ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Dr. Vass László: Folyamatos felvilágosítás szükséges
2006. október 7., szombat, 9:50|Utolsó módosítás: 2006. október 9., hétfő, 12:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

"Az Egészség Hídja Összefogás kampányának is fontos szerepe van abban - és ezért minden résztvevőnek köszönet jár -, hogy a társadalom szebbik, női felének emlőtudatosságát növelje"- mondta a Vendégszobában Dr. Vass László, a Magyar Szenológiai Társaság titkára.


Manikűr, smink, fogmosás - és önvizsgálat 1/3. oldal >>

Fotó: Marton Bálint
Séta az emlőrák ellen 2006
Az Egészség Hídja Összefogás 2006. október 8-án egész napos ismeretterjesztő és szórakoztató rendezvényt tart a nagyközönség számára a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Magyar Tudományos Akadémia előtti Roosevelt téren.
Ajánlat
Október 8-án ismét rózsaszín lesz a Lánchíd - séta az emlőrák ellen, 2006
Végig mellettem voltak - vendégünk volt M. Bodor Mária gyógyult rákbeteg
Ajánlat
Az Egészség Hídja Összefogás hivatalos honlapja
Részletes információk a rendezvényről, támogatási lehetőségek.
Daganatok.hu
A Biromedicina Rt. és a T-Online Zrt. által alapított és működtetett betegtájékoztató honlap.

Dr. Vass László: Üdvözlöm a kedves chatelőket, Vass Lászlónak hívnak, az orvostudomány egy ritka ágában dolgozom, patológus vagyok. Feladatom tehát az, hogy a helyes diagnózist a lehető legkorábban, mintavételezés és mikroszkóp segítségével megállapítsam. Igen sok esetben a jó vagy rossz hírt elsőként, személyesen közlöm a hozzám fordulókkal. Ez hihetetlen gazdag élményanyaggal ajándékozott meg. Mondhatom, hogy a folyamatosan fejlesztendő tárgyi tudás mellett a krízishelyzetbe került vagy attól félő emberek lelke, viselkedése alapján tanultam a legtöbbet az emlőrák természetéről.

Honnan lehet felismerni legkorábban ezt a betegséget? (tontyi)
- Amennyiben a daganatban meszesedés keletkezik, és ez az esetek többségében így van, az emlő speciális röntgenvizsgálata, az úgynevezett mammográfia képes akár 3-5 mm-es emlőrákot felismerni. A röntgendiagnózis azonban mintavételezés és mikroszkópos megerősítés nélkül csak erős gyanúként értékelhető. A szervezett rákszűrés a meszesedések kimutatását célzó mammografiás vizsgálaton alapszik, ezen feltétlenül részt kell venni.  Szervezett szűrés azonban csupán 45 éves kor fölött van, fiatalabb korban a mellek havi önvizsgálata és az évenkénti tapintásos vizsgálat indokolt. 40-45 éves kor alatt problémák, panaszok esetén az ultrahang-vizsgálat a legelfogadottabb.
 
Van-e összefüggés az emlőrák és más típusú rákok között? Egy korábbi rákos betegség növeli-e az emlőrák kialakulásának lehetőségét? (madeleine28)
- Általánosságban egy személyben két különböző daganat előfordulása viszonylag ritka. Mégis, a viszonylag ritka előfordulású örökölhető emlőrák a petefészek rosszindulatú daganatával is gyakran együtt jár. Egyéb rosszindulatú daganatos betegség után az emlőrák keletkezésének lehetősége kisebb.

Hány éves kortól kell rendszeres emlővizsgálaton megjelenni? (moni36)
- Az emlőrákszűrés népegészségügyi és gazdasági indokok alapján a 45-65 éves korosztályt érinti. Az emlő önvizsgálatát értelemszerűen a szerv kifejlődését és a menstruációs "aktivitás" megkezdődését követően havonta egyszer (nem gyakrabban), lehetőleg mindig a ciklus első felében el kell végezni. Ez a személyes női higiéné része, mint például a manikűr, smink, fehérneműcsere, fogmosás, és nem az emlőráktól való oktalan félelem irányította vésztevékenység.

A barátnőm anyukájának emlőrákja volt. Visszajöhet ez a betegség a barátnőmben? (missrácmat)
- A betegség ugyanazon személyben visszatérhet. A kezelés arra vonatkozik, hogy minél kisebb esélyt adjunk a daganat kiújulására. Ha mégis kiújul, a teendők pontosan ismertek, figyelni kell rá, oktalan riadalmat azonban nem szabad, hogy keltsen. Ami az Ön barátnőjére vonatkozhat, az az ún. öröklődő emlőrák, ami igen ritka, de kétségtelenül előfordul. Általában fiatal korban keletkezik, 30-35 év körül, és a családban a női ágon több eset is előfordult. Ha ennek gyanúja áll fenn, az orvos a betegség keletkezésében szerepet játszó kóros gén kimutatását fogja kezdeményezni. Ha Önnek erre gyanúja támad, kérdezze meg a gyógykezelést végző orvost, biztosan segíteni fog válaszával.

Milyen gyakori az emlőrák? (swing_kira_lizzy)
- Magyarországon az évente felismert esetek száma 6,5-7 ezer között változik, a halálesetek száma 2400-2500 évente. Az esetszám növekedése napjainkban azzal is összefügg, hogy az emlőrákszűrési program keretében sok, korábban fel nem ismerhető korai rák diagnosztizálása és gyógyítása is lehetővé vált. Az Egészség Hídja Összefogás kampányának is fontos szerepe van abban - és ezért minden résztvevőnek köszönet jár -, hogy a társadalom szebbik, női felének emlőtudatosságát növelje.

Miért nem sikerült az elmúlt 2 évben növelni a lakosság 60%-os mammográfiás átszűrtségét? (jl picare)
- A 60% is csak úgy igaz, ha a szűrési és panaszok alapján történő klinikai vizsgálatokat együtt számoljuk. Mégis, ez egy jó érték. Folyamatosan kellene növelnünk, ennek legnagyobb akadálya azonban, hogy igen nehéz minden egyes, a célpopulációba tartozó asszonyt elérni és cselekvésre bírni anélkül, hogy a szűrési meghívólevelet ne vegye agresszív tolakodásnak, és a szűrésen való részvételének ne oktalan félelme állítson akadályt. Hogy ez sikerüljön, mindannyiunknak a most megbeszéltek értelmében folyamatos segítő, felvilágosító munkát kell végeznünk.

Van-e arra statisztika, hogy mely társadalmi csoportok a legnagyobb távolmaradók a szűrésről? (jl picare)
- Vizsgálatok vannak, többet nem mondanék, minthogy az általában nehezen megközelíthető, elérhető, elhagyatott, gondozatlan, távol élő, nehezen mozgásképes asszonyokról van szó. A fenti jelzők egyenként értendők, még ha Ön közös csoportra kérdezett is rá.

Melyik a legveszélyeztetettebb korosztály? (Anaesthetica)
- A menopauza körüli korosztály számít leginkább veszélyeztetettnek. Gyakran a vérzés elmaradása körüli szokványos emlőcsomók és fájdalom mosódik össze a daganat első tüneteivel. Tény azonban, hogy a 40 év fölötti korosztály már különös gonddal kell, hogy figyeljen önmagára, és sajnos növekszik, bár egészében még mindig nagyon ritka a 35 év alatti emlőrák esetek száma is.

Mit kell tennie egy nőnek, ha nem kap behívót, pedig elmúlt 45 éves? (jl picare)
- A nagy rendszer egy személyt súlyosan érintő, egészében minden bizonnyal ritkán előforduló kicsiny hibájáról lehet szó. A család orvosát kérje meg, hogy klinikai emlővizsgálatot szervezzen, és egyidejűleg jelezze a területileg illetékes szűrési koordinátor felé a hiányosságot, hogy ugyanez még egyszer ne fordulhasson elő.


1/3 következő oldal >>

1. Manikűr, smink, fogmosás - és önvizsgálat

2. Mitől fáj?

3. Modern kezelésekKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor