Európai szintű a hazai élelmiszerbiztonság - vendégünk volt Sohár Pálné élelmiszerkémiai szakértő

Vágólapra másolva!
A közelmúltban kirobbant guargumi-botrány kapcsán vendégünk volt Dr. Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet szakértője, akit főleg a dioxinról és az élelmiszerekben lévő adalékok- és szennyezőanyagokról kérdeztek olvasóink. A hasznos tanácsok között elhangzott például, hogy 175 fok alatti hőmérsékleten süssünk-főzzünk, próbáljunk meg minél több nyers élelmiszert fogyasztani, és fagylalt helyett adjunk a gyerekeknek gyümölcsöt.
Vágólapra másolva!

Dr. Sohár Pálné: Az élelmiszerbiztonság valamennyiünket nagyon érdekel. Én személy szerint a kémiai élelmiszerbiztonsággal foglalkozom, tehát elsősorban az ezzel kapcsolatos kérdésekre tudok válaszolni. Alapvető emberi igény, hogy az elfogyasztott élelmiszerektől ne kelljen félnünk, hogy azok ne okozzanak semmiféle ártalmat az egészségünkre, azonban ezt a biztonságot senki nem tudja egyedül megteremteni a másik részére, mondhatnám azt is, hogy az élelmiszerbiztonság csak az egész társadalom együttes munkájának az eredménye lehet. Nagyon sok tévhit van a fejekben és talán minden ilyen beszélgetés elvezethet oda, hogy bizonyos dolgokat tisztázni tudjunk. Várom a kérdéseiket!

Mi az a guar-gumi? [gyeeree]
Meleg égövi országokban termelt élelmiszer- és takarmánynövény őrleménye. Elsősorban Indiában és Pakisztánban, az afrikai országokban, az Egyesült Államok déli államaiban és Ausztráliában termelik. Összetételét tekintve ehető cukoregységekből fölépült óriásmolekula, ún. poliszaharid. Bizonyos túlérzékenységben szenvedő emberek, akik nem fogyaszthatnak gabonaneműeket, többek között guar-lisztből sütik a kenyerüket. Magyarországon is kapható guar-liszt élelmiszerboltban.

A guar-gumi amúgy nem káros a szervezetre? [tom13131]
A guar gumi önmagában nem ártalmas a szervezetre.

Ön szerint mi lehetett a guar-gumi dioxinnal való szennyeződésének forrása (és mióta szennyeződhetett)? [rémeket lát]
Erre vonatkozóan csak feltételezések vannak, semmi bizonyítékunk nincs a valós történésekre. Az Európai Unió már több alkalommal kért információkat az indiaiaktól, de ezekre érdembeli választ még nem kaptunk. Az én elképzeléseim szerint lehetséges, hogy abban az üzemben, amelyben az étkezési guar-készítményeket gyártották, más, technikai célokra szolgáló guarkészítményeket is előállítottak - például papír-, textil- vagy bőripari célokra -, és ezeknek a sajnálatos keveredése történt meg. Az is elképzelhető azonban, hogy bár már Indiában is hat év óta tilos pentaklór-fenolt növényvédelmi célokra használni, mégis használtak, és ennek a maradékai okozták a dioxinszennyezést. A guar-téma egész Európát érintő fontos téma, de helyi, apróbb területekre vonatkozó esetek, szabálytalanságok természetesen másutt is felmerülhettek ezzel egyidejűleg.

Fotó: Pályi Zsófia

A dioxinnal szennyezett guar-gumi mekkora mennyiségben veszélyes az emberre? [Hubertius]
A dioxinról annyit feltétlenül tudnunk kell, hogy sok száz vegyületnek az összefoglaló nevét jelenti. A sok száz vegyület között is nagyon eltérő vegyületek vannak, van köztük olyan, ami nagyon erősen mérgező, és van amelyik nem. Van köztük rákkeltő is. A félelem és a veszély abból fakad, hogy ezek a vegyületek többnyire együttesen, keverékben fordulnak elő, és az együttes toxikus hatásuk érvényesül. Éppen ezért a vegyületcsoport tagjait a legtoxikusabb tetraklór-származék toxicitásának arányában fejezzük ki, hogy az eredmények összehasonlíthatók legyenek. Valamelyest megnyugtató az, hogy a jelen esetben a legtoxikusabb dioxin-származékok nem fordultak elő a szennyezett guarban. A tolerálható, tehát egészségártalmat hosszabb távon sem okozó bevitel havonta 70 pikogramm toxikus egyenértékben kifejezett összes dioxin testtömegkilogrammonként.

Pontosan hogyan derült ki, hogy a guar-gumi szennyezett? Véletlenül akadt fenn egy szúrópróbaszerű ellenőrzésen? [kapufa]
Erről csak annyit tudok, hogy egy cseh laboratórium jelezte első ízben a guar dioxinszennyezettségét, amit pár nappal később egy német laboratórium is megerősített. Hogy pontosan miért vizsgálta a cseh laboratórium dioxinra a guart, azt csak találgatni tudom.
Lehetséges, hogy a pentaklór-fenol kellemetlen vegyianyag-szagú volt, és ez hívta fel a figyelmet a vizsgálat szükségességére, de lehet, hogy valóban szúrópróbaszerű monitoring-vizsgálat történt.

Miért nem vették le azonnal a guar-gumi tartalmú élelmiszereket, ha már egyszer gyanúsak lettek? Helyesnek tartja, hogy így jártak el? [koop]
Az összes guar-gumi tartalmú élelmiszernek a zárolása nem lett volna helyes. Az elvégzett vizsgálatok is igazolják, hogy ezeknek csak egy töredéke esetében indokolt a visszavonás.

Az indiaiaknak nem érdekük megnyugtatni ez EU-t, amely - ha jól sejtem - eurómilliókat költ el náluk guar-gumira és más egyéb élelmiszer-alapanyagra? [Lehel28]
Erre nem tudok válaszolni. Lehetséges, hogy csak lassú a kivizsgálás és nagy a bürokrácia náluk. Remélem, hogy végül fognak válaszolni.

Állítólag a túrórudi bevonójában is van guar-gumi, ez tényleg így van? [debrcsaj]
Elvileg lehetséges, mert megengedett, de nem biztos, hogy minden cég bele is teszi az engedélyezett anyagot a termékébe. Az utóbbi időkben gyártott termékben biztos nincs.

Sok jégkrém tartalmaz guar-gumit. Mit javasol a szülőknek? Kerüljék a fagyizókat, vagy gyermekeiknek nyugodt szívvel vásárolhatnak fagylaltot? [abramis]
Adjon nekik inkább gyümölcsöt. Bár remélem, hogy a gyanússá vált fagylaltokat már szintén eltávolították a piacról.

Még mindig figyelni kell az E412-es adalékra? [Námáoki]
Az E412-es adalékkal a világon semmi baj sincs. Csak a szennyezett tételek okoznak problémát, ezeknek a vizsgálatát folyamatosan végzik, és az érintett tételeket folyamatosan kivonják a forgalomból.

Mi javasol a vásárlóknak: vegyenek vagy ne vegyenek E412 tartalmú élelmiszereket? Vagy csak azokat, amelyeket már bevizsgáltak és negatívnak bizonyultak? [nana]
A szennyezett guarral készült termékek fogyasztását semmiképpen sem javaslom, azonban ha gondosan megnézi valaki a címkéket a nagy forgalmú üzletek készletén, akkor látható, hogy a
legtöbb esetben a guart már más állományjavítóval helyettesítették. Ennek megfelelően gondolom, hogy ha a polcon van guar-tartalmú adalékanyag, akkor az már az ellenőrzött tételből származik.

Tudna esetleg mondani egy olyan elérhetőséget, ahol meg lehet nézni, milyen ételek szennyezettek? [RamTomi]
Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Intézet honlapja naponta frissíti és közli az adatokat az alábbi címen: www.oevi.hu/index.htm.