ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Majtényi László: Ritkán találkoztam jóindulatú tévedésekkel
2006. december 11., hétfő, 18:15|Utolsó módosítás: 2006. december 11., hétfő, 22:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A politikusok gyakran elfelejtik, hogy az adófiizetők pénzén titkosítottak, nem a sajátjukén, erre mindig figyelmeztetni kell őket - véli Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, korábbi adatvédelmi ombudsman. A Vendégszobában válaszolt a pártfinanszírozás zűreivel kapcsolatos kérdésekre, és kijelentette, fizet egy láda sört annak, aki bebizonyítja, hogy az általa vezetett intézet a kormányt szolgálja ki.


"Inkább a rosszabb szcenáriót feltételezzük" 1/2. oldal >>

Fotó: Pályi Zsófia
Figyelmeztetni kell őket
Ajánlat
Mindenképp lesz felvétel a kormányülésekről
Képgaléria
Majtényi László a vendégszobában


Kellemes délutánt mindannyiuknak! Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökeként és a beharangozó szerint volt adatvédelmi ombudsmanként hívtak meg. Az elmúlt hetekben a pártfinanszírozás megoldatlansága, valamint a kormányülések dokumentálása kérdéseiben szerepeltem az [origo] cikkeiben, de bármit lehet kérdezni.

- Mi a helyzet azokkal az ügyiratokkal, amelyek eddig politikailag le lettek védve? Például az Orbán-kormány idején vagy a Gergényi-ügyben. [moderator 500]

- Politikailag nem lehet levédeni semmit, az ügyeket, pontosabban iratokat titokkategóriákba lehet vonni. Főszabály szerint az államnak átláthatónak kell lennie, hiszen a mi adónkból tartjuk fenn, nekünk felel a működésért.

- Ezek miért nem publikusak? [pionjar]

- Mi mennyi, mi nem publikus? A kormány ülései a civilizált világ nagyobb részében nem nyilvánosak, az ott elhangzottakat dokumentálni kell, a társadalmat tájékoztatni kell, de ellentétben a parlamenttel, a működés főszabály szerint nem nyilvános. Még pontosabban az információszabadság késleltetett esetével állunk szemben, azaz a védelmi idő eltelte után válnak közkinccsé a kormányülések jegyzőkönyvei. Így van ez Magyarországon az első felelős kormány megalakulása, 1848 áprilisa óta, ezt akarta megváltoztatni 1998-ban az Orbán-kormány, majd ehhez hasonló törvényjavaslatot terjesztett be a mostani kormány, amit azonban hála istennek megváltoztattak. Az elfogadandó törvény szerint kötelező lesz szó szerinti felvételt készíteni a kormányülésekről.

- Ön is kifogásolta, hogy nem akartak hangfelvételt készíteni a kormányülésekről. Volt itt szándékosság, vagy csak figyelmetlen volt valaki? [cébéhéccázötven]

- A legokosabb, ha az állam működésével kapcsolatban inkább a rosszabb szcenáriót feltételezzük, ritkán találkoztam jóindulatú tévedésekkel. Az persze nagyon is gyakori, hogy a jó királyt rossz tanácsadói félrevezetik... Az átlagember nem látja át az egészet, vagy inkább nem érti, hogy akik minket képviselnek a mi pénzünkön, miért titkosítanak bármit. Mert gyakran elfelejtik, hogy a mi pénzünkön titkosítottak, nem a sajátjukén, erre mindig figyelmeztetni kell őket.

- Azoknak kellene dönteniük, akiknek érdeke a jelenlegi rendszer fenntartása. Hogy fog ez így sikerülni? [cébéhéccázötven]

- Ha optimista lennék, azt mondanám, hogy a társadalom demokratikus készenléte, ellenőrző ereje elegendő a politikai osztály önérdekével szemben, de nem vagyok nagyon optimista. Különösen fontosak a demokratikus ellenőrzés intézményei, nekik kellene az állampolgári politikai készenlét kényelmetlen, időrabló feladatát átvállalni. Dolgozhatnának jobban is.

Fotó: Pályi Zsófia

- Ma van szavazás a kormányzati szervezetalakításról szóló salátatörvényről. Normális az egy demokráciában, hogy rendeleti úton kormányozhatnak? [2Bálint]

- A magyar alkotmány és a jogalkotási törvény szerint alapvető jogokat, fontos intézményeket, törvényalkotási tárgyakat csak törvénnyel lehet szabályozni, a kisebb fontosságú ügyekben persze a kormányok rendeletekkel vagy akár utasításokkal, nem jogi eszközökkel is kormányoznak.

- A jobboldal azt akarja, hogy tiltsák el a kormányt a sikerpropagandától a választások előtti időben. Lehetséges ez egyáltalán? [atommaki.]

- Noha ez nem helyes, a kormányok közpénzen folytatnak propagandát, sőt a választási kampány egy része is kormánypénzen, közpénzen folyt és folyik a jövőben is. Mind a baloldali, mind a jobboldali kormányt - lesz még ilyen - korlátozni kell abban, hogy a saját pénzünkön butítson bennünket. A jelenlegi szabályok nem adnak elegendő védelmet.

- Nyár óta parkolópályán van a pártfinanszírozási törvény. Ön szerint nem tudnak vagy nem is akarnak megegyezni a pártok? [2Bálint]

- Attól félek, hogy nagykoalíció van abban, hogy a tisztességes pártfinanszírozás törvényi biztosítékait megfúrják. A nagykoalíciót persze nem úgy értem, hogy ne lennének tisztességes honanyák és honatyák, de azért feltűnő, hogy mind a szocialistáknál, mind a Fidesznél milyen mélységes csönd övezi a sok hibával terhes, de alapvetően tisztességesnek mondható tervezetet. Talán a kis pártok is hangoskodhatnának, de nagyon nagy a felelőssége a szabad sajtónak és az Állami Számvevőszéknek ebben az ügyben. A szereplők nagy része elégtelen körüli osztályzatot érdemel véleményem szerint.


1/2 következő oldal >>

1. "Inkább a rosszabb szcenáriót feltételezzük"

2. "Tudok sok jó és számos rossz ítéletről"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor