ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Rákbetegség: a szemléletnek kell változnia - vendégünk volt Dobrev Klára
2006. február 17., péntek, 8:06|Utolsó módosítás: 2006. február 20., hétfő, 14:13

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


A testünk nem porszívó << 2/2. oldal

Fotó: Fábián Évi
Ajánlat
Quo vadis, onkológia?
Gyökeres átalakítás előtt a rákdiagnosztika
Változások december 1-jétől a kemoterápiás kezelések helyszíneiben
Ajánlat
Nemzeti Rákellenes Program - 2006. február
Képgaléria
Dobrev Klára a Vendégszobában


Hogyan lehet felismerni nekünk, hétköznapi embereknek a rákot?
Azt hiszem, ez az a kérdés, amely mindannyiunkat foglalkoztat, akik nem vagyunk szakemberek, nem vagyunk orvosok. Én ezért szoktam szinte mindent elolvasni, ami ezzel kapcsolatban megjelenik, pl. a Daganatok.hu weboldalon. Laikusként azt mondom, ha szokatlan tünetet tapasztalok magamon, gyerekeimen, férjemen, azonnal elmegyek, illetve elmegyünk orvoshoz. Ez nem csak a rákra vonatkozik, hanem a magas vérnyomásra, vércukorra stb.

Ön szerint is igaz, hogy nem csak anyagiakon múlik az, hogy egészségesen élhessünk?
Igen. Szerintem naponta hozunk, mondjuk, húsz ezzel kapcsolatos döntést. Lépcsőn megyünk-e vagy liften, lerogyunk-e a tévé elé vagy gyalogolunk és beszélgetünk egy fél órát a ház körül a kedvesünkkel, kólát iszunk-e vagy vizet, esetleg teát, chipset rágcsálunk vagy almát stb. Nem kell tökéletesnek lenni - ha csak, mondjuk, tizenegyszer jól döntünk, akkor nyugodt lelkiismerettel le lehet néha ülni a tévé elé, csokoládét nassolva. (Nekem is nagyon jólesik néha.)

Ön szerint az egészségtudatosság terén hogyan kellene megváltoztatni a magyarországi gyakorlatot?
A legfontosabbnak azt tartom, hogy a saját egészségünkhöz való viszony megváltozzon. Addig, amíg úgy gondoljuk, hogy a testünket büntetlenül használhatjuk, és ha elromlik, akkor elvisszük a szerelőhöz, mint a porszívót, nem fog változni a magyar lakosság egészségi állapota. Meg kell értenünk, hogy mi magunk felelősek vagyunk, és nem mutogathatunk másra. De azt is látom, hogy ez nagyon nehéz egyedül. Az Alapítvány az Egészséges Településekért éppen azokat a helyi kisközösségeket keresi és támogatja, ahol emberek együtt, összefogva tesznek valamit saját és környezetük egészsége érdekében. Mesélhetnék órákig a taktaharkányi falukemencéről, a kislődi pletykapadokról, a szentbékállai rozmaringos asszonyokról, az ásotthalmi farsangi parasztolimpiáról és még sok száz hasonló programról, amelyek egészségesebbé és élhetőbbé teszik az ott élők mindennapjait.

Ön szerint mi az, amihez nem kell pénz (nem pénzkérdés) a rák legyőzése esetében?
Mindenféleképpen az egészség megőrzése. Az egészség nem a patikában vagy a kórházakban kezdődik, hanem otthon a hűtőszekrény előtt vagy a tévé előtt a fotelben. Ha csak egy kicsit tudatosabban élnénk meg az életünket, már sokat tettünk. Az állampolgár számára a társadalombiztosítás által finanszírozott szűréseken való részvétel szintén nem kerül pénzbe. És az sem kerül pénzbe, hogy panasz esetén azonnal orvoshoz fordul. De az a legfontosabb, - és szintén nem kerül pénzbe - hogy figyeljünk egymásra, ne kezeljük a rákot tabutémaként, igenis beszéljünk róla nyíltan, őszintén. El kellene érnünk, hogy a közgondolkodásban a rákbetegség ne megbélyegzésként, stigmaként jelenjen meg, hanem egy olyan betegségként, amely megelőzhető, gyógyítható vagy együtt lehet vele élni.

Dobrev Klára: Köszönöm szépen az érdeklődést! Én is tanultam a kérdésekből, és ha valakinek a későbbiekben még van kérdése, ötlete, véleménye, írjon nyugodtan az Alapítvány az Egészséges Településekért címére: dobrev.klara@egeszsegterv.hu Viszontlátásra!

[origo]


<< előző oldal 2/2

1. Rákbetegség: a szemléletnek kell változnia - vendégünk volt Dobrev Klára

2. A testünk nem porszívóKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor