Garamvölgyi: Nem terhes az ismertség

Vágólapra másolva!
Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója volt az [origo] Csevegőszoba vendége. A kérdések számtalan témát öleltek föl a karrierjétől, a különböző bűncselekményektől kezdve a nemi erőszakon át a korrupciót érintve egészen a marihuánafogyasztásig, de szóba került József Attila is.
Vágólapra másolva!

- Szeretettel köszöntöm azokat, akiknek ilyen szép őszi délután nincs jobb időtöltésük, mint velem chatelni. Ám amennyiben mégis engem választottak, igyekszem meghálálni és tabuk nélkül válaszolni, köszönöm!

Hallottam, hogy ön nyomozó volt. Őszintén: nem unalmasabb ez a munka?:)) (Ben_W)
- Igen, 10 évig nyomozó voltam, a II. kerületi kapitányságon, hihetetlenül izgalmas munka volt, ha a krimijeimre gondolok, ma is abból élek. A kommunikáció más természetű kihívást jelent, egyben azonban mind a két munka megegyezik: egyiknél sem prolongált a siker.

Bevallom, gyerekkoromban mindig azt hittem, hogy Garamvölgyi László az országos rendőrfőkapitány, elvégre ön szerepelt a legtöbbet a tv-ben. Nem tud terhes lenni néha a túlzott ismertség? (petey_t)
- Nem terhes az ismertség, egyszerűen tényként kell elfogadni, megítélésem szerint sem előnye, sem hátránya nem nagyon van, viszont arra ügyelni kell, hogy az ember megőrizze hitelességét, mert egy ismert személy esetében ez kardinális kérdés, sőt lételeme.

Érdeklődnék, hogy lesz-e a közeljövőben valamiféle rendőrségi vagy kommandós bemutató, demonstráció Budapesten vagy a közeli városok valamelyikében. (Csillagsrác)
- Egyelőre Magyarországon nem, esetleg legközelebb a rendőrnapon jövőre.

Hogyan történhet meg egy rendőrségi kihallgatás (és kényszervallatás) után, hogy a megkeresett ügyészségi nyomozó hivatal csak 2 (kettő) hónap után válaszolt az állítólag csak írásban beadható panaszra ? Gál L. (Levi_Jr)
- Sajnos az ügyészség panaszelbírálásával kapcsolatban nincs illetékességem, ráadásul a konkrét ügyet sem ismerem, viszont szomorú vagyok, hogy a rendőrségen egyáltalán előfordult ilyen eset. Javaslom, hogy használja ki a jogorvoslati lehetőséget és forduljon a Legfőbb Ügyészséghez.

Mit kap, aki fiatalkorúval közösül? (andrejj)
- Pontosítani kell a kérdést, a fiatalkorú személy a Btk. szerint 14 és 18 év közötti, a törvény a 14 év alatti személlyel történő közösülést rendeli büntetni, ráadásul szabadságvesztéssel.

Fotó: Takács Miklós

Kriminalisztikai eszközökkel mit lehet kezdeni egy olyan levéllel, amit 1937-ben kapott a balatonszárszói intézet orvosa: "Sok szeretettel üdvözlöm. Hiába kísértette meg a lehetetlent. József Attila." (petey_t)



Milyen állomásokon megy keresztül az az illető, aki rendőrfőkapitánnyá válik? (monesz86)
- Rendszerint felsőfokú végzettséggel rendelkezve jelentkezik a rendőrségen, és bizonyos szolgálati idő eltelte után perspektíva nyílik az előmenetelre akár kapitány is lehet belőle, ne feledjük, a marsallbotot mindenki a zsebében hordja. Szorgalom, tehetség és kitartás kérdése az egész.

Ha egy kapitány lejáratja a rendőrséget, pl. segít a barátjának, aki ittasan vezetett, a nyomokat eltüntetni, az utána miért nem kap büntetést? Az nem járatja le a rendőrséget? (Harvolf)
- Abszolút egyetértek, nem csak hogy lejáratja a rendőrséget, hanem súlyos bűncselekményt is elkövet, ráadásul rendőri vezetőként! Azért nem kap büntetést, mert valószínű, hogy nem jelentették fel az ügyészségi nyomozó hivatalnál.