idegrendszeri betegségek és sérülések gyógyászatában is próbálják az őssejteket, a klinikai vizsgálatok száma folyamatosan nő. Vannak veleszületett anyagcsere- és enzimhiányos betegségek, melyek őssejtekkel feltehetően kezelhetők lennének. A jövőben az őssejtterápia egy olyan regenerációs terápiává válhat, amely számos, ma még gyógyíthatatlan betegségen segíthet.

Mi a véleménye a keleti őssejtklinikákról? [dddddDDD33]
Azt gondolom, hogy a világ őssejtkutatói és orvosai minden erőfeszítéssel azon dolgoznak, hogy az évek óta végzett kísérletekből minél hamarabb biztonságos gyógyító eljárás születhessen. Bár elképzelhető, hogy ez pont Kínában vagy Ukrajnában történik meg először, de az nem, hogy csak ott. Ennek a gyógyító eljárásnak tudományosan megalapozottnak, biztonságosnak és ellenőrzöttnek kell lennie, méghozzá olyan szinten, amelynek révén a világ többi országában is bevezethető. Ilyen kínai vagy ukrán tanulmány még eddig nem jelent meg. Attól félek, hogy itt sokkal inkább bizonytalan emberkísérletekről lehet szó, ami ezekben az országokban megengedett, de szigorúbb országokban nem. Ahhoz, hogy reménytelen betegeknek csodát ígérjenek komoly anyagi haszonnal, nem kell túl sok szaktudás. A kérdés az, hogy ez elfogadható-e például az Európai Unióban.

 
Köldökzsinórvér: a jelenlegi legjobb őssejtforrás

Hol található az Önök őssejtbankja? [Spinesi]
Budapesten az Országos Gyógyintézeti Központban, abban az intézetben, amit hematológiai és immunológiai intézetnek hívtak.

Fájdalmas a köldökzsinórvér levétele? [s1m1m4n0]
Egyáltalán nem, sem az édesanya, sem az újszülött számára.

Meddig tudják a köldökzsinórvért biztonságosan tárolni? [s1m1m4n0]
A mai nemzetközi gyakorlatnak megfelelően nálunk is 20 éves tárolásra lehet garanciát vállalni, kizárólag azért, mert a leghosszabb tárolási időszak 19 év volt, melyről tanulmány született. De tudjuk, hogy folyékony nitrogénben elvileg akárhány évtizeden keresztül megőrizhetőek a sejtek.

Volt rá már példa, hogy kiolvasztottak egy mintát? Ha igen, mi volt a tapasztalat? [Spinesi]
Igen, természetesen, az egész őssejtbanki munka egy hosszú kísérletsorozattal kezdődött, melynek során a feldolgozás és őssejtfagyasztás módszerét alakítottuk ki. Ezalatt ellenőriztük különböző időpontban felolvasztott minták adatait, ami megfelelt a transzplantációs minőségi elvárásoknak.

Ha beteszek az őssejtbankba 10 kupac őssejtet, akkor egy év múlva kapok vissza 11-et? [ameecee]
Nem, jelenleg nem tenyésztjük ezeket az őssejteket. Nincs olyan módszer, amely klinikai gyógyító felhasználásra hazánkban őssejttenyésztést tudna végezni. Vagyis a tárolt sejteket adjuk vissza felhasználáskor.

Miért kerül ilyen sokba a köldökzsinórvér és tárolása? [vikka18]
Egy ilyen laboratórium műszerparkja hatalmas összeg, továbbá a sejtek fenntartása, szeparálása és tenyésztése mind speciális vegyszereket és steril körülményeket és kizárólag egyszer használatos steril eszközöket igényel. És akkor még nem beszéltem a folyékony nitrogénes tárolásról, az ehhez szükséges fagyasztó- és tárolórendszerről, a biztonsági feltételekről, minőségellenőrzésről.

Minden szülészeti osztályon tudnak levenni köldökzsinórvért? [s1m1m4n0]
Elméletileg igen, hiszen kizárólag a szülészorvos készségén és az erre alkalmas gyűjtőszett rendelkezésre állásán múlik a dolog.

Forrás: [origo]Hány embertől tárolnak most őssejteket? [s1m1m4n0]
Nagy örömmel mondhatom, hogy több száz őssejtminta van már nálunk, és folyamatosan, nagy lendülettel dolgozik az őssejtbank.

Testvéreknél mekkora a hasonlósság az őssejtekben? [Malci]
A legnagyobb hasonlóság a fele lehet.

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket csak egyszeri alkalommal lehet felhasználni? [I__Ildikó__I]
A mai transzplantációs protokollok szerint a köldökzsinórvér tárolása biztos, ami biztos, legalább két egységben történik. Ez egy transzplantációnál valószínűleg mind szükséges, sőt előfordulhat az is, hogy nem elegendő. Reméljük, hogy a jövőben más módon is képesek leszünk őssejtekkel gyógyítani, és talán kisebb mennyiségben, több alkalommal használhatjuk fel őket.

