Gémesi: Nemkívánatos személy lettem

Vágólapra másolva!
Az MDF-et a túlélési kényszer vezette, ezért tudta a baloldal eszközként használni a jobboldal gyengítésére - állította az [origo] Vendégszobájában Gémesi György Gödöllő polgármestere, aki 17 év párttagság után, nemrég otthagyta a Magyar Demokrata Fórumot. Beszélt arról is, hogy sok baloldali politikussal van jó viszonyban, de csak párat sorolt fel közülük, mondván, hogy nem akarja kompromittálni őket.
Vágólapra másolva!

Köszöntöm Önöket! Készen állok a kérdéseik megválaszolására és köszönöm, hogy megtisztelnek figyelmükkel!

Nem gondolja, hogy az Ön által támadott Dávid Ibolyának mégis igaza volt? Elvégre az MDF-nek sikerült egyedül is bejutnia. [karl boro]

- Abban én is támogattam Dávid Ibolyát, hogy az MDF önállóan induljon, hiszen 10 év után, az MDF első, önálló indulásának kampányát 2004-ben én vezettem, majd kiálltam Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum önállóságát erősítő politikája mellett. Mert úgy gondolom, hogy egy önálló Magyar Demokrata Fórum tudta volna valóban szélesíteni a jobboldali szavazótábort. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tudnám, hogy az MDF hova tartozik. Sajnos a két forduló közötti viselkedés egyértelműen bebizonyította, hogy az MDF nem országépítő programja megvalósítására, az MDF-építő programja megvalósítására törekszik, ez szerintem nagyon nagy hiba. Hiszen nem gondolom, hogy elvtelen alkukat kellett volna kötni a Fidesszel, de lehetett volna esélyt teremteni a visszalépésekkel akár az MDF-frakció létszámának növelésére, akár jó helyzeteket teremteni az önkormányzati választás előtt, a helyi jelöltek tekintetében. A merev elzárkózás még a tárgyalásoktól is, egyértelműen azt bizonyítja, hogy az MDF eltávolodott az eredeti szellemiségétől és olyan eszközökkel élt, illetve olyan lehetőséget nem használt ki, ami korábban soha nem volt elképzelhető. Az MDF ezzel a magatartásával hiteltelenné vált, annál is inkább, mert a lehetőségét sem próbálta megteremteni annak, hogy programja - pl. a Tiszta Kezek Hivatala - kormányprogram legyen. Ez a viselkedés bizonyíték arra, hogy feltételei voltak bizonyos támogatásoknak

Ha a baloldalon volt összefogás, akkor a jobboldalon miért nincs? [tündérrózsa10]

- Teljesen igaza van. Hiszen a két kormánypárt alig egy óra alatt megállapodott, míg a magát jobboldalinak és konzervatívnak tartó Magyar Demokrata Fórum még tárgyalni sem volt hajlandó a másik ellenzéki párttal, vagy olyan feltételeket szabott, ami teljesíthetetlen, nevezetesen, hogy a Fidesz vonja vissza választási programját. Ez egyenesen következik az általam korábban elmondottakból, az MDF nem volt megállapodási helyzetben.

Dávid Ibolya hány százalékban cselekszik mások hatására? [kedvtelenboszman]

- Ezt elsősorban tőle kellene megkérdezni, de ha figyelemmel kísérte az elmúlt 2-3 hétben általam elmondottakat, abból elég világosan összerakható, hogy sok esetben nem a saját akarata szerint cselekszik.

Engem az érdekelne, hogy az MDF miért hagyja befolyásolni magát a baloldaltól? [jogcsavaro]

- Ez az MDF sajnos már nem az a csapat, amellyel én kezdtem, és akikkel egy értékrend alapján kerültünk a politikába. Az MDF kétségen kívül alkalmazkodott sok tekintetben a megváltozott körülményekhez, és a túlélési kényszernek túl sok ára volt. Gyakorlatilag eszközként használták balról a jobboldal gyengítésére. Ez számomra megbocsáthatatlan, ezért döntöttem úgy, hogy elhagyom 17 éves tagság és 13 éves elnökségi tagság után ezt a pártot. Tehát a kérdésre a válasz: a túlélési kényszer miatt lépett nagyon ingoványos talajra.

Felelősnek tartja-e a Dávid Ibolya vezette MDF-et azért, hogy Ön most nem jutott be a parlamentbe? [Szoknyásgiliszta]

- Nem tartom felelősnek Dávid Ibolyát, de azt le kell szögezni, hogy a két forduló között sokat ártott a kampányomban többek között azzal, hogy ragaszkodott, hogy az MDF honlapjára egy olyan korábbi MDF-es országgyűlési képviselő által írt levél felkerüljön, ami nem csak hitelességemben, hanem személyiségi jogaimban is sértett, és arra buzdított, hogy az ellenfelemre szavazzanak. Ezt a nyílt levelet helyben a szocialisták nyomták és terjesztették. Hiába kértem az elnökasszonyt, hogy kerüljön onnan le, ebben nem támogatott. Nyilvánvalóvá vált ezzel a számomra, hogy nemkívánatos személlyé váltam részéről az MDF-ben. Ez sokkal fájóbb, mint hogy elvesztettem néhány szavazattal, 4500-as vezetés után a képviselői választást.

A Fidesz becsapta Önöket? [dorshy]

- Nem tudom kit csapott be, én az MDF-Fidesz-KDNP közös jelöltjeként csak korrekt kapcsolatról számolhatok be.

Ön szerint miért nyert az MSZP, illetve miért bukott el a Fidesz? [karl boro]

- Ez jó kérdés! Nem tudok rá elfogultság nélkül válaszolni. De ha objektíven próbálom végignézni magát a kampányt, akkor az MSZP kampánya sikeresebb volt. Nem szégyen az ellenfél teljesítményét elismerni, persze ez természetesen kizárólag csak a kampányra vonatkozik. A kampány jól elkendőzte az elmúlt 4 év felelősségét, mintha nem is lett volna, és jól használta ki a Fidesz-kampányban tapasztalható ügyetlenkedéseket. Az MSZP kampánya Gyurcsány Ferencre épült, aki tudjuk, hogyan lett Magyarország miniszterelnöke, de az igaz, hogy másfél év alatt nem "kopott" annyit, amennyi elég lett volna ahhoz, hogy hiteltelenné váljon a választók egy része szemében.

Van még olyan politikusa a jelenlegi MDF-nek, akivel jóban van? [karl boro]

- Nagyon sok tisztességes MDF-es politikus van, aki nincs bent az első 10 ismert MDF-esben, ők nagyon szeretnek és kapacitáltak arra, hogy ne hagyjam ott a pártot. Sajnos előbb-utóbb ők is kilépnek, és ezzel kezdetét veszi egy egészen más, az eredeti szellemiségtől nagyban eltérő MDF-es politika.