Ráday Mihály: Modern világ, egyedi hangulat

Vágólapra másolva!
Ráday Mihály városvédő, operatőr szerint még megmenthető a Király utca 40-ben található Hild-ház - bár nem egykönnyen. Az [origo] Vendégszobájában járt, az épített környezet védelmében kifejtett munkája révén ismert szakember szerint, nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a fővárosi építészeti örökség, és nincsenek illúziói a széttagozódott városi közigazgatás megreformálásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Hogy jutott eszébe, hogy városvédő legyen? (Odris15)
- Megjelent a Városvédő beszédek (1988) című könyvemben is a sztori. A Bánk bán-t forgattuk, s nem találtunk XIII. századi helyszínt sehol, csak Lékán. Ennek az az oka, hogy Lékát ma Lockenhausnak hívják... Elkezdtem tanakodni, mi lehet az oka, hogy Magyarországon mindent kicserélnek, megváltoztatnak.

Önnek mi a privát véleménye Rácfürdőnél történtekről? Valóban nem lehet megakadályozni ebben az országban semmilyen rombolást? (j picare)

Mindennek két oldala van. A Rácfürdőt meg kell menteni, fenn kell tartani. Mindig is volt mellette szálloda. Lehet, hogy az új építése jobban is megoldható lenne, nem tudom. Nekem egyébként a hegyre vezető drótkötélpálya ötlete tetszik.

Miért állnak a normális fejlődés útjába? Ez bizony néha rombolással kezdődik... (alavtun)

Mit nevezünk normális fejlődésnek? lerombolni egy város karakterét, hogy helyére 30-40 év múlva, újra lebontandó vacakok kerüljenek, nem sok értelme van. Más országokban is így volt, míg rájöttek, hogy a turizmust, a gazdaságnak ezt a fontos bevételét - tehát nem csak a lokálpatriotizmust - segíti, ha megmarad a városok múltja, épített öröksége. Párizsban maga a kulturális miniszter állította meg a Marais-negyed bontását: az ma az egyik legvonzóbb lakónegyed és egyben turisztikai célpont a városban. Magyarországon különböző történelmi okokból nincsen középkori, vagy annál régebbi tanúja történelmünknek, csak romok. Pesten pl. egyetlen egy barokk lakóház áll: a Százéves étterem. Tehát a reformkor - vagyis a XIX. század első felének - építészeti értékeit meg kell őrizni. Pollack Mihály nem csak a Nemzeti Múzeum építésekor, Hild József nem csak a Pest megyei székház tervezésekor, Zitterbarth Mátyás nem csak a Nemzeti Színház építésénél volt nagyszerű, hanem azoknál a lakóházaknál is, amelyeket most különböző helyeken hagynak lepusztulni, majd lebontanak, hogy helyükön sokkal nagyobb négyzetméter kihasználtsággal építsenek új házakat.

Mit gondol megmenthető még a Király utcai Hild-ház? (j picare)

Azt hiszem igen, bár elég nehezen, hiszen megtörtént az, amit ilyenkor a bontásban érdekelt szokott csinálni, azaz, hogy az épületet annyira megrongálja, hogy az felújíthatatlan legyen. Lebontották a tetőt, meglazítva a gerendákat, leomlasztották a körfolyosót, hagyták, hogy a már üres telek, a lebontott Vasvári Pál utca 4 felől megbontva a házat, kihordják belőle mindazt, ami elcipelhető. Szó van arról, hogy átveszi az állam a kerülettől és felújítja, diákotthon, kollégium számára. Ha ezt meg lehet csinálni, jó ötletnek tartom. Egyébként elég szomorú, hogy az ország önbecsülése nem változik, s csak akkor lehet megmenteni egy házat, ha azt állami beavatkozással megvédik.

Én bizony néha tátott szájjal csodálkozom, hogy mennyi - általunk fel nem ismert - érték van az országban. Megjelenik esetleg videó vagy DVD formában? (kis59)

Erre nem tudok válaszolni. A városvédő műsor a 27. évét tapossa. Szerintem ez már túl sok anyag ahhoz, hogy újra begépelve, feldolgozva, vagy a mozgókép átírásával DVD-n forgalmazható legyen. Természetesen én lennék a legboldogabb, ha valaki ezt ambicionálná, segítene megcsinálni. Mindenesetre azon most dolgozom már egy jó ideje, hogy abból a sorozatból, ami "az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei" címmel ment adásba 14 évig, könyv szülessen, pontosabban könyvek. Hiszen minden helyen, a magyarországiakon, a határokon kívülieken, s mindenütt, ahol az emigránsok megfordultak, a törökországi Kütahyatól Saint Louisig, mindenütt fényképeztem is, nem csak filmeztem. Csorba Lászlóval és Katona Tamással megpróbáljuk a rengeteg elhangzott érdekességet könyvvé tenni. Persze ehhez is még rengeteg pénz hiányzik. Lehet, hogy ha összeáll, érdemes lesz mellé tenni egy CD-ROM-ot vagy DVD-t.

Fotó: Marton Bálint

A Kálvin téri üvegpalotákat kéne bontani... Ezt szerintem sokan támogatnák... (Attila5400)


Lehet, hogy nem így van, a Nemzeti Múzeumot kellene lebontani, hogy ne zavarja az új üvegházak nagyszerű megjelenését.

Ön szerint mikor tűnik el a várból az a ronda Hilton, ami egyáltalán nem oda való? (j picare)

Szerintem soha. Illetve majd akkor, ha az épület annyira elavul, hogy valami újat építenek a helyére. Úgy érzem most, ott a várban, a legfontosabb megoldandó feladat a romos hadtest-főparancsnokság sorsának eldöntése. Több pályázat volt már, de döntés sohasem született. Másrészt nem lennék boldogtalan, ha a Táncsics Mihály utca 9-ből végre elmenne az amerikai tengerészgyalogság és megnyitnánk azt az épületet, ahol Táncsics, Kossuth, Batthyány börtöne volt.

Üdvözlöm! Érdeklődnék a közelmúltban történt bontási botrányok után. Az unióban van forrás az ilyen és ehhez hasonló épületek megóvására? (chokitó100%)

Van. És egyébként a költségvetésben is van, az országéban és a fővároséban is. Ezeket a pénzeket meg lehet pályázni és okosan felhasználni, hogy modern világban, de mégis egyedi hangulatok között élhessünk.