ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Derdák: Minden kormány valami nagy kiállítást akar
2005. január 10., hétfő, 12:23|Utolsó módosítás: 2005. február 22., kedd, 18:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az [origo] Társalgójában Derdák Andrást, a Millenáris Park egykori művészeti vezetőjét és Wahorn András képzőművészt kérdezték az olvasók a park zavaros tulajdonjogi viszonyairól, egy olyan kulturális intézmény lehetőségéről, ami nyereségesen tud működni állami támogatás nélkül, Derdák eltávolításáról és a Jövő Házáról.


1/3. oldal >>

Derdák - Wahorn: Sziasztok, ketten vagyunk, két András, de külön fogunk válaszolni.

Forrás: [origo]

Derdák úr! Mi volt a probléma az Ön munkájával a Millenárisban? Nem termelték ki a rendezvények a büdzsében megjelölt tervek szerinti összeget? Vagy mi? (zsoltudvar55)
Derdák:
A hivatalos felmondásban semmilyen indoklás nem volt, úgyhogy erre igazából nem derült fény. Az üzleti tervben szerepelt egy bevétel, amit teljesítettünk, bár az igaz, hogy az üzleti tervet nyár közepére sikerült elfogadtatnunk.

Milyen pártérdekek dominálnak az ön elmozdítása mögött? Még ha nem is volt semmilyen indok, csak lehet valamit tudni erről? A verebeket nem lehet elhallgattatni :) (cool)
Derdák:
Ezt nem tudom, szerintem nem pártérdekek, inkább a minisztérium kapkodása lehet a  háttérben. A Millenárisban egy körülbelül 40 fős szakmai stáb rendezvényeket bonyolított le és bonyolít le, nem is keveset, évi 1000-1500-at. Ez iszonyú munka, ergo leginkább evvel foglalkoztam én is. Így volt évente nagyságrendileg egymillió látogató, és így lehetett kijönni az utolsó időben már századannyi pénzből, mint az elődeim három évvel ezelőtt.

Tulajdonképpen miért az IHM-hez tartozik a Millenáris? Nem értem, honnan jött ez a dolog. (karl_boro)
Derdák:
Egy tavaly decemberi kormánydöntés miatt van így. Eredetileg az lett volna az IHM dolga, hogy rendet rakjon a zavaros tulajdonjogi kérdésekben, és elkezdjen megvalósítani egy Jövő Háza nevű, általam ismeretlen tartalmú projektet. Kultúrházként nem sok keresnivalója volna ott.


Ajánlat


A Millenáris oldala
Nyerjen Csevegőszoba könyvet!

Mik ezek a zavaros tulajdonjogi viszonyok a Millenáris körül, amiről az imént beszélt? Hogy kell ezt érteni? (hamupata77)
Derdák:
Az eredeti koncepció szerint az Álmok álmodói kiállítás zárása után el kellett volna adni a parkot. Ezt a szándékot az új kormány felülbírálta, ám csak később szembesült azzal, hogy a park tulajdonosa az Állami Privatizációs Rt. egy profitorientált kft.-je, amiben egy az állam másik része által tulajdonolt kulturális közhasznú társaság a köz érdekében kulturális programokat szervez. Elég, ha csak a Zöld Péter játszótér ügyére utalok, itt egy magáncég a tulajdonos, ez pedig a park majdnem ötöde.

Miért csinálnak folyton politikai kérdést olyan intézményekből, melyek elvileg a köz javát kellene hogy szolgálják? A Terror Házát is megpróbálták ellehetetleníteni. (Rio)
Derdák:
Nem tudom, de úgy tűnik, minden kormány, függetlenül attól, hogy milyen pártokból áll, arra izgul, hogy a választások közeledtével valami hatalmas kiállítást rendezzen a Millenárison, abban reménykedve, hogy ez az ő dicsfényét növeli. Én pedig azt gondolom, hogy kiállítást nem minisztériumoknak kellene rendezniük.

Wahorn: A közjó szolgálata politikai kérdés, ha a politika a közjót szolgálja.

Forrás: [origo]

Derdák úr! Mi a terve a jövőben? Mivel szeretne foglalkozni? (cool)
Derdák:
Van a fejemben a, b, c, d terv, ami a leginkább izgat, hogy hogyan lehetne a Millenárishoz hasonló, de már az elején épelméjűen kitalált és megtervezett helyet csinálni. Négy évvel ezelőtt a főváros kérésére szakértőkkel már írtunk egy tanulmányt arról, hogy a Közgáz mögött lévő közraktárakból hogyan lehetne egy ilyen helyet csinálni éjjel-nappali könyvtárral, kocsmákkal, kiállítóterekkel és végre egy jól használható koncertteremmel, ami mellett vannak prbóbahelyiségek, egy stúdió és szálloda a zenészeknek. De az is lehet, hogy el kell menni egy kicsit ebből az országból.

Teljesen megszakadt a kommunikáció az IHM és ön között? Mi az oka ezeknek a bizonytalan válaszoknak a 'jövő'-re vonatkozóan? (bodics)
Derdák:
Utoljára két hete beszéltem az IHM-ből bárkivel is, ekkor azt mondták, hogy számítanak rám, és szeretnék, ha valamilyen módon visszatérnék a Millenárisra. Kértek egy nap gondolkodási időt, hogy kitalálják a formát, azóta azonban senki sem hívott. Még utoljára én jeleztem nekik, hogy természetesen van javaslatom a komplett jövő évad összes programjára, ha érdekli őket az elmúlt két évben a kollegáimmal közösen kialakított kulturális működés, de erre már senki nem reagált. :(

Wahorn: Tíz nappal ezelőtt beszéltem utoljára Kovács Kálmán miniszter úrral, amikor közöltem vele, hogy felfüggesztem a munkám, ekkor ő biztosított arról, hogy továbbra is az a szándéka, hogy a projekttet vezető kuratórium elnökének nevezzen ki. Azóta nem beszéltünk.


1/3 következő oldal >>

1. Derdák: Minden kormány valami nagy kiállítást akar

2. A Jövő Házáról és a Jövőkapu koncepcióról

3. "El kellene érni azokat, akik csak otthon ülnek"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor