Nőgyógyász szakértőnk a Vendégszobában

Vágólapra másolva!
Mikor ajánlott a fiatal lányoknak felkeresni a nőgyógyászt; hány évesen optimális gyerket vállalni; mitől alakulhat ki meddőség; gyakori-e hazánkban az abortusz?  Dr. Csákány M. György szülész-nőgyógyász, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa a Vendégszobában látogatóink terhességgel, szüléssel, nőgyógyászati problémákkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.
Vágólapra másolva!

Most derült ki, hogy terhes vagyok. Az alhasam kicsit fáj, mint menstruáció előtt szokott. Mitől lehet ez? [Gmaster]
- Nagy valószínűséggel a növekvő méh okozza ezeket a furcsa érzéseket, de - hogy teljesen megnyugodjon - helyes, ha minél előbb orvoshoz fordul.

Leghamarabb mikor jelentkezhet a reggeli rosszullét? [#EMINEM#]
- Ha a reggeli rosszulléten a terhességet érti, akkor pár nappal a vérzés kimaradása után már van reggel hányinger, esetleg hányás is.

Az baj, ha valakinek a negyedik hónapban még nincs nagy hasa? [boglarka89]
- Egyáltalán nem baj, nagyon csinos.

Tényleg igaz az, hogy ha a tejtermelődési hormon magas, az csökkenti a teherbe esés lehetőségének százalékát? [funnyface00]
- Igen. A hormont prolaktinnak hívják, és túltermelődése esetén leáll a peteérés.

Milyen veszélyei vannak, ha egy nő 46 évesen szül? [@ZONGORÁS44@]
- Ha egyébként egészséges, akkor a következő veszélyek lehetnek:
1. Nem lesz terhes. Ebben a korban a peteérés már erősen megritkult.
2. Gyakori a vetélés. Az esetek fele vetéléssel végződik.
3. A kromoszóma-rendellenességek gyakorisága közelít a 10%-hoz.
Mindezek miatt nagyon ritka az ép terhesség. De ha mégis eljut odáig, akkor gyakori a terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, amelyek miatt a magzat károsodhat. Ebben a korban összességében körülbelül 40%-ban várható ép újszülött.

Azt hallottam, a terhesség alatt szedett vas meglátszódhat a gyermek fogain. Igaz ez? [kabaki]
- A terhesség alatt feltétlenül szükséges vasat szedni, de ezt az anya szedi, a magzatba nem is jut át.

Mit gondol a doktor úr arról, hogy egyre elterjedtebb az abortusz? Nem kellene jobban felvilágosítani a fiatalokat, hogy tudják, nem ez az egyetlen út? [Trone]
- Az igazság az, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyre kevesebb az abortusz. Jelenleg körülbelül harmada annak, mint 10 évvel ezelőtt volt. Minden bizonnyal a felvilágosítás hatására.

Ön mit gondol arról, hogy talán nálunk is megválasztható lesz a gyermek neme? [nyuszy-gyrl]
- Biztosan megvan erre a lehetőség, de ez nem olyan egyszerű, mint azt a sajtóból gondolják. Ez egy olyan módszer, melynek során a spermiumot elektromos térben "futtatják". Így választják ki a kívánt spermiumokat, melyeket aztán mesterséges megtermékenyítéssel juttatnak be a méhbe. Azaz ez egy igen nehéz, drága és csak körülbelül 80%-ban hozza a kívánt nemet.

Szülésnél mindig át kell vágni a gátat? [KedvesSrác30]
- Nem. A gátmetszést a szülés idején kell eldönteni, annak alapján, hogy az esetleges repedés vagy a gátmetszés okozza-e a nagyobb károsodást. Ezt a szülést vezető szülésznő vagy orvos döntheti el.

Elméletileg most hétvégén születik a fiam. Bemenjek-e a szülésre? [Muitnep]
- Szerintem az egy nagy élmény, ha az ember ott van a gyereke születésénél. Mindenképpen javaslom.

Ön szerint hány évesen ajánlatos szülni? [esztibaba22]
-18-32.

Fogamzásgátlót szedek. Ha gyereket akarok, mennyit kell várni, miután abbahagyom? [esztibaba22]
- Erre kap választ a Babázóban is, de természetesen itt is: praktikusan semennyit. Ha egyébként a ciklusa szabályos, és minden egyéb szerint egészséges, az első gyógyszermentes ciklusban már lehet terhes.

Milyen rossz hatása lehet a fogamzásgátlónak? [Just1girl]
- Jelenleg egyetlen olyan veszélyes mellékhatását ismerjük, mely miatt esetleg nem lenne szabad szedni, az ún. trombo-embóliás betegségek. Mivel ezek általában öröklődő jellegűek, a családi előzmények gondos kikérdezésével ennek kockázatát jelentősen csökkenteni lehet.