ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Jönnek a méhnyakrák elleni védőoltások - vendégünk volt Szánthó András nőgyógyász
2006. december 8., péntek, 8:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

"A magyarországi elterjedés függ attól, hogy bekerül-e a védőoltás a serdülők egyéb államilag támogatott védőoltásai közé, illetve hogy a szexuálisan aktív népesség védőoltását milyen arányban fogja támogatni az egészségbiztosítás. Az eredmények mindenesetre nagyon meggyőzőek a szakember számára is." Vendégünk volt Dr. Szánthó András, a Semmelweis Egyetem nőgyógyász-onkológusa, aki a chat végén hangsúlyozta: a méhnyakrák elleni védőoltással a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés nem veszít jelentőségéből.


1/3. oldal >>

Fotó: Marton Bálint
Dr. Szánthó András nőgyógyász-onkológust kérdezhették a méhnyakrák elleni vakcináról
Ajánlat
Liliomhullás a nők egészségéért
Idejében és rendszeresen kell szűrni a méhnyakrákot - 2003-ban is vendégünk volt dr. Szánthó András nőgyógyász-onkológus
Részletesen a méhnyakrákról és a megelőzési lehetőségekről

Dr. Szánthó András: Szeretettel köszöntök minden résztvevőt! Beszélgetésünk témája a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás, amely rövidesen megjelenik Magyarországon is.

Mit támad meg bennünk a HPV-vírus? [playboynyuszikak]
A HPV egy olyan vírus, amely az úgynevezett laphámszövetbe bejutva képes saját magát megsokszorozni, majd a sejt pusztulását követően kijutva további sejteket megbetegíteni. Amennyiben ez a laphám a méhnyakat borítja, a vírus rendellenes sejteket hoz létre, amelyek szaporodása hosszabb idő alatt rákmegelőző állapotot, majd megfelelő kezelés hiányában méhnyakrákot okozhat.

Mik a HPV-fertőzés tünetei nőknél? [boszika223]
A HPV-fertőzésnek a nő által is észlelt egyértelmű tünetei nincsenek. A rendszeres méhnyakrák-szűrés alkalmával nagyítóval megtekintik a méhszájat, ez az úgynevezett kolposzkópia. Emellett sejtvizsgálatot, más néven citológiai vizsgálatot végeznek. Ha ezek során a szakemberek találnak olyan eltérést, ami felveti a HPV-fertőzés gyanúját, akkor a vizsgálatot meg kell ismételni, és ebben az esetben indokolt a HPV-szűrés elvégzése is. Ha a lelet HPV-re pozitív eredményt mutat, de a citológiai és kolposzkópiai vizsgálat nem mutat eltérést, akkor elegendő a vizsgálat háromhavonta történő megismétlése.

Mondana valamit bővebben arról, hogyan hat ez az oltás? [lindy.]
Az oltóanyag a HPV-vírus egyes részeit tartalmazza, de hiányzik belőle a vírus örökítőanyaga. Ezért csak a számunkra megfelelő immunválaszt váltja ki. Ennek következtében a szervezet ellenanyag-szintje az eredeti 40-60-szorosára nő bizonyos HPV-vírusok ellen. Ez megakadályozza a fertőzést, szinte elhanyagolható mellékhatások mellett.

Mennyire várható ennek a védőoltásnak az elterjedése hazánkban? Mekkora eséllyel lehet vele megelőzni a betegséget? [deniza]
Az eddigi több mint 30 ezer oltott nő eredményeinek kiértékelése során közel 100%-os védettséget tapasztaltak a HPV-fertőzés megelőzésében. Mint az előbb említettem, a HPV-fertőzés okozza a méhszáj hámelváltozásait, melyek egy részéből évek alatt méhnyakrák alakulhat ki. A védőoltás bevezetését követően az ezzel a mechanizmussal kialakuló méhnyakrákok gátolhatóak lennének. Ez becslések szerint a betegség 80-90%-os megszűnését hozná. A magyarországi elterjedés függ attól, hogy bekerül-e a védőoltás a serdülők egyéb államilag támogatott védőoltásai közé, illetve hogy a szexuálisan aktív népesség védőoltását milyen arányban fogja támogatni az egészségbiztosítás. Az eredmények mindenesetre nagyon meggyőzőek a szakemberek számára is.

Hol próbálták ki a vakcinát? [Pehelypaplan]
A vakcina kipróbálása az Egyesült Államokban és számos európai országban történt.

Ezt a védőoltást elég egy alkalommal megkapni? Vagy időközönként ismételni kell? [mistyke]
A védőoltást három részletben adják be. Az első alkalom egy választott időpontban történik, a második alkalom két hónappal később, a harmadik pedig 6 hónappal az első oltást követően. A későbbiekre még nincsenek pontos adataink, de úgy tűnik, hogy 5 éves védettséget biztosít az oltás.

Lehet már kérni a védőoltást? Én 17 vagyok, és szeretném kérni. [@Loribaby@]
A védőoltás magyarországi engedélyezése jelenleg folyamatban van, reményeink szerint még ez évben hozzáférhető lesz.

Kinek ajánlott a védőoltás? [Pehelypaplan]
A védőoltás elsősorban a szexuális életet még nem elkezdett serdülőknek javasolt, mivel ilyenkor érhető el a legjobb eredmény immunológiailag is és költséghatékonyságot tekintve is. A tervek szerint a rutinszerű védőoltás 9-16 év között jön szóba, azonban 16-25 év között is javasolt lesz. Természetesen mindenki, aki aktív szexuális életet él, ki van téve HPV-fertőzésnek, így az e fölötti életkorban is sok előnnyel jár az oltás.

Ajánlatos-e 40 év körül is ez az oltás? [era9200]
Amennyiben aktív szexuális életet él, akkor úgy gondolom, érdemes beoltatni magát.

Mennyibe kerül majd ez a védőoltás? [Matsmath]
Tudomásom szerint jelenleg folynak az ártárgyalások, pontos összeg a vakcina forgalomba helyezésekor, illetve a támogatás eldöntésekor fog kiderülni. Egyelőre nem tudjuk még pontosan, milyen támogatási rendszer lesz mögötte.

Fotó: Marton BálintMennyire hatásos az oltás annál, aki már egyszer elkapta a HPV-t, de kigyógyult belőle? [CsinosNo.78*Kmét]
A legjobb hatásfokkal akkor alkalmazható a védőoltás, ha valaki még nem volt HPV-fertőzött. A HPV-fertőzés azonban sok esetben magától is gyógyul. Ezért úgy gondoljuk, hogy a védőoltás nemcsak a fiatalok számára ajánlott, hanem minden szexuális életet élő nő részére is. A természetes fertőzésen átesett nőknek kisebb az ellenállása a következő fertőzéssel szemben, ezért célszerű oltatni magát. A védőoltás az eddigi tapasztalatok szerint az adott vírustörzsekre nézve közel 100%-os biztonságot nyújt, annak is, aki már fertőzött volt korábban.

Nincs mellékhatása az oltásnak? [cébéhéccázötven]
Az eddigi alkalmazás során csupán enyhe mellékhatásokat tapasztaltak. Az oltás helyén fájdalom, duzzanat, bőrpír, viszketés fordulhat elő, ezen kívül láz és hányinger is jelentkezhet, ez azonban nagyon ritkán és igen csekély mértékben.

Ez az oltás csak a méhnyakrák ellen jó, vagy kipróbálják majd másra is? [2Bálint]
A tervezett védőoltás a HPV négy biológiai típusa ellen hatásos. Ezek a típusok részben méhnyakrákot okozhatnak, részben a nemi szerveken és egyéb helyeken - például szájüreg, mandula, végbél - szemölcsöket okozhatnak.

Igaz, hogy két készítmény is forgalomba kerül rövidesen? Ha igen, melyiket válasszuk? [Pehelypaplan]
Valóban két, nem teljesen hasonló HPV elleni vakcinával folynak kísérletek világszerte, amelyből az egyik a közeljövőben, a másik is nemsokára hazánkban elérhető lesz. Tekintettel arra, hogy összetételük nem teljesen azonos, így feltétlenül azt javaslom, hogy nőgyógyászával beszélje meg, hogy az ön részére melyik típusú védőoltást javasolja.

Férfiakat is beolthatnak? [maxika]
A kérdés nagyon jogos, mivel számos olyan eltérés ismert, amelyet a HPV-vírusok férfiakban váltanak ki. Emellett a szexuális együttléthez is két fél szükséges, és ha ennek egyik tagja férfi, akkor értelemszerűen a férfiak védőoltása is indokolt lenne.


1/3 következő oldal >>

1. Jönnek a méhnyakrák elleni védőoltások - vendégünk volt Szánthó András nőgyógyász

2. "Aki teheti, évente keresse fel nőgyógyászát"

3. További információkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor