Kovács László: Brüsszelben nem gyalázkodnak

Vágólapra másolva!
Tehetséges politikusnak tartja Orbán Viktort Kovács László, az MSZP volt elnöke. A jelenleg, az Európai Unió adóügyi biztosaként tevékenykedő Kovács szerint, a brüsszeli politizálás előnye, hogy ott nem érik méltatlan támadások. A szocialista politikus szerint a magyar életszínvonal 15-20 év múlva érheti utol az uniós átlagot.
Vágólapra másolva!

Miért tartják Orbán Viktort tehetséges politikusnak Ön szerint? [dingo69]
- Valószínűleg azért, mert az. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindennel egyetértek, amit mond vagy tesz.

Miért a szegfű az MSZP jelképe? [Majstro17]
- A szocialista, szociáldemokrata pártok döntő többségénél a rózsa a jelkép. Annak idején, amikor a szegfű mellett döntöttünk, egy kicsit különbözni akartunk. Többször fölvetődött azóta, hogy változtassunk, mint ahogy gyakran volt téma a névváltoztatás is. Nekem ebbe már nincs beleszólásom, de amíg a párt elnöke voltam, azt gondoltam, hogy a név és a szimbólum bevált, bár igaz, hogy aki az MSZP-re szavazott, az elsősorban nem a név és a szegfű, hanem a program miatt tette, és ugyanez lehetett a döntő azoknál is, akik viszont soha nem szavaztak ránk.

Miért van az, hogy pártpolitikusként állandóan elfogult volt, most pedig reálisabban tudja látni a dolgokat. Miért nem lehetett így korábban is? [-extrem-hajvagas]
- A hazai belpolitika túlságosan is ellentétekkel szabdalt, ami ugyan soha nem tetszett nekem, de az egyik nagy párt elnökeként ebben a környezetben kellett dolgoznom a párt választási győzelméért. Ez 2002-ben sikerült. Az Európai Bizottság (EB) tagjaként, nem foglalkozom hazai belpolitikával, hanem a közösségi érdekeket képviselem, azon vagyok, hogy az Európai Unió minél jobban működjön, minél jobban szolgálja a jelenleg 25 tagállam, 450 millió állampolgárának érdekeit. Ez független attól, hogy az egyes országokban, így Magyarországon is, milyen politikai összetételű kormány működik.

Mennyiben lett nyugalmasabb az élete azzal, hogy az EU-ban dolgozik és nem az MSZP egyik frontembereként? [karlboro]
-
A legfontosabb különbség, hogy nem vagyok kitéve méltatlan támadásoknak, a korábban sajnos előfordult gyalázkodásoknak. A bizottságban egyébként nagyjából azonos arányban dolgoznak szocialista, liberális és konzervatív politikai kötődésű biztosok, de a vitákban ez egyáltalán nem érződik. Gyakran előfordul, hogy egy szocialista biztossal van vitám, és a konzervatívok, illetve liberálisok szakmai meggyőződésük szerint állnak egyik vagy másik oldalra. Ami különbség, hogy bár külügyminiszterként és az MSZP elnökeként itthon is sokat dolgoztam, az elmúlt egy évben még többet kellett, hiszen két, számomra teljesen új területet, az adó- és vámpolitikát kellett megtanulnom. Ez naponta, általában reggel 8-től este 9-ig, 10-ig vette és veszi igénybe az időmet.