ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Herendi Gábor: A Magyar Vándor nagy falat volt
2004. január 30., péntek, 11:38|Utolsó módosítás: 2004. január 30., péntek, 17:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Valami Amerika után Herendi Gábor újabb sikerfilmet készített, melyet ő maga is szívesen nevez a Gyalog galopp magyar változatának. A Magyar Vándor a hét vezér kalandos útját követi nyomon történelmünk különböző korszakaiban - természetesen sok humorral. Az [origo] Vendégszobájában a rendező elmesélte, hogyan született a film ötlete, mit vár a februári premiertől, hogyan viszonyul a kollégáihoz, kik a kedvenc filmes alkotói, és mikor használ vezetékes telefont.


"A Gyalog galopphoz hasonló magyar film" 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Herendi Gábor
Ajánlat
A Magyar Vándor honlapja
A Valami Amerika honlapja
A filmhu interjúja Herendi Gáborral
Videó
A Magyar Vándor előzetesei

- Köszöntök mindenkit, aki szereti a Valami Ameriká-t és azokat is, akik utálják.  Izgalmas időszak elé nézek, nagyon kíváncsian várom az új filmem, a Magyar Vándor bemutatóját és hogy mennyire nyeri majd el a tetszéseteket!

- Helló! Honnan jött a Magyar Vándor alapötlete? (_BuG_)

- Harmath Gáborral, a film forgatókönyvírójával együtt dolgoztunk egy reklámfilm forgatásán, és ott valahogy eszembe jutott - már nem tudnám megmondani, hogy hogyan - a film címében is rejlő alapötlet, ami Magyar Zoltán világhírű lólengésének elnevezése. Ebből lett később a film egyik poénjának összefüggése, pontosabban egy utalás Tas vezérre, aki nem ül annyira biztosan a nyergében, és mégis a vágtató lovon végrehajtja a magyar vándor gyakorlatot - így próbálva a nyeregben maradni. Ez az ötlet aztán tovább burjánzott, is egy egész filmmé formálódott, ami azért már régóta a fejemben volt. Hosszú ideje foglalkoztatott, hogy készüljön egy, kicsit a Gyalog galopp-hoz hasonló magyar film, amelynek főszereplője a hét vezér lenne. Néhány átötletelt éjszaka után Gábor megírta a könyvet, természetesen aztán többször átírtuk, míg végre úgy gondoltuk, hogy alkalmas arra, hogy megfilmesítsük.

- Azt szeretném kérdezni, hogy miről is szól a film. Egyébként a Valami Amerika nagyon tetszett. (Wardog)

- A film egy történelmi időutazás, főszereplője a hét vezér, akik egy átmulatott éjszaka után észreveszik, hogy elvesztették magyarjaikat. A népük keresésére indulnak, és átlovagolják a történelmünket. A honfoglalástól eljutunk egészen napjainkig, miközben a magyarokat keresve hol tatárokkal, hol törökökkel, hol németekkel vagy oroszokkal találkoznak országunk területén. Végül a jelenben egy augusztus 20-i napon megtalálják a magyarokat.

- Nem zavarja, hogy támadható az új film témája? (baragirl)

- Ha valaki kijelenti, hogy a magyar történelemmel nem lehet viccelni, azzal nem szeretnék vitatkozni. mert szerintem lehet - ha az nem bántó. És ha valaki a filmet megnézi, fel sem fog merülni benne ez a probléma, mert a film hősei (a hét vezér), igazán szerethető, kedves figurák. A film vége pedig - bár nagyon patetikusan hangzik - a hazaszeretetről szól.

- Mennyi ideig tartott a forgatás? (telanyoka)

- 33 napon át forgattunk, amit ha összehasonlítok a Valami Amerika szintén 33 forgatási napjával, nagyon kevésnek tűnik. Köszönhetően a jól szervezett gyártásnak, nagyon nagy tempóban dolgoztunk, ezért sikerült ennyi idő alatt leforgatni. Ma egy forgatási nap 4-7 millió forintba kerül, tehát nem mindegy, hogy az ember hány napra szervezi a forgatást.

- Mennyi pénzből gazdálkodik egy magyar "nagyprodukció"? (a|nincs-a-gepnel)

- Nem tudom mi nevezhető "nagyprodukciónak", bizonyos számadatok keringenek eddig elkészült nagyprodukciókról. Nem titok, hogy a Magyar Vándor 380 milliós költségvetéssel készült. Aki a filmet megnézi és van fogalma van a filmes költségekről, meg fog döbbenni, hogy ilyen kevés pénzből hogy tudtunk ennyire látványos kosztümös filmet forgatni.

- Mennyire sikerült megvalósítani az elképzeléseket? Kisebb vagy nagyobb sikerre számít, mint a Valami Amerika című film esetében? (Daanika)

- Az ember a saját gyerekéről csak elfogultan tud beszélni. Én már nehezen ítélem meg, hogy a film jó lett-e, vagy sem. Az is hozzátartozik, hogy a vágási folyamat következtében eddig körülbelül 140-szer láttam. Elég hülyének kéne lennem, hogy még nevessek rajta. De az eddigi vetítések azt igazolják, hogy nagyon humoros, és a humora nagyon más, mint a Valami Ameriká-é. Remélem, ez is tetszeni fog nektek. A saját érzéseimről még annyit, hogy épp olyan lett a film, amilyennek elképzeltem. És ez nagy szó a magyar filmgyártás szerény pénzügyi helyzetében.

- Nagyon csalódott lennél, ha esetleg nem lenne sikere a filmnek? (baragirl)

- Ha őszinte akarok lenni, igen. De benne van a pakliban, trenírozom magam, hogy túléljem.

- Kedves Herendi Úr! Gratulálok a Valami Amerika című filmjéhez, igazán szórakoztató alkotás. Ellenben volt "szerencsém" megtekinteni a Magyar Vándor című új opuszát, és nem nevettem egyszer sem. Ehhez képest a Szeszélyes évszakok maga a Monthy Python. Mivel magyarázza a színvonal hihetetlen csökkenését? (scarlett84)

- Mint említettem, ennek a filmnek más a humora. Talán egy kicsit intellektuális. Lehet, hogy kevesebb embernek fog tetszeni, de azért higgye el, én már láttam olyat, aki végignevette.

- Melyik korosztályt célozta meg ezzel a filmmel? (baragirl)

- Sokkal szélesebb korosztálynak szól, mint a Valami Amerika, igazi családi mozi kerekedett belőle. Elég a 8 általános iskolai tudás a film poénjainak megértéséhez.

- A melegek, a ferdeszeműek és a nők is jól megkapják a magukét a Magyar Vándor-ban, nem beszélve egy kis burkolt zsidózásról. Ön szerint ez kell most a magyarnak? (scarlett84)

- Nem tudom, hogy melyik filmet láttad, de valamit ennyire félreértelmezni elég nehéz lehet. Sajnos az ilyen megerőszakolt vélemények okozzák azt a sok-sok félreértést, ami miatt itt tart az ország. Ahelyett, hogy szeretnénk egymást, mindenki gyűlöli a másikat.

- Hány nézővel lenne elégedett a Magyar Vándor kapcsán? (scarlett84)

- A magyar piacon 300 ezer néző már nagy siker, ezzel elégedett lennék. Hogy eléri-e a Valami Amerika 541 ezres nézettségét, az azon múlik, azon a titkon, amit én sem tudok: hogy megnézik-e szívesen akár többször is a filmet.

- Más országban, például Németországban meg fog jelenni a film? (sPin``)

- Megjelenik, de csak magyar lakta területeken, mert idegen ajkúaknak teljesen érthetetlen lenne, annyira a magyar történelem és kultúra alapjaira épül a humora.

- Meg tudná fogalmazni egy mondatban, hogy miért érdemes megnézni a Magyar Vándor-t? (stewartt)

- Látványos kosztümök és díszletek, kiváló színészi alakítások, nagyon jó zene, és szerintem jó poénok.


1/3 következő oldal >>

1. "A Gyalog galopphoz hasonló magyar film"

2. "Mindannyian tanulunk egymás sikeréből"

3. "A valóságshowk engem is kiborítanak"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor