ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Sándor Pál: Filmre termett nép a magyar
2006. december 7., csütörtök, 17:23|Utolsó módosítás: 2006. december 7., csütörtök, 17:48

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Vendégszobában Sándor Pál filmrendező válaszolt az olvasók kérdéseire. Elárulta, hogy saját filmjei közül miért a '83-as Szerencsés Dánielre a legbüszkébb, hogy a Hunnia Filmstúdió igazgatójaként és producerként hogyan próbálja fiatal magyar filmesek útját egyengetni, és említést tett legújabb alkotásáról, a Noé bárkájáról is, melyet a jövő évi Filmszemlén mutatnak majd be.


Fotó: Hajdú D András
Sándor Pál
Ajánlat
A Hunnia Filmstúdió honlapja
Sándor Pál a Wikipédián
Képgaléria
Sándor Pál a Vendégszobában


- Hogyan kezdte a szakmát? [taopsi-haopsi]

- Filmlaboratóriumban három műszakban, 330 forintos fizetésért. 1958. június 12-én. Aztán kávét hordtam, voltam világosító, segédoperatőr, ügyelő, asszisztens, aztán főiskolás, aztán... Hát tudod. Így volt, rég volt.

- Mikor kezdődött a rendezői karrierje? Melyik filmmel? [Tutu!]

- 1967-ben, a Bohóc a falon című filmem volt az első. Amikor kész lett, még nem tudtam, de aztán szóltak, hogy így kezdődött a karrierem.

- Mely rendezők voltak hatással a filmjeire? [taopsi-haopsi]

- Godard és Fellini.

- Melyik filmjére a legbüszkébb? [Tutu!]

- Fogas kérdés. A filmjeim saját gyerekeim, még akkor is, ha van köztük egy-két kripli. Büszkeséggel és örömmel az tölt el, hogy október 23-án a tévé vetítette a Szerencsés Dániel című filmemet, amit 1983-ban csináltam, és ma is le lehet vetíteni szégyen nélkül. Itt nem a kvalitásra értem a dolgot elsősorban, mert az egy szubjektív tényező, hanem arra, hogy ahogy 1983-ban gondolkoztam és éreztem a saját életünkről, nem kell mást gondolnom és éreznem ma sem. A film egyébként 1956-ban játszódik, közvetlenül a forradalom leverése után, és arról mesél, hogy Szerencsés Dániel, vagyis én, hogy és miért nem tudtam elhagyni a hazámat. Akkor és most is ugyanezt gondolom. Erre büszke vagyok.

- Min dolgozik jelenleg? [.Zivi.]

- Jelenleg filmrendező és producer is vagyok. Most fejezem be a tizenegyedik nagyjátékfilmemet, a Noé bárkájá-t, aminek a bemutatója a Magyar Filmszemlén lesz. Mint producer és mint a Hunnia Filmstúdió vezetője, Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója, Szőke András Hasutasok, Faur Anna Lányok című filmjein dolgozom.

Fotó: Hajdú D András

- Mennnyire karolják fel a fiatal tehetségeket? [Vikcsibe]

- Mielőtt ide jöttem volna, épp egy elsőfilmes, most főiskolát végzett fiatalemberrel, Nagy Viktorral  beszélgettem, és megállapodtunk abban, hogy még ezen a héten megkapom tőle első filmjének filmtervét, mert szeretném, ha belátható időn belül a Hunniában filmet csinálna. Mint már mondtam, Faur Anna frissen végzett főiskolás kolléganőm most fejezte be a Lányok című első filmjének forgatását. Hát ennyire.

- Ha manapság kezdhetné, hogyan csinálná? [taopsi-haopsi]

- Jelentkeznék a filmgyárba, előbb a laborba, aztán kávét hordanék, aztán még világosító is lennék... Remélem, ma is meg tudnám szerezni azokat a tapasztalatokat, amelyeket én elengedhetetlennek tartok egy filmrendező szakmai tudásához meg ahhoz is, hogy megismerjem azoknak az embereknek az életét, gondolkodását, akik ahhoz, hogy egy filmet létre tudjak hozni, mint rendező feltétlenül szükségesek.

- Miért érződik úgy, hogy manapság már mindent filmre akarnak vinni a magyarok nem megfelelő színészekkel? [.Zivi.]

- Én nem így érzem. Az én családom a filmszakma, ebben a nem könnyű világban megpróbál értelmesen szólni a befogadókhoz, a közönséghez. Tudom, hogy ez nem mindig sikerül, de hitem szerint kollégáim meg én is - vagyis mi filmrendezők - azon vagyunk, hogy kialakulhasson egy párbeszéd önök és közöttünk a moziban. A magyar színészek pedig semmivel sem rosszabbak, sőt legalább olyan jók, mint a világ bármely színészei, és ha jó szerepet kapnak, nem kell őket félteni.

- Mi a véleménye az Etyeken épülő filmgyárról? Filmnagyhatalom leszünk? [karl boro]

- Számomra minden olyan filmes beruházás, történés nagyon fontos, ami ebben az országban jön létre. Ezen belül az etyeki épülése szerintem kiemelkedően fontos. Ha két olyan ember, mint Demján és Vajna úgy dönt, hogy Etyeken építenek egy filmvárost, akkor én nem csak reménykedem, de nagy biztonsággal gondolom azt, hogy filmnagyhatalom lehetünk.

- Mit gondol a mai feltörekvő rendező-generációról? Például Antal Nimródról. [karl boro]

- Antal Nimród egy ízig-vérig tehetséges filmes. Nagyon szeretem a Kontroll című filmjét, és remélem, hogy belátható időn belül jelentkezik a következő filmjével is. A mai fiatal generáció úgyanúgy tele van tehetséges emberekkel, mint akkor, amikor mi kezdtük a szakmát. Ezért szoktam azt hangoztatni, hogy a magyar nemcsak lóra, hanem filmre termett nép is.

- Miért hívnak magyar filmekhez külföldi színészeket? Nincs megfelelő tudású magyar színész? Például a Honfoglalás című filmnél. [#VIKKENCS#]

- Számomra és számunkra kinyílt Európa,egyáltalán nem tartom azt bajnak, hogy európai színészek általunk rendezett filmben játszanak, mint ahogy a fordítottját sem. Engem inkább örömmel tölt el, hogy már nincsenek határok, és a tehetségek szabad vándorlását is megértem. A Honfoglalás-t nem láttam.

Fotó: Hajdú D András

- Mit tart a hollywoodi filmgyárosok produktumairól? Magyar filmekkel tudna párhuzamot vonni? [jokiscsaj90]

- Mint ahogy a marsi és a földi élet között sincs párhuzam vagy összefüggés, a hollywoodi és a magyar film között is ekkora a távolság. Ugyanakkor néha irigylésre méltó, hogy milyen nagy apparátussal, milyen fantasztikus színészi játékokkal, milyen erős forgatókönyvekkel tudják elmondani-elmesélni a saját álomvilágukat.

- Látta a Taxidermiá-t? [killthebeauty80]

- Láttam, szerettem - még akkor is, ha bizonyos jeleneteket nehezen tudtam nézni. Egy nagy tehetségű fiatal kollégám erős filmje a Taxidermia.

- Van olyan magyar vigjáték, amely a kedvence lett, annyira tetszett? [behegesztelek]

- Kedvencem nincs, de nagyon sok olyan magyar film van, amelyet szeretek, a régmúlt időkből és a maikból is. A régiekből, ami eszembe jut: Keleti Márton Tizedes és a többiek, Szász Péter Szépek és bolondok. A mai néhány, egy-két Koltai Robi-film, meg természetesen Szőke Andris Hasutasok című filmje, amelyik egy olyan vígjáték-komédia, amelyen értelmesen nevetni, sőt röhögni is lehet. Itt az értelmesen szón van a hangsúly.

- Mennyire segíti vagy éppen gátolja munkájában a család, barátok, ismerősök? Mi az, ami igazán vagy ki az, aki igazán erőt ad? [#VIKKENCS#]

- Amikor elég hideg van kint, akkor kell igazán egy meleg hely, ahova az ember néha a sok munka mellett haza tud menni. Nekem legalábbis szükségem van egy erős szeretetű családi, baráti, rokoni közösségre. Hál' istennek, amilyen szerencsés vagyok, nekem megadatik.

- Mi a véleménye a Szeretem Magyarországot mozgalomról? Mit érhet el, mi a célja? [cébéhéccázötven]

- Ez egy civil kezdeményezés, magam is tagja vagyok, sőt a héttagú operatív bizottságban is benne vagyok. Abban reménykedünk, több mint 100-an a tagok, hogy ötleteinkkel, hozzászólásainkkal, munkánkkal otthonosabbá tudjuk tenni Magyarországot, amit nagyon-nagyon-nagyon szeretünk. Hogy mit érhetünk el? Minden olyan dolgot, amit egyedül nem lehet, de talán többen és remélem, egyre többen elérhetünk.

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor