ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kállai Csaba: Két foggal, burokban születtem
2006. október 26., csütörtök, 12:30|Utolsó módosítás: 2006. október 26., csütörtök, 12:43

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Hatalmas mulatság keretében avatják be hivatalába október 28-án Magyarország cigány vajdáját, Kállai Csabát, aki a Vendégszobában válaszolt az olvasók kérdéseire. Az új vajda annak tulajdonítja megválasztását, hogy burokban, két foggal született. Fő feladatának a cigánytörvények betartatását, a kultúra és nyelv ápolását, valamint a kisebbség és a többség közti párbeszédet tekinti.


Fotó: Marton Bálint
Ajánlat
A cigányvajda honlapja
Ajánlat
Csodagyerekből lett az új cigányvajda

Sziasztok! Kállai Csaba vagyok, Magyarország 2005-ben megválasztott cigány vajdája. Október 28-án Budapesten lesz a vajdaavató, a programról bővebb információt a www.ciganyvajda.hu oldalon kaphattok.

Népszavazással lett ön választva? [dr.csajozó]
 
- Igen, a cigány nép nemes képviselői választottak meg, mint például Rostás-Farkas György József Attila-díjas író, Sánta Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, Kállai-Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétkirály, Bangó Margit Kossuth-díjas művész, Balogh László Szolnok megyei lakos - ő a kisebbségi önkormányzat elnöke és oláh cigány -, Kolompár Orbán, az országos kisebbségi önkormányzat elnöke, és sorolhatnék több nemes és közismert embert, akik ehhez adták támogatásukat. Az országban több településen is vannak már vajdák kijelölve, azokat a vajdákat családon belül választották meg. Jó az anyagi hátterük, és a cigány családon belül rokonok úgy gondolták, hogy azt az embert kinevezik maguk körében vajdának. Ők sem tesznek rosszabbat, mint hogy képviselik a cigányok közötti törvényt, és művelik kultúráikat és hagyományaikat. Viszont így nézve ez eléggé szűkös, és vannak, akik úgy gondolták, hogy a Magyarországon élő cigányoknak kell egy vezető, aki teljesen minden politikától mentes.

És mi a feladata egy cigány vajdának? [I am fairy girl!]

- Fő feladata a cigánytörvények betartása, a cigány kultúrák hagyománya, nyelvőrzése. Célom, hogy az országban minden egyes településen kijelölhessek egy alvajdát, akik betartják ezeket a szabályokat, ami a cigány törvényekhez és hagyományokhoz tartozik. Mivel az országban sok roma ismer születésem óta, ezért ismerem én is azokat az embereket, akik erre a méltó posztra alkalmasak lesznek, és remélem, hogy amit rájuk bízok, nem fogják a politika felé fordítani. Biztosítom, hogy az emberek csak a hagyománnyal, kultúrájukkal és a maguk törvényével foglalkozzanak. És figyelembe fogják venni a többségi társadalom törvényeit is.

Ön szerint a cigányok miért nem tudnak beilleszkedni a normális társadalomba? Velük van a gond, vagy a társadalommal? [panavia tornado]

- Nem a társadalommal, de nem is a cigánysággal van a gond. Egyetlen gond az, hogy mind a kettő nép kicsi tartózkodással van egymással szemben, és nemigen engedik meg, hogy egymás kultúráját és hagyományaikat megismerjék. Szeretném, ha ez változna: közelítsen a két nép egymás felé és nyitottak legyenek egymás iránt.

Neked ez presztízsnek számít? Mármint hogy cigány vajda legyél... vannak kritériumok, amelyeknek meg kell felelned ? [szantina]

- Ez nekem nem lehet presztízs, mert nem én választottam magam cigány vajdának, hanem az oláh cigányok köréből és a művészek világából közismert emberek gondolták úgy, 16 évvel ezelőtt, hogy Magyarországon kell, hogy válasszanak egy cigány vajdát. Több jelölt közül esett rám a választás, számomra ez megtiszteltetés, mert akit ők vajdának választanak, az nem lehet egyszerű ember a nép szemében. Mint ahogy említettem is, hogy engem születésem óta ismer az országban élő idősebb és középkorosztály a cigányok körében, mivel születésemkor két foggal és burokban születtem. Aki burokban születik, azt szerencsés embernek mondották a mi hitünk szerint, a fogakra viszont azt mondják, hogy "boszorkányos" képességei vannak. Ezt a képességet még nem tapasztaltam, viszont a szerencsét érzem.

Vajdaként hogyan tudja kezelni a cigányokkal kapcsolatos negatív előítéleteket? [beriserif]

- Mint már említettem, szeretném a többség és a kisebbség közti szakadékot "feltölteni". Szeretnénk újra feleleveníteni a saját kultúránkat és hagyományainkat, és azt elfogadtatni a többséggel, tehát visszahozni a hagyományokat, a nyelvgyakorlást, mert ezek nélkül nem cigány a cigány, és a többséggel (magyarokkal) is megismertetni a cigány kultúrát. A hagyomány felelevenítést a vajdaavatással kezdjük, ahol a vajda a hagyományoknak megfelelően lesz beavatva. Október 28-án a népligeti Fradi-csarnokban (X., Vajda Péter u. 48.-ban) 17 órakor veszi kezdetét a ceremónia, az előtt pedig 14 órától hintós felvonulás van a városban. A vajdaavató ceremónia ideje alatt a vajdának átadják a vándorbotokat, kelyhet, bekecset, és a vajda ezen napon fát ültet az utókor számára, ahova minden évben visszatérnek a vajdák.
 
Miért van az, hogy a romafelzárkóztató program ellenére a magyarországi roma etnikum jelentős része nem hajlandó bizonyos társadalmi és morális normákat betartani? [gorduin66]

- A magyarok között is vannak ilyen emberek, így a romák között is vannak ilyenek, ez nem romakérdés.

Kitől kapja a fizetését? Mert, gondolom, nem ingyen csinálja a munkáját. [.Kranauer.]

- Ez egy külön feladat, amit a népemért elvállalok, ezért nem kapok fizetést, vállalkozó vagyok. Gyerekkorom óta erre nevelnek, hogy a cigányok kultúrájával és hagyományaival foglalkozzam és ne hagyjam népemet elveszni. Ez a célom, és én ezért nem kérek fizetséget senkitől. Az már elég fizetés, hogy engem választottak meg cigányvajdának, azok az emberek akiknek a nevet felsoroltam az előzőekben. További információkat ezzel kapcsolatban is a www.ciganyvajda.hu oldalon találhattok.

Na ho jaj ven! De tubuj te zsavtar pe kave tha neszte dragone devlesza mukav tume!
Elnézést, el kell mennem egy másik helyre, köszönöm a kérdéseket, későbbiekben is nyitott vagyok, és várok mindenkit szeretettel az avatásomon, ahol ökörsütés, grillcsirke, marhalábszár-pörkölt várja tisztelt vendégeinket!

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor