Fodor Márk: Van, amiben haladók vagyunk

Vágólapra másolva!
"Nincs olyan hely a világon, ahol ne fordulnának elő emberi jogi sérelmek" - mondta Fodor Márk, az Amnesty International magyarországi vezetője. A jogvédő az [origo] Vendégszobájában hangsúlyozta, hogy nálunk a romák helyzetétől a távoltartásig több helyen súlyos problémák vannak, ugyanakkor akad terület Magyarországon is, ahol kifejezetten dicséretre méltó politikát folytatunk.
Vágólapra másolva!

Üdvözlök mindenkit! Szeretnék a külpolitikáról beszélni, de belpolitikához is hozzá tudok szólni emberjogokról...

Szerinted Magyarország mennyivel van lemaradva a többi EU -s országtól??[aszód_fan_89]

- Ez attól függ, vannak területek, ahol gondok vannak, ha a romák helyzetét nézzük, vagy a nők helyzetét, elég súlyos a helyzet Magyarországon. Viszont ha mondjuk a terrrorizmus elleni intézkedéseket nézzük, kifejezetten haladó politikát képvisel Magyarország az emberi jog terén.

Szerinted Románia jövőre be fog lépni az unióba? Vagy csak azért akarják, hogy belépjen, hogy nagyobb legyen a piac? [Subi015]

- Az hogy be fog-e lépni, azt nem tudom, viszont azért a csatlakozási folyamat Magyarországon is sokat tett azért, hogy javuljon az emberi jogi helyzet. Romániában is remélhetőleg látjuk ezt a hatást. Nem szabad megtenni, hogy nem engedik be Romániát, mert az rontana az emberi jogi helyzeten.

Mit gondol, vajon a "terrorizmus elleni védekezés" nagyobb figyelmet kapott a nők és a kisebbség helyzetének javításánál? [Husky]

- Ez országtól függ. Remélem, Magyarországon azért az utóbbi több figyelmet kap, mert nyilvánvaló, hogy több figyelmet érdemel. De tartok attól, hogy a külpolitikai nyomások itt inkább arra viszik az országot, hogy a "terrorizmus elleni védekezéssel" foglalkozzon.

Nem lenne érdekesebb az emberi jogokkal pl egy iszlám államban foglalkozni? Az nagyobb kihivás! =) [gonosz-mumus]

Fotó: Fábián Évi
"Nincs olyan hely a világon, ahol ne sértenék meg az emberi jogokat"

- Foglalkozni kell iszlám országokban is ezzel, minden országban kell foglalkozni emberi jogokkal, ahol vannak jogsérelmek. A jogsérelem áldozata számára teljesen mindegy, hogy hol történik vele a jogsérelem. Nem emelném ki az iszlám országokat, államokat. Ha súlyos jogsérelmekről akarunk beszélni, akkor gyakran háborús helyzetekről beszélünk, de ahol rendőrségi túlkapások vannak, ahol börtönben kínoznak embereket, ahol a rendőrség kivégez embereket, ahol súlyosan diszkriminálnak, ahol a nők elleni erőszak gyakori, ott jogsérelemről lehet beszélni. Nincs olyan hely a világon, ahol ne fordulnának elő emberi jogi sérelmek.

Mi a véleménye a vajdasági magyarok helyzetéről, ami a kilátásaikat illeti a jövőben, meg az anyaországgal való kapcsolatról? [truncatula]

- Amikor a vajdasági magyarok ellen jogsértések vannak, akkor az nyilvánvaló bennünket érdekel, de ami külön súlyos ott, a hatóságok fellépése. Vagy pontosabban annak hiánya. Ami a jövőt illeti, látni kell, hogy mit fognak változtatni a viselkedésükön a vajdasági hatóságok Legyen szó rendőrségről, bíróságról. Szerencsére azért van nyomás egy-egy országban az ottani hatóságon, hogy javítson a helyzeten.

Mit gondolsz, itt Magyarországon milyen helyzetben van a "kisebbség"? [Joy a jófej]

- Több nemzetközi szervezet is már az ország szemére vetette, ha nézzük a romák helyzetét, hogy a nagyon súlyos szegregált oktatástól kezdve egészen a vízhez való jogig problémák vannak. Utóbbi is például egy létező jog.

Mi a véleménye a bántalmazott nők védelméről s az ilyen lehetőségek hiányárol az országban? [ki-vanelefant]

- Hiányos a rendszer, nagyon is hiányos. Az Európa Tanács idén felszólította Magyarországot, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsoaltban egy törvényt kellene alkotni. Az ENSZ-nek a nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottsága is felszólította az országot erre. Ennek ellenére nem látjuk, hogy érdekelné a kormányt ez a kérdés, sőt egy elég cinikus megoldással léptek elő, amikor a távoltartást úgy fogalmazták meg, hogy az szinte semmiben nem felel meg a nemzetközi gyakorlatnak. Például nem lehet azonnal elrendelni a helyszínen - ez egy alapvető eleme a távoltartásnak -, azaz el kell távolítani az elkövetőt a bántalmazottól.

Őn szerint megvan a távoltartási törvény végrehajtásának a rendőri háttere? [ki-vanelefant]

- Ha az a kérdés, hogy a rendőrség tudja-e végrehajtani a távoltartást, lényegében ez egy képzéskérdés. De jelenleg nem az a baj, hogy tudja-e végrehajtani, hanem inkább az, hogy maga a törvény nem felel meg, azaz nem valósulhat meg egy rendes távoltartás, aminek történnie kéne, amikor családon belüli erőszakról van szó.