Vitézy Péter: A pókerben mindent szabad, ami nem tilos

Vágólapra másolva!
Vitézy Péter World Series of Pokert, pókervilágbajnokságot megjárt magyar játékos és a Deluxe Póker las vegas-i kiküldött tudósítója, tehát a hazai pókerszcéna egyik legismertebb arca. Kötetlenül mesél bukásról és blöffről, a tudás és a szerencse kapcsolatáról, szenvedélybetegségről és a póker alapú döntéshozatali elmélet hasznáról a mindennapi életben.
Vágólapra másolva!

Sziasztok, üdvözlök mindenkit, Vitézy Péter vagyok, WSOP-t, pókervilágbajnokságot megjárt magyar játékos. Várom a kérdéseket, a pókerrel, a világbajnoksággal vagy a póker döntési mechanizmusainak a mindennapokban való felhasználhatóságával kapcsolatban.

Mikor kezdted ezt a "hobbyt"? [KoCkABoY]

Ez valóban hobbyként indult kb. 6-7 évvel ezelőtt, most már azért ez több, hiszen egy nagyon fontos része az életemnek, egyrészt mint játék, sport, ill. alapú döntéshozatali tréningeken keresztül mint munka is.

Hol érdemes megtanulni pókerezni, és mennyi idő, amíg elsajátítja az ember? [Kutyaüto jány]

Van egy olyan pókeres mondás, hogy a szabályokat megtanulni kb. negyed óra. Ahhoz, hogy valaki jól megtanuljon játszani, ahhoz egy élet is kevés. A játékot folyamatosan, lépésről lépésre érdemes megtanulni játszani, nyilván a szabályok tét nélküli gyakorlásával kezdve. Mindenképpen interneten érdemes elkezdeni játszani, mert itt lehet egyrészt játékpénzben, másrészt pedig olyan kicsit téttel ismerkedni a játékkal, ami megfelel az ember pénztárcájának. Nagyon fontos alapszabálya a pókernek, hogy csak olyan asztalhoz lehet leülni játszani, ami passzol az ember lehetőségeihez. Ilyen oldal pl., ahol el lehet kezdeni ismerkedni, a deluxpoker.hu, az [origo] pókerrel foglalkozó portálja. Az itt található pókeriskola mindenkinek segít az elindulásban.

Az internetes pókernek van valamilyen hátránya az élőben, asztalnál játszotthoz képest? [Marshauzer]

A fizikai jelek teljes hiánya, ill. az, hogy a viselkedésünkkel befolyásoljuk a másik játékát.

A fizikai árulkodó jelek tekintetében napszemüveg viselése nem sportszerűtlenül illetlen dolog? [BeatHerceg]

A póker alapvetően olyan játék, ahol amit nem tilos, azt szabad. A szemből árulkodó jelek igazán csak a kék szeműek esetében vonhatóak le a pupillatágulás okán. A többieknél, mint pl. az én esetemben is a napszemüveg azt a célt szolgálja, hogy ne lássák az ellenfeleim, hogy mikor figyelem őket. Illetve tévé közvetítések során zavaró lehet a nagyon erős fény, és akkor is jól tud jönni egy napszemüveg, hogy az ember ne azzal legyen elfoglalva, hogy hogyan forgassa a fejét úgy, hogy ne világítson egy reflektor a szemébe.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tehát póker közben próbálod kitalálni valamilyen szinten a többiek lapjait? [ilcazzo17]

Végül is igen, bár a kitalálás szó az lehet, hogy nem a legpontosabb. Igyekszem meghatározni azoknak a lapoknak a körét, amivel azokat a döntéseket hozhatták, amik korábban történtek, és ezt az ún. "range"-et, vagyis a feltételezésem szerint az ellenfélnél feltételezhető lapok körét használom fel a saját döntésemhez. Ezt természetesen rengeteg tényező alapján alakítom ki, pl. játékostípus, az asztalon lévő lapok, az ellenfelem cselekvési pozíciója és az előtte lévő zsetonmennyiség stb.

Honnan lehet megállapítani, hogy valaki blöfföl? [Stiffmeister...]

Két alapvető forrásból lehet információhoz jutni, hogy valaki blöfföl-e. Az egyik a licitálási mintája: mikor mennyit emelt. A másik a fizikai árulkodó jelek. A mostani világbajnokságon Las Vegasban pl. úgy vittem el egy nagyon komoly kasszát, hogy az alapján szúrtam ki, hogy az ellenfelem blöfföl, hogy két perc után amíg nem csináltam semmit,csak vártam, ezután feltettem neki kérdéseket, elkezdte nyalogatni a száját, ami egy tipikus jel arra, hogy valaki
komfortálja magát blöffölés közben.

Mennyire számit a tudás és a szerencse százalékokban? [TRnX]

Ez attól függ :). Rengeteg pókeres válasz kezdődik úgy, hogy attól függ. Ha most valamilyen általános igazságot szeretnék mondani, akkor hosszú távon, ha valaki a tudásának és a pókertőkéjének megfelelő játékokat választ, akkor egy év után 99%, hogy nyerőben lesz. Ha feltesszük azt a kérdést, hogy ki nyer többet: a tizedik legjobb pókerjátékos a világon, vagy az a játékos, aki hátulról a tizedik, akkor erre is úgy kezdődik a válasz, hogy attól függ, kivel játszanak. Ha a tizedik legjobb a nála jobb tíz emberrel játszik, akkor veszteni fog, ha a hátulról a tizedik a nála rosszabbakkal játszik, akkor ő meg nyerni fog. A tapasztalatom szerint a szerencse szerepe egy leosztásban 99%, egy este alatt 50%, egy hónap alatt 15%. De ez egy erőltetett becslés egy erősen filozófiai és elméleti témakörben.

Tudod használni az említett pókeres tapasztalataidat az életed más területén is? [Dexter42]

A póker és a mindennapok között rengeteg a párhuzam, hiszen a pókerben szűkös erőforrásokról hozunk döntéseket, hiányos információk alapján, versenykörnyezetben, időnyomás alatt. Ez az, amit a munkahelyemen, az üzleti életben minden nap végzek, ill. ennek a párhuzamnak köszönhető az a program, amit két barátommal, Kardos Marcellal és Huszti Gáborral fejlesztettünk ki, aminek célja, hogy a póker döntéshozatali mechanizmusait felhasználva fejlessze a résztvevők döntéshozatalát.

Láttam deluxepoker.hu-n, hogy készítették videót Annie Duke-kal. Ő azt mondta, a póker alapú döntéshozatali elmélet akár párkapcsolatokra is alkalmazható. Pl. azért nem szakítasz, mert "már sokat fektettél a kapcsolatba". [ChFirpo]

Gyakori emberi hiba, vagy ahogy mi nevezzük, döntési csapda, amikor az ember az alapján dönt egy témában, hogy mennyit tett bele korábban. Ahelyett, hogy megvizsgálná, hogy a jövőben mit remélhet az aktuális döntés eredményétől. Erre egy tipikus példa, amikor valaki azt mondja, hogy már nagyon rossz a kapcsolatunk, majdnem minden nap veszekszünk, de most már nem válok el, mert kilenc éve együtt vagyunk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Családod mit szól ahhoz, hogy "pókerben utazol"? [NSPeterZEG88né]

Az én pókerkarrieremnek édesanyám révén sokat köszönhetnek papír zsebkendő-gyártók, és így utólag visszagondolva a tréning kifejlesztése nagyon sokat segített abban, hogy elfogadja az én "hobbimat". A nagy áttörés az volt, amikor egy nagy verseny döntőjében elég komoly összegért játszottam, pont akkor, amikor nála baráti összejövetel volt. És később visszahallottam, hogy ő az én érveimmel védett meg a barátok "jóakaró" megjegyzéseitől. A kedvesemet egy nappal azután, hogy a kedvesem lett, megtanítottam a póker alapjaira, és örömmel fedeztem fel benne az érdeklődést, és az elfogadást, ami mostanáig tart. Sőt, most már ő is gyakran játszik, és szereti, élvezi a pókert.

Támogatnád a fiad, ha egyszer ő is pókerezni kezdene? [NSPeterZEG88né]

Az a kérdés, hogy támogatnám-e, ha nem? :)