Kétezer riasztás naponta - a Mentőszolgálat vezetői a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgójának vendége szerdán Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, és Győrfi Pál, a szervezet szóvivője volt. Olvasóink kérdéseiből kiderült, hogy a mentősöket naponta átlag kétezerszer riasztják. Sokan a mentőszolgálat belső működésével kapcsolatban érdeklődtek, többek között arról, várhatóak-e leépítések, mikor kaphatnak jutalmat, béremelést a mantősök. Volt, aki viszont arról érdeklődött, vonatot is használnak-e a mentősök.
Vágólapra másolva!

Az Országos Mentőszolgálat nevében üdvözöljük a chatszoba vendégeit! Intézményünk 1948-ban alakult, napjainkban pedig komoly felődésen, átalakuláson megy át. Igyekszünk feladatainkat a lehető legjobb színvonalon ellátni, jelenleg is több mint kétezer mentődolgozó nyújt segítséget a bajba jutottaknak az ország különböző pontjain. Szeretettel várjuk kérdéseiket akár a mentőmunkával, akár a mentőszolgálat jövőjével kapcsolatban.

Naponta hány balesetet regisztrálnak átlagosan? (mozdii)

- Sürgős mentési feladathoz egy átlagos napon a fővárosban körülbelül 300, országosan pedig több mint 2000 esetben riasztják a mentőket. Ezeknek a hívásoknak a többsége persze nem baleset, hanem rendszerint rosszullét vagy egyéb sürgős eset.

Mi lesz a Mentőszolgálat sorsa? (Nobika)

- "Méltó lesz régi nagy híréhez."

Vonattal mentettek már embereket? (dmogyi)

- A mentésben ezt a közlekedési eszközt nem használjuk.

Egy riasztáshoz hány embert küldenek ki? Függ az eset veszélyességétől, azt tudom. Hány sérültig küldenek egy mentőt? (anywhere--)

- A bejelentéstől függ a riasztott mentőegységek száma és típusa. Lehet, hogy egy súlyosabb sérülthöz is kerül több különböző szintű mentőegység riasztásra.

Egy mentő egy nap átlagosan hány órát dolgozik? (mozdiii)

- Beosztása szerint maximum 12 órát.

Igaz az, hogy lányok nem lehetnek metős ápolók? (anywhere--)

- A magyarországi munkavédelmi jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé, mivel 40 kilogrammnál többet női munkatárs nem emelhet.

A mentős orvosnak pontosan mi a feladata? (anywhere--)

- Sürgősségi orvosi ellátásban részesíteni a helyszínen (újraélesztés, légút-biztosítás, gyógyszerek alkalmazása, stb), felkészítés a szállításra, az állapotromlás megakadályozása, stb.

Tisztelt Urak! Édesapámhoz egy kis fiatal mentős jött, aki érthetően elmondta, mi a probléma. Az az ember mivel lejárt a szerződése, már nem dolgozik önöknél. Miért az ilyeneket engedik el? Miért nem azokat, akik már mennének nyugdíjba de nem mehetnek mert hiányzik 1-2 évük? (egybeteg)

- A nyugdíjkorhatárt nem mi befolyásoljuk, bár mi sem tartjuk egészségesnek, hogy hatvanéves emberek hordágyat cipeljenek.

Miért fordulhat elő, hogy esetkocsi orvos vagy mentőtiszt nélkül teljesít szolgálatot, csak hogy ne keljen túlórát fizetni? (paramed)

- Az orvos nélküli esetkocsi rendszerbe állításának az oka nem a takarékosság. Olyan mentőegység-típust jelent, amely az esetek jórészében alkalmas az első életmentő ellátásra, amennyiben pedig orvosi segítségre van szükség, eset vagy rohamkocsi is a helyszínre küldhető. A mentődolgozók túlóravállalását egyebek mellett a közalkalmazotti törvény is maximálja.

Diplomás ápolónő mentőtiszt helyett kivonulhat-e esetkocsin? Ha nem miért? (dodo01255)

- Nem, a diplomás ápolóképzés kurrikuluma nem azonos a mentőtiszt-képzéssel. Ha erre jelentős igény mutatkozik, érdemes elgondolkodni a főiskolai diplomán felüli, posztgraduális mentőtiszt-képzésen.

Volt már az Országos Mentőszolgálatnál olyan, hogy egy balesethez vagy rosszulléthez nem tudtak mentőkocsit küldeni? (mozdiii)

- Olyan nem, de olyan előfordul, hogy késéssel tudunk csak riasztani. A mentőháló leterhelt ( elsősorban betegszállítási feladatokkal), az indokolatlan betegszállítások visszaszorításával szeretnénk a kiérkező időadatainkat a valóban rászoruló, súlyos állapotú betegek érdekében javítani.

Önök szerint mennyi a realitása a Vészhelyzet típusú tévésorozatoknak? (cool)

- Az esetek, sőt a betegek is nagyjából egyformák a világ különböző pontjain. A mentési rendszer és a sürgősségi fogadóhelyek természetesen különbözhetnek, és különböznek is. A tévésorozatban látható "akciók" bemutatásakor érthetően fotnos szempont a közérthetőség, és a túlzások alkalmazása. Mindenesetre a mentők régi álma, hogy a kórházba érkezve a tévésorozatban látható színvonalú sürgősségi felvételi osztályon adhassuk át a betegünket.

Győrfy úr egy riportműsorban azt nyilatkozta, hogy próbálják a legközelebbi állomást riasztani az esethez. Ez miért nincs így, főleg Pest megyében? (pedig a mentő az állomáson van) (Nobika)

- A hívások vezetékes és mobiltelefonról jelenleg még más-más irányítóközpontokhoz futnak be. Ezért előfordulhat, hogy valóban nem a legközelebbi gépkocsi kerül riasztásra. Éppen ezért jelenleg zajlik az irányítási pontok centralizációja, melyet reményeink szerint a gépkocsik GPS-szel történő ellátása követ.

Mitől függ, hogy melyik mentőállomásra tesznek esetkocsit? (Nobika)

- Az ellátási mutatóktól, a térség lefedettségétől, a rendelkezésre álló humán-erőforrástól, van-e ott mentőtiszt. A letelepedés elősegítése érdekében az önkormányzatokat kértük, hogy kolégáinknak szolgálati lakást, a hozzátartozóknak az adott helyen munkalehetőséget biztosítsanak.

Kérem, írjon néhány sort a Főnix mentőszolgálatnál elért sikereiről/kudarcairól. (dodo01255)

- 1998-tól a Főnix tevékenysége megnyolcszorozódott, ami egy tudatos üzletpolitikának az eredménye, a nagyvállalati környezetben olyan komplex egészségügyi szolgáltatáscsomagot vezettünk be, melyben igyekeztünk egy vállalatnál felmerülő minden egészségügyi problémára szolgáltatást kínálni. Így például a foglalkozás-egészségügyi feladatokra, szakrendelői, háziorvosi feladatokra és nem utolsósorban elsősegélynyújtási feladatokra. Így nagy, többezer főt foglalkoztató vállalatok teljes egészségügyi szolgáltatásaira kiírt pályázatokat tudtunk mengnyerni, például Tesco, Richter Gedeon, General Electric, TVK. Büszke vagyok arra, hogy az első szolgáltató jellegű egészségügyi részvénytársaság a nevemhez köthető, kudarcként ítélem, hogy akkoriban a helyzet még nem volt érett egy munkavállalói résztulajdonosi prgram megvalósítására. Hiszem, hogy közgazdaságilag ez lenne a legműködőképesebb modell.