ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Ráday Mihály: Modern világ, egyedi hangulat
2006. március 6., hétfő, 17:09|Utolsó módosítás: 2006. március 9., csütörtök, 16:20

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ráday Mihály városvédő, operatőr szerint még megmenthető a Király utca 40-ben található Hild-ház - bár nem egykönnyen. Az [origo] Vendégszobájában járt, az épített környezet védelmében kifejtett munkája révén ismert szakember szerint, nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a fővárosi építészeti örökség, és nincsenek illúziói a széttagozódott városi közigazgatás megreformálásával kapcsolatban.


"A Nemzeti Múzeumot kellene lebontani" 1/2. oldal >>

Fotó: Marton Bálint
Ajánlat
A Budapest folyóirat honlapja
Az MTV honlapja

Hogy jutott eszébe, hogy városvédő legyen? (Odris15)
- Megjelent a Városvédő beszédek (1988) című könyvemben is a sztori. A Bánk bán-t forgattuk, s nem találtunk XIII. századi helyszínt sehol, csak Lékán. Ennek az az oka, hogy Lékát ma Lockenhausnak hívják... Elkezdtem tanakodni, mi lehet az oka, hogy Magyarországon mindent kicserélnek, megváltoztatnak.

Önnek mi a privát véleménye Rácfürdőnél történtekről? Valóban nem lehet megakadályozni ebben az országban semmilyen rombolást? (j picare)

Mindennek két oldala van. A Rácfürdőt meg kell menteni, fenn kell tartani. Mindig is volt mellette szálloda. Lehet, hogy az új építése jobban is megoldható lenne, nem tudom. Nekem egyébként a hegyre vezető drótkötélpálya ötlete tetszik.

Miért állnak a normális fejlődés útjába? Ez bizony néha rombolással kezdődik... (alavtun)

Mit nevezünk normális fejlődésnek? lerombolni egy város karakterét, hogy helyére 30-40 év múlva, újra lebontandó vacakok kerüljenek, nem sok értelme van. Más országokban is így volt, míg rájöttek, hogy a turizmust, a gazdaságnak ezt a fontos bevételét - tehát nem csak a lokálpatriotizmust - segíti, ha megmarad a városok múltja, épített öröksége. Párizsban maga a kulturális miniszter állította meg a Marais-negyed bontását: az ma az egyik legvonzóbb lakónegyed és egyben turisztikai célpont a városban. Magyarországon különböző történelmi okokból nincsen középkori, vagy annál régebbi tanúja történelmünknek, csak romok. Pesten pl. egyetlen egy barokk lakóház áll: a Százéves étterem. Tehát a reformkor - vagyis a XIX. század első felének - építészeti értékeit meg kell őrizni. Pollack Mihály nem csak a Nemzeti Múzeum építésekor, Hild József nem csak a Pest megyei székház tervezésekor, Zitterbarth Mátyás nem csak a Nemzeti Színház építésénél volt nagyszerű, hanem azoknál a lakóházaknál is, amelyeket most különböző helyeken hagynak lepusztulni, majd lebontanak, hogy helyükön sokkal nagyobb négyzetméter kihasználtsággal építsenek új házakat.

Mit gondol megmenthető még a Király utcai Hild-ház? (j picare)

Azt hiszem igen, bár elég nehezen, hiszen megtörtént az, amit ilyenkor a bontásban érdekelt szokott csinálni, azaz, hogy az épületet annyira megrongálja, hogy az felújíthatatlan legyen. Lebontották a tetőt, meglazítva a gerendákat, leomlasztották a körfolyosót, hagyták, hogy a már üres telek, a lebontott Vasvári Pál utca 4 felől megbontva a házat, kihordják belőle mindazt, ami elcipelhető. Szó van arról, hogy átveszi az állam a kerülettől és felújítja, diákotthon, kollégium számára. Ha ezt meg lehet csinálni, jó ötletnek tartom. Egyébként elég szomorú, hogy az ország önbecsülése nem változik, s csak akkor lehet megmenteni egy házat, ha azt állami beavatkozással megvédik.

Én bizony néha tátott szájjal csodálkozom, hogy mennyi - általunk fel nem ismert - érték van az országban. Megjelenik esetleg videó vagy DVD formában? (kis59)

Erre nem tudok válaszolni. A városvédő műsor a 27. évét tapossa. Szerintem ez már túl sok anyag ahhoz, hogy újra begépelve, feldolgozva, vagy a mozgókép átírásával DVD-n forgalmazható legyen. Természetesen én lennék a legboldogabb, ha valaki ezt ambicionálná, segítene megcsinálni. Mindenesetre azon most dolgozom már egy jó ideje, hogy abból a sorozatból, ami "az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei" címmel ment adásba 14 évig, könyv szülessen, pontosabban könyvek. Hiszen minden helyen, a magyarországiakon, a határokon kívülieken, s mindenütt, ahol az emigránsok megfordultak, a törökországi Kütahyatól Saint Louisig, mindenütt fényképeztem is, nem csak filmeztem. Csorba Lászlóval és Katona Tamással megpróbáljuk a rengeteg elhangzott érdekességet könyvvé tenni. Persze ehhez is még rengeteg pénz hiányzik. Lehet, hogy ha összeáll, érdemes lesz mellé tenni egy CD-ROM-ot vagy DVD-t.

Fotó: Marton Bálint

A Kálvin téri üvegpalotákat kéne bontani... Ezt szerintem sokan támogatnák... (Attila5400)


Lehet, hogy nem így van, a Nemzeti Múzeumot kellene lebontani, hogy ne zavarja az új üvegházak nagyszerű megjelenését.

Ön szerint mikor tűnik el a várból az a ronda Hilton, ami egyáltalán nem oda való? (j picare)

Szerintem soha. Illetve majd akkor, ha az épület annyira elavul, hogy valami újat építenek a helyére. Úgy érzem most, ott a várban, a legfontosabb megoldandó feladat a romos hadtest-főparancsnokság sorsának eldöntése. Több pályázat volt már, de döntés sohasem született. Másrészt nem lennék boldogtalan, ha a Táncsics Mihály utca 9-ből végre elmenne az amerikai tengerészgyalogság és megnyitnánk azt az épületet, ahol Táncsics, Kossuth, Batthyány börtöne volt.

Üdvözlöm! Érdeklődnék a közelmúltban történt bontási botrányok után. Az unióban van forrás az ilyen és ehhez hasonló épületek megóvására? (chokitó100%)

Van. És egyébként a költségvetésben is van, az országéban és a fővároséban is. Ezeket a pénzeket meg lehet pályázni és okosan felhasználni, hogy modern világban, de mégis egyedi hangulatok között élhessünk.


1/2 következő oldal >>

1. "A Nemzeti Múzeumot kellene lebontani"

2. "A fővárosra és a megyeszékhelyekre egyaránt ráfér a fejlesztés"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor