ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Rákbetegség: a szemléletnek kell változnia - vendégünk volt Dobrev Klára
2006. február 17., péntek, 8:06|Utolsó módosítás: 2006. február 20., hétfő, 14:13

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

"Addig, amíg úgy gondoljuk, hogy a testünket büntetlenül használhatjuk, és ha elromlik, akkor elvisszük a szerelőhöz, mint a porszívót, nem fog változni a magyar lakosság egészségi állapota." A Daganatok.hu vendége volt Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, az Alapítvány az Egészséges Településekért elnöke.


1/2. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
Quo vadis, onkológia?
Gyökeres átalakítás előtt a rákdiagnosztika
Változások december 1-jétől a kemoterápiás kezelések helyszíneiben
Ajánlat
Nemzeti Rákellenes Program - 2006. február
Képgaléria
Dobrev Klára a Vendégszobában


Dobrev Klára: Sok szeretettel üdvözlök mindenkit a Daganatok.hu chaten! Az elmúlt hónapokban elsősorban a mellrákellenes kampány kapcsán lehetett hallani rólam. Úgy gondolom, hogy ez a kampány általában is felhívta a figyelmet a rákbetegségek elleni küzdelemre.

Ön szerint miért kell rákellenes kampány ahhoz, hogy valaki a saját egészsége érdekében elvégeztesse a mellrákszűrést? Szerintem sokat segít a kampány, de ha az emberek szemlélete nem változik, akkor...
A rákellenes kampánynak éppen az a célja, hogy az emberek szemlélete változzon. Szerintem azok a nők, akik a kampány hatására mentek el életükben először mellrákszűrésre, továbbra is rendszeresen fognak járni. Sőt, az a nő, aki elkezdett ilyen módon is vigyázni a saját egészségére, az arra is oda fog figyelni, hogy a párja, kedvese, férje, apja, fia is elmenjen például a vastagbélrák-szűrésre. A legnagyobb sikerélményt az jelenti nekem, amikor például egy-egy vidéki fórum után látom, hogy volt eredménye az elmondottaknak. A múlt héten Celldömölkön odajött hozzám öt mellműtött asszony, hogy eddig még egymással sem beszéltek a problémáikról, de most szeretnének ők is egy egyesületet, klubot alakítani. Szerintem az ilyen asszonyok fogják szépen lassan megváltoztatni az emberek szemléletét.

Sok rákbeteg attól tart, hogy a betegsége miatt nem tekintik teljes embernek.
Tegnap mesélte nekem egy rákbeteg asszony Pécsett, hogy amikor kemoterápiáról ment haza és fáradtnak érezte magát, a buszon megkért egy fiatalembert, hogy adja át neki a helyet, mert rákbeteg és most jött a kórházból. Könnyes szemmel mesélte, hogyan ültek el mellőle négyen is. Ezért fontos, hogy olyan ismert emberek, akik már átestek rákbetegségen, az élére állnak ennek a küzdelemnek. Nagyon örültem annak, hogy Körtvélyes Éva, Moór Marianna, Kertész Magda őszintén beszélnek a betegségükről. Amikor egy évvel ezelőtt a férjem nyilvánosan elmondta, hogy ő is rákbeteg volt, sokan megütköztek. Én nagyon büszke vagyok rá, hogy vállalta.

Fotó: Fábián ÉviHol lehet beszerezni a mellrákellenes karkötőt? Lehet még?
Jelenleg a postán. Augusztusban, amikor összeültünk az Egészség Hídja Összefogás a mellrák ellen résztvevőivel, izgultunk, és alig mertünk tízezer darabot megrendelni. Mára több mint 40 ezret adtak el, és örülök, hogy még mindig keresik. :))

Mikortól kötelező mellrákszűrésre elmenni?
Kötelezőnek nem kötelező, csak a lehetőség adott. A szervezett ingyenes lakossági szűrés 45 év fölött kétévente ajánlott, a behívólevelet is ennek megfelelően kapják a hölgyek. Jó lenne, ha minél többen elmennének! A szűrés mellett legalább olyan fontos, hogy figyeljünk saját testünkre, családtagjainkra. A legtöbb tragédia abból adódik, hogy nem vesszük komolyan az első jeleket.

Mennyi pénz folyt be eddig az Egészség Hídja Összefogás eredményeként? Mire fordították?
25 millió forint, amely összeget teljes egészében a felvilágosításra fordítják. Szeretnénk, ha 2006-ban nem csak Budapesten, hanem szinte minden vidéki nagyvárosban lennének nagy mellrákellenes rendezvények, és külön szeretnénk odafigyelni a kistelepülésekre. Az Alapítvány az Egészséges Településekért külön programot indít, hogy megmutassuk, összegyűjtsük azokat a magyar falvakat, ahol a mellrákszűrésen részt vevő nők aránya immáron évek óta nagyon magas - annak érdekében, hogy mások is tanulhassanak az ő módszereikből.

Mi az, amit külföldi látogatásai során tapasztalatként a leghasznosabbnak ítél?
Azt tapasztaltam, hogy az onkológiai központok mellett vagy azokkal szorosan együttműködve civilek százai, az Egyesült Államokban ezrei segítik a rákellenes harcot. New Yorkban, a Harlemben egy nagyon szegény kórházban azt mesélték, hogy gyógyult rákbetegek 10-12 frissen diagnosztizált betegtársuk lelki gondozását, tanácsadását segítik. A legfontosabb tapasztalat, amelynek nagyon jó példáit már Magyarországon is látom, hogy orvosnak, betegnek, gyógyultnak, családtagnak, családsegítő központnak - és még sorolhatnám - együtt kell dolgoznia. A rák nem csak a testet, hanem a lelket is megtámadja, ezért a gyógyításhoz elengedhetetlen, hogy az orvosi beavatkozás mellett az embert mint egészet támogassuk.

Ön szerint a rák eddig miért nem kapott nagyobb odafigyelést a kormányok részéről?
Talán azért, amiért az emberek nem beszélnek róla. De az igaz, hogy most először készült kormányzati szinten átfogó rákellenes nemzeti program civil szervezetek, kutatók, orvosok összefogásával. Erre azért volt szükség, mert ez egy komplex probléma, nem tud vele megküzdeni egyedül az egészségügy, az orvos, sokkal szélesebb társadalmi összefogás kell. Szerintem most elindult valami.


1/2 következő oldal >>

1. Rákbetegség: a szemléletnek kell változnia - vendégünk volt Dobrev Klára

2. A testünk nem porszívóKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor