Újhelyi: Feri érvelése lendületet mutatott

Vágólapra másolva!
A szerdai Gyurcsány-Orbán vitáról is kérdezték olvasóink a Vendégszobában Újhelyi Istvánt, az MSZP alelnökét, aki szerint "Feri energikus érvelése és jogos kritikai megjegyzései lendületet mutattak". Újhelyi a szocialisták győzelmére számít, kérdésekre válaszolva ugyanakkor előszeretettel elemezte a rivális Fidesz belső ügyeit is. Az [origo] mind a négy parlamenti párt képviselőjét meghívta, hogy válaszoljanak olvasóink kérdéseire a választások előtt.
Vágólapra másolva!

Üdvözlök mindenkit a déli chatszobában! Megtisztelő, hogy itt vagytok, örömmel válaszolok kényes és kényelmes kérdésekre egyaránt!

Kicsit nagy az államháztartás hiánya, jól gondolom? Ha eladnak és privatizálnak mindent, nem lesz bevétel az országnak, miből gondolják visszaadni? (Nasty)

- Az államháztartási hiányt csökkenteni kell, ezt minden felelősen viselkedő párt így gondolja. A hiány nem új keletű jelenség, cipeljük sok-sok év csomagját a hátunkon. A jövő építésekor azonban nem csupán államháztartási hiányt, hanem egyéb, a gazdaságot és az állam működését befolyásoló mutatókat is figyelni kell. Az elmúlt években beruháztunk a mai kortársak és későbbi utódaink érdekében. Egyébként meg nem kell mindent eladni és privatizálni, csak ami a piaci körülmények között jobban működik, és a társadalom érdekét így jobban szolgálja.

A fiataloknak jobb lesz a helyzetük? (@exotikus nö@)

Egy modernitást képviselő és előre tekintő politikai program természetesen a fiatal korosztályokat szolgálja leginkább, hiszen az ő életüket befolyásolja a leghosszabb ideig. Gyurcsány Ferenc és az MSZP Új Magyarország programja szenvedélyesen erről a közösen megépítendő jövőről szól. Kedves "egzotikus nő"! Ebben a jövőben te is benne leszel!

Hogyan szeretnék csökkenteni a munkanélküliséget? (Andris@ K.A)

- A foglalkoztatottságot kell növelni! Önmagában a munkanélküliségi-adatok nem jellemzik a munkaerőpiac nyűgjeit. A szakképzés reformja, a felsőoktatás átalakítása, a piacképes tudás biztosítása a felnövekvő korosztályoknak azonnali feladat. Elkezdtük, folytatjuk. A járulékcsökkentés orbáni demagóg ötlete megvalósíthatatlan, ehelyett beruházni, építkezni, fejleszteni kell. Minden kistérség és megye meg kell hogy találja a maga speciális kitörési pontját. A kormány feladata, hogy ezt egy nemzeti fejlesztési tervben összegezze és a diplomáciai sikerrel hazahozott eurómilliárdokat okosan fektesse be. Ezt fogjuk tenni. Még egy megjegyzés: a női foglalkoztatás, különösen a gyermekes édesanyák elhelyezkedése külön figyelmet igényel, hasonlóan a nyugdíjkorhatár közelében lévő munkanélkülieké. Erről szól a 100 lépés több eleme.

Önnek mint a párt alelnökének lesz-e valamilyen szerepe az új kormányban, ha nyer az MSZP? (sziszka770)

- Nyerjen az MSZP, és a miniszterelnök rakja össze új csapatát... A politikát nem csupán a kormánytagok befolyásolják. 31 évesen nincsenek túlzott ambícióim. Roppantul szeretem a munkámat, megéreztem a felelősség súlyát is, Szeged képviselőjének lenni is hatalmas történet, az MSZP alelnöki tisztségéért biztosan ismét elindulok. Sokat érlelődtem az elmúlt években, szívesen tanulom tovább a közéleti pályát. Terveim vannak, de nem rövid távon. Amit rám bíz a vezetés, azt végzem majd lelkiismeretesen.