Kovács Dóra: "Oldjuk a szorongást!"

Vágólapra másolva!
Az óvodáskori alvásproblémát okozhatja rossz szokás, de szorongás is; a terhesség megszakításáról törvény szerint a nők dönthetnek; a középső gyerekre (is) nagyon oda kell figyelnünk, és talán mi magunk is tehetünk róla, ha megcsalnak... A Vendégszobában dr. pszichiáter, a Babázó állandó szakértője válaszolt olvasóink terhességgel, betegségekkel, gyereknevelési és párkapcsolati dilemmákkal kapcsolatban feltett kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Au-pair vagyok, és egy másfél éves gyerekre vigyázok. Hogyan érdemes nevelni? [Heimatlos22]
- Szerencsére abban a helyzetben van, hogy a gyermeknevelés felelőssége sokkal kevésbé van önön, mint a szülőkön. Igyekezzen a gyermekkel együtt töltött időt élvezni és élvezetessé tenni.

Ez igaz, de érdekelne, hogy a sírást, illetve a cumi-kérdéseket hogyan lehet kezelni? [Heimatlos22]
- Ha a gyerek sír, mindenképpen megvigasztalnám, babusgatnám. A cumi-kérdést a szülőkkel kellene megbeszélni, ha ők nagyon ellenzik, akkor ne adja neki, mert csak konfliktushelyzetet teremt, de ha a szülők is benne vannak, és a gyermek igényli, nyugodtan adja oda neki.

A kislányom 4 éves, és a mai napig nem alszik el egyedül a szobájában, csak a jelenlétemben. Nagyon ragaszkodó, és általában nem félős, ezért nem értem, mi ennek az oka. [Mínea33]
- Elképzelhető, hogy ez szoktatás kérdése, azaz annyira megszokta, hogy ön segít neki az elalvásban, hogy anélkül meg sem próbálja. Ez esetben meg kellene beszélni vele, hogy már olyan nagylány, hogy mese és puszi után egyedül maradjon az ágyban, amíg a mama a szomszéd szobában van.
Ha viszont valami szorongás miatt nem tud egyedül elaludni, akkor nem erőltetném az egyedül alvást, inkább a szorongását próbálnám valamilyen módon oldani.

5 és fél éves a fiam, és van két 1,5 éves lányom. A fiammal van problémám, mintha két ember lakna benne. Tud olyan angyali lenni, de a következő pillanatban mintha nem is ő lenne. [viga]
-
Ha egy öt és fél éves fiú mindig angyali lenne, az már olyan szép lenne, hogy tán igaz sem lenne. Akkor lenne oka aggodalomra, mert az azt jelentené, hogy a fia valamit nagyon elfojt. Az ön fia azonban, ha mérges, akkor mérges, ha szomorú, akkor szomorú, és ez nagyon jó.

Ön szerint mi lehet az oka ha egy 9 éves gyerek még néha bepisil? [Agyatlan Blonde]
- A bepisilés, azaz a húgyhólyag feszülésének megszüntetése tulajdonképpen valamilyen feszültségtől való megszabadulást okoz. Talán ez a kilencéves gyerek valamilyen feszült helyzetben van (iskolai elvárások, otthoni elvárások stb.). Ha ezekről tudna beszélni bárkivel, talán az önmagában megoldaná a problémát. Az is fontos lenne, hogy emiatt sose legyen része szidásban, ne kelljen emiatt szégyellnie magát, mert az ronthatja a tünetet.

Legkisebb gyerekünk 10 hónapos, a középső 2,5 éves. Amióta a kicsi megszületett, a középső nyugtalanul alszik, éjjelente sokszor felsír, pedig előtte semmi gondunk nem volt az alvással. Hogyan segíthetnénk neki? [kisvakond2001]
- Teljesen természetes, hogy a kicsi érkezése megbolygatta a nagyobb gyermek lelkivilágát. Főként, hogy ő már volt a pici-státusban, amit most elveszített. Próbáljanak minél többet foglalkozni vele, mert általában igaz az, hogy a középső gyerekre jut a legkevesebb figyelem. A nagy, mivel ő a legnagyobb, és a szülők az ő problémáin keresztül élik át a szülőség legtöbb örömét-gondját, több figyelmet kap, a pici pedig azért, mert pici. A középső gyerekeknek a legnehezebb, ezért érdemes tudatosan odafigyelni arra, hogy vele is sok időt töltsenek. Ilyenkor szerencsés, ha az apuka erőteljesebben beszáll a gyereknevelésbe, és a középsőre fókuszál.

Kisfiam most kezdi az ovit, és nagyon hisztis. Ön szerint mennyi idő, míg beszokik? [Izabella78]
-
Remélhetőleg néhány hét alatt megszokja az óvodát, és ott a sok gyerek között, ha hisztizik, nem lesz akkora felhajtás, mint otthon. Így aztán nem lesz érdemes hisztiznie.

Gyermekem nem beszél az óvó nénikkel, mióta bekerült az óvodába, járok vele pszichológushoz (2 éve). A gyerekekkel kommunikál. Mi várható a suliban? Iskolaköteles. [mazsi(Andy)]
- Konzultáljon a pszichológussal, aki biztosan nagyon jól ismeri a gyereket, és az egész problémát, hiszen két éve dolgoznak együtt. Ha a pszichológus véleménye szerint nehézségek lehetnek, érdemes valamilyen alternatív iskolán gondolkodni (pl. Rogers, Waldorf, Kincskereső).

Mennyire lehet káros (vagy hasznos) a kiskorban elkezdett nyelvtanulás? [kisvakond2001]
- Minél fiatalabb korban találkozik valaki egy idegen nyelvvel, annál jobban ragad rá. Ugyanakkor vannak olyan nézetek, melyek ellenzik, hogy az általános iskola alsóbb osztályaiban egy idegen nyelvvel zavarják meg a gyerek magyar nyelvű olvasását és írását. A mai világban viszont a nyelvek ismerete elengedhetetlen, és amúgy kiegyensúlyozott gyermekeknél nem gondolom, hogy egy nyelv játékos tanulása gondot okozna.