Csak születéskor lehet levenni az őssejteket? [White Angel!!]
A köldökzsinórvért lehet csak születéskor levenni. A hagyományos őssejtforrás a csontvelő és ma már van olyan eljárás, de csak bizonyos betegségekben, hogy a felnőtt perifériás vérből őssejteket gyűjtsenek egy előkezelés után. Ám ez az eljárás is komoly klinikai hátteret igényel, és még nem vagyunk tisztában minden szövődményével. A ma ismert legkönnyebben és veszélytelenül nyerhető őssejtforrás a köldökzsinórvér.

Jók a magzatvíz-őssejtek is? Felváltják a köldökzsinórvért? [dddddDDD33]
Szerintem semmiképpen sem. Az, hogy találtak a magzatvízben őssejteket, egy érdekes újdonság, de a köldökzsinórvérről tudjuk, hogy nagy számban tartalmaz őssejteket, és a legkönnyebben, veszélytelenül nyerhető. A magzatvízvétel viszont egy invazív beavatkozás, és a minta mennyisége sosem lehet túl nagy.

Kérdések konkrét betegségekről 

Érdekelne, hogy zöldhályogon lehet-e segíteni őssejtekkel? [I__Ildikó__I]
Sajnos nehezet kérdez, nem vagyok szemészorvos. Annyit biztosan tudok, hogy ez a szemnyomás problémája, így az őssejtekkel felmerülő regenerációs gyógyítás szerintem nem lehetséges. Olvastam retina- és szaruhártya-betegségek őssejtterápiás kísérletéről, de a zöldhályog egészen más.

Engem az érdekelne, hogy tényleg lehet-e korrigálni az izomsorvadást ezekkel az őssejtekkel? Igaz-e, hogy az a figura, aki régen Supermant játszott, ezzel kezeltette magát? [White Angel!!]
Az izomsorvadásnak különböző formái vannak, ezek egy részében vannak bíztató kísérleti eredmények őssejtekkel. Christopher Reese, akit kérdez, is őssejtterápiát kapott, de a pontos eredményt nem tudom a kezelésről. Sajnos később meghalt, viszont az utókorra hagyta, hogy az őssejtkutatást támogatni kell, és létrehozott egy alapítványt erre a célra. Jó lenne, ha nálunk is lennének hasonló kezdeményezések.

Az én kislányom lisztérzékeny. Jó lehet-e később neki az őssejtkezelés? [00 NO 00]
Ez a betegség egyrészt egy veleszületett hajlam, másrészt egy immunrendszeri eltérés. Bár ilyen tanulmányt még nem olvastam, gyulladásos bélbetegségekben szintén jó hatást várnak a jövőben az őssejtkezeléstől.
 
Lelki, érzelmi problémák is helyrehozhatóak az őssejtátültetéssel? [racz90]
A reményeink szerint őssejtekkel kezelhető betegségek köre igen széles, de a lelki problémák nem tartoznak közéjük.
Az őssejtátültetés segíthet a Lupus erithematosisban szenvedő betegeken? [mystang] 
Igen, hasonlóan más autoimmun betegségekhez, SLE-ben is alkalmazzák az őssejtátültetést új eljárásként. Folyamatban vannak a különböző klinikai vizsgálatok, de még nem tudjuk, hogy milyen protokoll alapján a legmegfelelőbb az átültetés hosszú távú gyógyító hatása.

x x x

Forrás: [origo]A hazai őssejtbankok közül melyiknek milyen a szakmai háttere? [s1m1m4n0]
Csak magunkról szeretnék nyilatkozni. Nagy örömömre szolgál, hogy kiváló munkatársakkal dolgozhatok együtt, akik majdnem több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a sejtkészítmények feldolgozása és fagyasztása terén, továbbá nagy gyakorlatuk van a klinikai kutatásban is és ezúton is köszönöm nekik. Az országban több mint 20 éve itt történt először őssejttranszplantáció, a szakorvosok, és a kutatók komoly tudást halmoztak fel ezen a területen. Nem véletlen, hogy már 2003-ban elindult egy őssejtbank kialakítása. Az őssejtgyűjtés és -tárolás a nemzetközi előírásokat követő transzplantációs szabályoknak megfelelő történik. Magam a klinikai gyakorlatban orvosként transzfúziológus szakvizsgát tettem, és kutatómunkám során nem először találkozom a köldökzsinórvérrel.

Mi volt a legnagyobb sikerrel járó őssejtátültetés? [Mogyi Balboa]
Szerintem minden esetben siker, ha bármilyen módon meghosszabbítható vagy javítható a betegek élete, főleg azoknál a betegségeknél, ahol az életkilátások rendkívül rosszak, vagyis e nélkül meghalnának. Ma már vannak olyan őssejtátültetett betegek, akik családot is alapíthattak.
 
Dr. Regéczy Nóra: Köszönöm a megtisztelő érdeklődésüket! A www.ogyik.hu weboldalon vagyok elérhető további kérdésekkel kapcsolatban!

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor